Морални суноврат правосуђа БиХ

У разговору за Глас Америке судија Благојевић истиче да је понашање Милана Тегелтије као главне особе домаћег правосуђа поражавајуће и правно, али и морално, а да подршка коју је добио од ВСТВ-а мора бити санкционисана распуштањем садашњег сазива ВСТВ-а, јер је такво понашање морални и професионални суноврат не само актуелног састава ВСТВ-а, него и правосуђа у цјелини.

Босна и Херцеговина 07.06.2019 | 08:31
Морални суноврат правосуђа БиХ
Након афере „Поткивање“, судија Окружног суда у Бањој Луци Милан Благојевић поднио је дисциплинску пријаву против предсједника Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Милана Тегелтије и то због, како се наводи, "постојања основане сумње да се упустио у непримјерене контакте са страном у поступку".

У разговору за Глас Америке судија Благојевић истиче да је понашање Милана Тегелтије као главне особе домаћег правосуђа поражавајуће и правно, али и морално, а да подршка коју је добио од ВСТВ-а мора бити санкционисана распуштањем садашњег сазива ВСТВ-а, јер је такво понашање морални и професионални суноврат не само актуелног састава ВСТВ-а, него и правосуђа у цјелини.

 Благојевић је дисциплинску пријаву послао на двије адресе - Уреду дисциплинског тужиоца и ВСТВ-у.

Тегелтија је предсједник ВСТВ-а и судија Основног суда у Бањој Луци.

У пријави Благојевић наводи да у Закону о ВСТВ-у стоји да дисциплински прекршај судије представља и „било какво понашање које доводи у питање повјерење јавности у непристраност и кредибилитет судства”.

- Све ово доживљавам као доказ, у низу других, о поремећености правосудног система. Случај "Поткивање" је најсвјежији примјер, о чему као доказ постоји и филм објављен на бројним домаћим интернет порталима. У том филму, без имало глуме, предсједник ВСТВ-а БиХ и судија Основног суда у Бањалуци Милан Тегелтија, у једној бањалучкој кафани приватно се састаје са извјесним Нермином и Марком. Повод тог приватног сусрета је у потреби оног Нермина као странке у једном предмету Кантоналног тужилаштва у Сарајеву да му Милан Тегелтија, пошто је предсједник ВСТС-а БиХ, покуша да помогне. Чули смо и видјели у том филму да Милан Тегелтија, након што му је Нермин изложио о чему се ради и шта жели, између осталог каже: “Ја сам у понедељак у Сарајеву, ти ћеш мени донијети то што имаш за Тужилаштво па ћу ја видјети са Далидом”.

Овакво понашање главне особе домаћег правосуђа је поражавајуће, и морално и правно. Међутим, једнако тако је поражавајуће и кад ВСТВ БиХ настоји да подржи тако незаконито понашање. 

Он сматра да такво понашање ВСТВ-а мора бити санкционисано распуштањем садашњег сазива, јер је њихова подршка Тегелтији послије свега виђеног права катастрофа и такав морални и професионални суноврат не само актуелног састава ВСТВ-а БиХ него и правосуђа у цјелини.

"Да се ради управо о томе, не доказује само неморално и незаконито понашање ВСТВ-а БиХ, већ и понашање Удружења судија Републике Српске и Удружења тужилаца Републике Српске који су убрзо послије тога, као по диригентској палици, такође дали подршку Тегелтији", казао је Благојевић.

На питање да ли је предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија лично нанио штету угледу правосуђа у БиХ својим понашањем у афери “Поткивање”, одговара потврдно.

"Свакако да је нанио штету угледу правосуђа у БиХ, јер послије ове афере и филма о њој не можете очекивати од наших људи да вјерују нашем правосуђу. А повјерење јавности у институције државне власти је сам срж угледа правосуђа. Тај углед може се одржати само досљедним поштовањем владавине права од стране свих носилаца правосудних функција", казао је Благојевић.

Коментаришући слабости правосудног система, Благојевић је рекао да је кључни проблем је то што на оваквим најодговорнијим функцијама немамо професионално компетентне људе, као и бројни недостаци у законима којима се уређују поступци пред судовима.

"У садашњим законима постоје бројна девијантна "рјешења" којима се онемогућава утврђивање истине у сваком појединачном предмету, а без истине је немогуће да суд правилно примијени право на дати случај. Стога би требало порадити на томе да се у нашем правосуђу омогући избор професионално и морално компетентних људи на правосудне функције и да се реформишу закони у смислу чију суштину сам претходно изнио у лапидарном облику. Проблем је и недовољан број судија и тужилаца, што успорава рад правосуђа", каже Благојевић.

БН ТВ

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

ГОЈКО

07.06.2019 06:40

Свака цаст за овог Благојевица.Ријетко постен цовјек у правосудју БиХ.Цело лопвцина Тегелтија одмах треба бити смијењен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Гојко

07.06.2019 10:44

Бојим се да ће овај частан човјек повући своју изјаву као и онај полицајац прије њега, јер ....???. никада се не зна шта ће бити, а можда се чак и извини господину Тегелтији

Name

Аа

07.06.2019 10:49

Тегелтија је крив самом цињеницом да се мимо слизбених просторија Суда састао са странком у поступку, али овакво понасање ВСТС, политицара али и поједних медија који су стали на страну Тегелтије довољно говори гдје се налазимо. Цекам само поцетак блацења овог судије на појединим меднијма, да их овдје не спомињем

Name

Ста Реци На Све Ово,

07.06.2019 10:54

проклетницима никада доста, какве се*оње ! Ето му сада има;будалетина.

Name

Госп. Благојевиц

07.06.2019 06:42

БРАВО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2019 09:42

Хвала Богу па не могу свакога “потковати”.

Name

Боки

07.06.2019 06:51

Свака измисљена афера или паковање су осудјени на пропаст. Мозда би ти просло код енглеза, они су глуп народ. Код српског народа такву глупост је теско протурити. Зар вам није доказао слуцај конобара, лагао петљао, рикао, па тутањ. Слуцај Сукало, сада му се ни за траг незна. Сто висе Енглези пакују, Баја је све јаци, бољи, Тако и код Тегелтије, лагали о њему, муљали, петљали. Не мозе Српска је вјецна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2019 07:52

Боки, ти браниш сав криминал. По теби се може знати гдје смо и шта се ради. Није ми јасно зашто се ви из овог фашистичког мафијашког режима овим намјерним ботовањем, бранећи неодбрањиво се само одајете, и потврђујуте истинитост самих догађаја.

Name

Кум

07.06.2019 09:19

Ти си НА НЕКИ НАЦИН глупљи од енглеза тако да немозес бити ни енглез.

Name

ре боки

07.06.2019 09:57

уууу.... јесмо паметни у п.м.

Name

Зис

07.06.2019 10:34

Јоооој...милу ти мајку јебем.....

Name

За боки

08.06.2019 04:24

Е ти си на овим страницама баш показао своју памет и интелигенцију! И промућурност! Врати се у ормар и више не излази, боље ти је!

Name

Зар не!?

07.06.2019 06:51

Са оваквим правосудјем је и суноврат квалитетног правосудног кадра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.06.2019 06:52

Свака измисљена афера или паковање су осудјени на пропаст. Мозда би ти просло код енглеза, они су глуп народ. Код српског народа такву глупост је теско протурити. Зар вам није доказао слуцај конобара, лагао петљао, рикао, па тутањ. Слуцај Сукало, сада му се ни за траг незна. Сто висе Енглези пакују, Баја је све јаци, бољи, Тако и код Тегелтије, лагали о њему, муљали, петљали. Не мозе Српска је вјецна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Боки

07.06.2019 07:50

Знаш ли Боки шта си ти? Таквих који се бусају у прса и вицу “Живио друг Тито”имали смо ми Срби увијек за извоз. Али такви букаци су уништили Српски народ и губили смо и људе и територије а букаци су се само помјерали у позадини и хранили его властима. Лако је у дупе уци али је тешко изаћи а не бити смрад. И још једна ствар. Ову Републику Српску сви воле више од тебе, јер ти и такви се бусате у прса само док има за вас користи и чим је нема нема ни вас. Критика власти је здраво понашање које само поправља стање и никако не штети друштву, а клицање водји и бусање у прса води у суноврат и безакоње.

Name

Брига

07.06.2019 07:56

Ма само да ти нама оздравис.

Name

јос

07.06.2019 10:14

ти прсти вире из д...... гузе па мозес типкати али али ускоро бицес комплетно усисан.

Name

Бране Ким

07.06.2019 06:56

Е Милане Тегелтија а када смо друговали заједно?? Заборави ти мене као и кум Владо.Одгули ја доста година па ми одузесе стан.Умјесто да ме заститис у окрузном тузиластву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

07.06.2019 07:01

Незнам јели овај човјек искрен, или само жели унапређење, можда он за пресједника, пуна подршка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мирослав

07.06.2019 08:14

Не знас ти ни правопис, а не знас ни гдје зивис...Браво за судију Благојевица, свака цаст на храбрости да као појединац изадје у јавност са оваквим ставом....

Name

Ре Ре Мирослав

07.06.2019 09:44

Нек ти знаш профо , и све што ваља и неваља кривиш власт, то је већ болест , чувај се кад здравље оде све ти џаба , а можда си и зелени.

