Како зауставити одлазак младих?

Национални демократски институт у БиХ и група младих, састављена од чланова девет парламентарних странака из БиХ, организовали су регионалну конференцију о теми „Емиграције младих из земаља западног Балкана - рјешења кроз политике".

Република Српска 07.06.2019 | 20:01
Како зауставити одлазак младих?
Централно питање конференције било је - зашто млади одлазе из регије. Политичари коју су већ деценијама на власти у БиХ, тврде да знају разлоге због којих млади напуштају земљу, али не нуде рјешења, нити признају да су одговорни за тренутно стање.

Ако је за утјеху, ситуација није алармантна само у БиХ. Са проблемом одласка младих суочена је цијела регија, што показују истраживања невладиног сектора.

Узроци и разлози одласка младих из БиХ, али и из осталих земаља регије су познати, али ни једна земља не ради готово ништа на побољшању стања које би зауставило одлив, прије свега, образованих младих људи. Земља без људи нема будућност, док владајуће структуре то схвате – плашимо се да ће бити прекасно.

БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Јаффа

07.06.2019 18:07

Шупљирањем до успјеха? Кад је то упалило?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

07.06.2019 18:08

КО ДА СХВАТИ ? ПОЛИТИЦАРИ .МА ДАЈТЕ МОЛИМ ВАС ЛИЈЕПО .ПА ЈА ВЈЕРУЈЕМ ДА 70 ПОСТО ПОЛИТИЦАРА СУ БЕЗ ЦИЉА И НАЛАЗЕ СЕ У ЗАЦАРАНОМ КРУГУ.У СТВАРИ СВЈЕСНИ СУ ДАСУ ПАРАЗИТИ .АЛИ ДОБРИ СУ ДИЗУ РУКЕ КАД ИМ СЕ КАЗЕ И ОВИ ИЗ ВЛАДЕ ДАЈУ ИМ ПЛАТУ РЕДОВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

курда аустрија

07.06.2019 18:14

Па господо 25 година лагања па дијете се одхрани из пелена након толико година и да наставе пљацкати 5 6 кољено па није нико будала да слуса празна обецања а они тј политицари из дана у дан све богати и богати ма бјезите сто даље тим боље па и на нови зеланд

ОДГОВОРИТЕ
Name

А зашто???

07.06.2019 22:37

Младе не треба заустављати нико, а и не може, јер су одлучни да побјегну из овог мрака, тамо гдје има свјетла. Нагледали су се биједе код родитеља, дозивјели неправде, непотизме, понижења свих врста, незаустављивог сиромашења, док разни тутумраци, па и пропалице постају важне личности. Овде је све изгубило основни смисао, а живот обезвријеђен да нема даље. Овде нема ко окренути кормило према прогресији, ово је пропаст, агонија, безнађе, спас је у одласку, што даље-то боље...

Name

Петyр Баелисх

07.06.2019 18:19

Дајте нам посао и пристојну плату. Ревидирајте лажне дипломе и поријекло имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШУПЉА ПРИЧА

07.06.2019 18:37

БИТНА ЈЕ ПОЛИТИЧКА ПРИПАДНОСТ, А НЕ СТРУЧНО ЗНАЊЕ. ЛУКА ПЕТРОВИЋ ОДРЕЂУЈЕ КО ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ И ЊЕГОВА КНЕЖЕВИНА. САМО ПОСАО ИМАЈУ СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА КАО МИНИСТРИЦА ПРОСВЈЕТЕ. СРАМ ВАС БИЛО ДЕЗЕРТЕРСКА БАГРО.

Name

Цуба Либре

07.06.2019 19:00

Ево предлог : Отворите ново министарство за спрецавање одласка младих људи. Збринуцете сигурно 30-40 цланова партије. Уз то наравно иде пар невладиних организација које це израдјивати разноразне свемирске студије о одласку младих људи. Посто це то министарско мјесто бити тотално небитно, мјесто министра понудите неком из реда остала два народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

07.06.2019 21:33

Браво мајсторе! То сам и сам помислио :) готово је, сад већ одлазимо и ми са скоро 50 само да би дјецу спасили од ових скотова, незналица, жбица, педофила и све остале мраке која овдје влада 25 година.ЗБОГОМ браћо Срби, а и ви остали

Name

ја сам отисао

07.06.2019 19:06

Никако треба пустити људе да иди треба им дати подрску није вамо пуно боље али је другације ---- треба Горица Додик или онај Зељкин мамлаз да се спрдају са парама Цеца да лети додиним хеликоптером а неција дјеца да користе оне пелене сугаве због којих је била афера или да неције дјете болесно да се љеци од смс порука ако це неко послати а додикова вилла у Новоме Сада има француски лустер ихххаааааахајјјј колико коста и 10 људи обезбједјења халллооооо народе само идити свагдје је боље у ствари најбоље и нај љепсе је доле али не са оваквом владајуцом странком овим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропадање

