РСЕ: Чланице ЕУ траже проширење

Међу земљама чланицама ЕУ циркулише такозвани "нон-пејпер" у којем се позива на наставак проширења на Западни Балкан, јавио је Радио слободна Европа (РСЕ).

Свијет 06.06.2019 | 22:11
РСЕ: Чланице ЕУ траже проширење
Према сазнањима РСЕ, иницијативу за овај "нон-пејпер" покренула је Пољска, а Тањуг сазнаје да се сутра о томе очекује саопштење.

У нацрту документа, у који је РСЕ имао увид, између осталог се подвлачи да ЕУ треба да испуни своју недвосмислену посвећеност европским интеграцијама Западног Балкана и да "не постоји план Б" за Западни Балкан.

Подршку за овај документ потврдило је 13 чланица ЕУ, углавном из централне и источне Европе, односно земље које припадају групи "новијих чланица", наводи РСЕ.

Радио додаје да иницијатор покушава да придобије што већу подршку за овај документ пре министарског састанка који ће бити одржан 18. јуна, као и да настоји да документ буде усвојен у облику заједничке декларације министара ЕУ.

Документом се пре свега тражи да се потврди отварање приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом већ у јуну ове године, што би, према мишљењу чланица ЕУ које подржавају овај предлог, био важан мотивациони фактор за цели регион.

То би такође допринело, како се наводи, "јачању отпорности земаља на спољне, штетне интересе других актера и осигурало да ЕУ и даље буде водећи играч за позитивну регионалну трансформацију".

"Износећи значај своје одлуке за будуцћност свих држава и народа у Европи, позивамо чланице Савета ЕУ да у јуну преузму далековиде, храбре одлуке, које би промовисале континуирани напредак реформи у складу са стандардима и вредностима ЕУ, које би ојачале регионалну сарадњу, помирење, добросуседске односе и које би пружиле кључну подршку неповратном миру, стабилности и развоју региона и нашег континента", стоји у нацрту документа, у који је РСЕ, како наводи, имао увид.

У овом нацрту се поручује да би Савет ЕУ требао да "призна да је политика проширења најуспешније средство за промовисање стандарда и вредности ЕУ, да настави да подржава јасно дефинисану перспективу чланства у ЕУ која је покретачка снага за спровођење захтевних реформи и решавање преосталих билатералних питања на Западном Балкану, као и да препозна незамењив утицај политике проширења на процес јачања Европе".

"Нон-пејпер" је иначе неформални документ који се углавном износи у затвореним преговорима унутар институција ЕУ, посебно у Савету министара, и има за циљ постизање договора о неком спорном политичком питању.

РСЕ наводи да ова иницијатива долази у светлу подела међу чланицама ЕУ о могућем отварању приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом.

Европска комисија је прошле недеље препоручила безусловно отварање приступних преговора између Брисела и Скопља, односно Тиране.

Прва расправа биће одржана 18. јуна, међутим, будући да ова питања захтевају једногласност међу чланицама ЕУ, до овог тренутка нема заједничког става ЕУ да се потврди препорука Европске комисије.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

израелац

06.06.2019 21:31

изгледа да ЕУ треба да испуни услове за проширење а не Бих, Србија, Црна Гора и остали... а у нама као неку грижу савјести желе пробудити, а није до нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

07.06.2019 04:46

Бурле, ко је убио Давид-а?

ОДГОВОРИТЕ