Name

ре ре ре мирослав

07.06.2019 10:40

Боље Мирославе и зелен него црвени кмер;)

Name

Ре Ре Ре Ре Мирослав

09.06.2019 15:03

Јесам и поносан сам Српски Кмер, али нисам зелени.

Name

рациц

07.06.2019 07:08

Највећи проблем Републике Српске су похлепни лицемјерни неморални политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заставник Миле

07.06.2019 07:10

Инцко,ста цекас.Мјењај то све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурди

07.06.2019 08:46

Неће Инцко да се мијеша, они стрпљиво чекају расплет ситуације... Србе на Србе је формула, која даје најбоље резултате. Тужно је колико имамо издајица, полтрона, проданих душа, папака и папана свих облика, преци нам се окрећу у гробовима. Ово је апокалипса српског народа.

Name

Бицемо спасени!

07.06.2019 09:28

Сва среца имамо "цасну" владу папака.

Name

Србин.

07.06.2019 07:19

КОНАЦНО ЦОВЈЕК,КОНАЦНО МОРАЛНА ОСОБА,ПА НЕК'КОСТА КОЛКО'КОСТА.ОД КАКО СУ И ПОПОВИ БУРЛИНИ НИ У ЊИХ НЕ ВЈЕРУЈЕМ КАО У ВЈЕРСКЕ ВОДЈЕ НАЕОДА СВОГА,,,АЛИ АКО ИЗ БИЛО КОЈЕ СТРУКТУРЕ НАРОДА МОГА НЕ ИЗЊЕДРЕ ОВАКВЕ МОРАЛНЕ ОСОБЕ,ПИТАЊЕ БИТИСАЊА УОПСТЕ КАО КАТЕГОРИЈЕ ЈЕ ИЗЛИСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

07.06.2019 07:19

Понашање главне особе правосуђа РС Милана Тегетлије, као и подршка коју је добио од удружења која припадају правосуђу РС, говори да је правосуђе РС у јако лошем стању. Осим оваквог понашања предсједника ВСТВ, бројни су и конкретни примјери катастрофалног рада правосуђа. Тако на примјер, ових дана је у бројним коментарима указивано на случај покушаја убиства Љубише Пантића од стране Славише Јурошевића зашта је починилац овог кривичног дјела добио само новчану казну од 800 КМ. Правосуђе РС може сада да покаже какво је и како ради у случају нарученог убиства Слободана Васиљевића чији је организатор тај исти Славиша Јурошевић, који ради по налогу Рајка Дукића. Према најновијим информацијама које ових дана добијамо из средстава информисања и преко порука, тај Рајко Дукић пали и жари у Милићима: пребија људе преко своје приватне полиције, а неке је и лично испребијао, а да против овог човјека од стране тужилаштва још ништа није предузето. За оно што је до до сада починио овај човјек требало да буде давно осуђен на најтеже казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2019 04:35

А шта би ова власт и тужилаштво и предузимали против Дукића кад је то у ствари све иста екипа, која ради по систему - ја теби данас, ти мени сутра! Него ја молим новинаре да направе једно истраживање и том Рајку Дукићу, да видимо ко је дотични господин, како и гдје је дошао до свог капитала!

Name

коментар

07.06.2019 07:23

бестидна и срамна одлука из које произилази потврда мишљења народа да је ВТВ недодирљиво, да могу шта хоће и како хоће. Још више тиме да водећи страначки кадрови шуте и подржавају овакву одлуку јер су им потребни за прикривање њихових криминалних радњи и отимачина. Ово више није ни дно дна. Ово је ужас који народ мирно посматра. Народ и Европа и читав свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урусили дрзаву

07.06.2019 07:23

Скуп пазљиво пробраних нецасних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

07.06.2019 07:26

каква дрзава такво и вств нити има дрзаве нити има правосудја докле год има страни судија и протектора тоје доказ дасмо колонија да није бих дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

07.06.2019 07:28

пораз судства и правде нема дрзаве ни судства овоје вестацка дрзава цркла дабогда дајој цинимо опело и разлаз куд који мили моји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.06.2019 07:59

Нисмо ми држава дај једном то себи признајте. Ми смо Ентитет један од два а држава је Босна и Херцеговина. Лажно представљање СНСД о држави РС је магла народу за безоцну корупцију и криминал. Имате аута и на њима таблице и сагни се Србине па гледај у ти таблу па се онда усправи и освијести. Доста илузија људи отворите очи већ једном. Зашто вам је Водја отишао да буде Предсједник предсједниства једне БиХ кад има своју државу? Њему није лоше а како је вама?

Name

Урусена и разваљена дрзава

07.06.2019 10:12

Па у томе и јесте поента. Нема дрзаве БиХ. Извор тога проблема је управо настао ту,па тек ентитету.