07.06.2019 19:06

Пропадање је почело 1990. када су на власт дошле националне странке које су почеле рат у којем је почело пљачкање и уништавање фабрика. Још у току рата је већина фабрика уништена толико да се више нису могле опоравити, а да не говоримо о технолошком заостајању у односу на друге државе. Послије рата преосталу имовину су опљачкали и распродали тајкуни блиски властима. А држава без индустрије не може запослити радно способне људе. Зато је сад касно за све јер се од национализма не може живјети. Главни кривци су садашњи пензионери који су својим гласом довели на власт најгоре међу нама који су дочекали својих пет минута: понављаче и двојкаше, осуђиване криминалце, коцкаре, алкохоличаре и пробисвјете. Али ето, сада имамо независну БиХ и своју РС, а то што млади масовно одлазе политичаре на власти не брине, они ће имати довољно да оду било гдје када се све ово сруши као кула од карата. И немојте само говорити: нисмо ми, криви су они други. Криви су сви водећи политичари, а највише народ који, као по правилу, увијек бира најгору опцију. Да су на власти остали реформисани комунисти, као у Словенији, рата вјероватно не би било, а онда би се у миру нашло неко компромисно рјешење за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.06.2019 19:25

Млади се не могу зауставити, као ни било ко други у ери слободног протока људи. Оно сто се мозе извести јесте смањење тренда одласка младих, на ниво који це обезбједити цак раст популације, јер дјеца се и даље радјају, само сто и расипа се друство. Управо одлазак становниства је кљуцни проблем засто имамо бијелу кугу, а да би се смањио тренд одласка младих потребно је: смањити бирократију, модернизовати администрацију, изврсити бројне реформе, повецати плате, повецати број радника, наци инвеститоре који це отворити фабрике, смањити порезе, увести професионалну управу у јавна предузеца и завести реда у истим, затим висе улагања у спорт, средјивање јавних финансија, смањење дуга, поврат имовине одузете у прослом вијеку, мање или ако је могуце никако политиканства, национализма итд. Млади нису ниста специфицнији од других. Иста питања муце младе, бас као и све друге категорије становниства, јер младост није вјецна категорија, а ни зивот на крају крајева, тако да било би добро када би сви друствени проблеми могли да се ријесе за 10 година, као у Словацкој, која је 1994. имала војску на својим границама, док 2004. су усли у ЕУ, а данас наси људи масовно иду у Словацку, организују се туре пуне аутобуса људи који иду да састављају тамо телевизоре. Мозе се кроз 10 година хипер-развоја уцинити преокрет, само сто ови лопови на власти преферирају само преокрет у дзеповима својих тајкуна, тако да топло препоруцујем народу да иду одавдје у сто вецем броју јер овдје нема зивота. То тврдим вец годинама и назалост, могу и сада то да казем, јер ниста се сустински није промјенило уназад неколико година, осим на горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

45

07.06.2019 20:06

ДЈЕВОЈКА КОЈА ЖИВИ У ТРЕБИЊУ ЗАВРШИЛА ЈЕ ПРИЈЕ 4-5,ГОДИНА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТЕТ У И.САРАЈЕВУ И НЕ МОЖЕ ДОБИТИ ПОСАО. РАДИ КАО ЧИСТАЧИЦА ДА БИ ПРЕЖИВЈЕЛА. ИЗВОЛТЕ ПРОВЈЕРИТИ НА ЗАВОДУ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ТРЕБИЊЕ

Name

Ре 45

08.06.2019 05:26

Бурле је отворено рекао да су студенти са најбољим оцјенама, у заблуди ако нису дио владајућег система, а тако и образовани људи. Овдје народ као да је под анестезијом, када гласа за њега након те изјаве и оне спрдње да пензионери врате 100 КМ, ако не гласају за њега. Овдје ће се власт уздрмати тек онда када нас заувијек напусте они пензионери који се пале на предизборних 100 КМ, и којима је симпатична пјесма, "То већ знаде и на грани птица да ће Жељка бити предсједница".

Name

...

07.06.2019 20:07

Само нека им Баја свима редом подијели чланске књижице секте и послушно ће остати овде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кило

07.06.2019 20:44

Платама и то добрим. Мин. 1500 км. Всс 3000-4000 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ПЕТАК 07.06.

07.06.2019 22:58

ДОДИКА МРЗЕ КАО НАЈВЕЋЕ ЗЛО СЕМ КРИМИНАЛАЦА, А ОВИ ГА ВОЛЕ ШТО МОРАЈУ КРИМИНАЛ ЈЕ ВЕЗИВНА МАСА.

Name

Јоја

07.06.2019 21:03

само серете безвезе , ста це вам дати када је све стало , одкуд це дати од цега , сви хоце у град ,2000 плату неце нико село ... ко вас јебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватрогасци Модрица

07.06.2019 21:10

нама су као повећали коефицијент а онда нам смањили топли оброк,постотак за стаз, смањили цијену рада и тако да ниста нисмо добили више вец исто и тако да задрже људе пресипањем из празног у шупље,кад и пропаст смо ми жива и не знамо колико смо заостали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.06.2019 21:35

Само их пази како расправљају уз сампањац,кавијар и краљевску гозбу.Јебе се њима за младима и одласцима цак и из оваквих ситуација извлаце корист!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Ј.С

07.06.2019 21:38

Једино како се мозе зауставит одлазак људи из ове земље је тај да не издајете пасосе,а то се немозе десити сто знаци отици це сви који могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

08.06.2019 05:30

ЛАКО ЦЕТЕ ЗАУСТАВИТИ СМЈЕНИТЕ ЛУКАЦА ДОДИКА ЗЕЉКУ И СНСД СА ВЛАСТИ ....Ето и у цркву попиви бране да се удје кад је за народ а када треба.цркви они само моле за.сто какве прилоге.........а за народ нису ту....

ОДГОВОРИТЕ