Name

Ненад

07.06.2019 07:38

Цестинам, часни содијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јустице

07.06.2019 07:55

Све наведено стоји , али господо драга, правосуђе у Републици Српској и БиХ је рак рана ове земље дуго времена. Ваша реакција на овај случај је у најмању руку дволична и цинична. Било је потребно да неко , на споменути начин, сними разговор Тегелтије и осталих присутних , да бисте Ви дошли до закључка да је правосуђе у соноврату. Господо, постоје хиљаде предмета у архивама судова, тужилаштава , МУП-а итд, који такође доказују да је правосуђе у БиХ само мртво слово на папиру које користи организовани криминал за своје циљеве. То се није десило преко ноћи. У најмању руку сте и ВИ криви као и оно ш јер сте сво вријеме знали за много других случајева злоупотреба и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

07.06.2019 08:31

СРЕЋА ДА ИМА НЕКО КО НИЈЕ ПОЛТРОН И НЕ БОЈИ СЕ КАО ОВАЈ БЛАГОЈЕВИЋ! Алал ти вјера Милане дајеш нам вјеру да није све изгубљено и да има поштених судија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

07.06.2019 08:35

Одавно сам чуо за тог Благојевића и неког Ковића да су ПОШТЕНИ И НЕПОКУПЉИВИ АЛИ ЗАТО НИСУ У ВРХОВНОМ СУДУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВАН

07.06.2019 08:37

ПОŚТЕН И ХРАБАР ОВАЈ БЛАГОЈЕВИЋ И ничија није до зоре па неће ни ове ПРАВОСУДНЕ МАФИЈЕ! БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Артист

07.06.2019 08:38

А сто судију не подрзе остале колеге у правосудју? Свака му цаст,искрен је цовјек,треба за то данас много храбрости. Мало је искрених,суте сви,треба сацувати позицију и фине плате...идемо даље у истом ритму.Нема овдје простора за промјене и бољитак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2019 04:38

Па, немају му*а!

Name

Брандо

07.06.2019 08:46

Тегелтија није судија он је обер лоповцина криминалац коме је мјесто иза ресетака. Какво његово високо и судско вијеће. Море битангу и пољупину иза ресетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

07.06.2019 08:48

Додик и тегелтија криминалци тески. Олоси свјетског калибра..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца

07.06.2019 09:31

Има ту јос Тегелтија, а и понеки Марко Поло, Лукац, па нас захуктац привреде Петар Д., итд.. Све струцњаци за корупцију а ла еxеленц.

Name

Муха

07.06.2019 09:07

И сад замисли додје ти слуцај код овог Благојевица!? Обрлаћен ко и онај Перић од стране амера и енглеза... ето нам судова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узивај

07.06.2019 12:05

Зна се гдје ти је мјесто!

Name

Ре

08.06.2019 04:41

Ма немој! Свако ко дигне глас против вас, криминалци једни, који сте узурпирали власт, по вама је страни елемент! Ништарије једне!

Name

српско

07.06.2019 09:16

Овај Благојевић је следећи кандидат СДС-а или ПДП-а за неку високу функцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2019 04:43

Зна се шта је његова струка - значи кад зубер добије ногу у *упак- судију Благојевића на његово мјесто!

Name

Јоја

07.06.2019 09:42

А није био суноврат када су муслиманске ратне злоцинце, оне устасе, ослобадјали сваке кривце ... теби је коњу суноврат у глави..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

07.06.2019 09:42

А није био суноврат када су муслиманске ратне злоцинце, оне устасе, ослобадјали сваке кривце ... теби је коњу суноврат у глави..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

07.06.2019 09:56

Браво Боки!Твој коментар је слика твога карактера.Смрад си од цовјека !Доци це дан да и теби треба застита суда.Тегелтија је криминалац и добро”поткован”.Треба га стрпати у Зеницу и све његове другове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дно дна

07.06.2019 10:20

Крајње је вријеме да неко разбуца ову сферу БиХ и да врати у колосијек правосуђе. Ово све је престрашно, јер ако је правосудни систем у овако катастрофалном стању, ако судијску и тужилачку функцију обављају особе огрезле у криминал, коме обичан човјек да се обрати тражечи правду ? Ево, нека неко напише ако зна да је Уред дисциплинског тужиоца у ВСТ икада реаговао, поводом притужби на рад судија и тужилаца, на начин да је неког од њих казнио. Најљепше молим да неко напише именом и презименом судије/ тужиоце, који су на било који начин кажњени, јер своју функцију нису часно обављали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

познато

07.06.2019 10:22

Изјава да је Високи представник прекорачио своја овлаштења је врло позната на овим просторима. Већ годинама исту ту реченицу изговара један високо позиционирани политичар у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