Ствари које мораш да урадиш ако те позове Реал Мадрид...

Перез је прихватио да део посла уместо Луке обави његов отац, Милан, али су старији и познатији Азар и Ериксен морали то сами. Сада је ред на председника "краљевског клуба".

Фудбал 06.06.2019 | 12:12
Ствари које мораш да урадиш ако те позове Реал Мадрид...
Поред тога што је најтрофејнији, Реал Мадрид је и "краљевски клуб", а то значи и да постоје одређена правила понашања - као и у свакој монархији.

Председник Флорентино Перез посебно инсистира на томе.

Колико је хладнокрван, некада и суров према играчима који одлазе, макар се они звали Раул Гонзалес, Икер Касиљас или Кристијано Роналдо, Реал је под Перезовим вођством био и остао веома уздржан и према онима који би тек требало да обуку бели дрес.

Тако је и овог лета.

Реалови представници на време су преко менаџера објаснили потенцијалним појачањима шта се од њих очекује, као и да постоји само један позив са "Сантијаго Бернабеу" стадиона. Уколико играч из било ког разлога процени да није тренутак, да је рано, да је конкуренција прејака, да је паметније остати или изабрати неки други клуб, другог позива никада неће бити.

То је први и основни принцип клуба са 13 титула првака Европе, а следећи - за Переза веома важан - тиче се јавних наступа играча које Реал жели да доведе. Да би преговори са њиховим клубовима уопште почели неопходно је да фудбалер јавно изрази жељу да оде, а на њему је како ће то да "упакује".

Тибо Куртоа је годину дана причао како му је породица у Мадриду, како му се деца тамо школују, Еден Азар изабрао је нешто загонетнији приступ, али недвосмислено наговештавао одлазак одуговлачењем преговора са Челсијем око продужетка уговора уз повремено подсећање да је ту дуго и да су му потребни нови изазови, а онда је пред новинаре изашао и Кристијан Ериксен и, када је завршио сезону поразом у финалу Лиге шампиона са Тотенхемом, јасно и конкретно поручио да је време за растанак и да жели да проба нешто ново.

Слично је било и са најскупљим фудбалером у историји Србије, Луком Јовићем, ког је Перез у међувремену платио Ајнтрахту целих 60 милиона евра, с тим да је тај посао обавио његов отац Милан. Он је отишао корак даље и још у априлу најавио могућност Лукиног одласка из Бундеслиге, али нагласио да то неће бити Барселона.

До тог дана чешће се у Шпанији говорило и писало о Јовићевом одласку на "Камп ноу", након тога готово да се чекала потврда вести о томе да ће бити представљен на "Сантијаго Бернабеу" стадиону, што се на крају и догодило.

Добро упознати са Реаловим принципима, новинари "Марке" и "Аса" констатовали су да је после Азаровог и Ериксеновог јавног наступа време да Перез ступи у акцију и настави да обара цену у контактима са Романом Абрамовичем и Данијелом Левијем. 

"Случај Де Хеа"

Да "Реал зове само једном" могли смо да се уверимо на примеру Давида Де Хее, који је дуго био Перезова опсесија и који је, мада стидљиво и недоречено попут Азара, једно време "одбијао да искључи могућност одласка из Манчестер јунајтеда", па су се преговори два клуба о трансферу шпанског голмана те 2015. године отегли до последњих сати 31. августа увече. На крају, након што је укључио и Кејлора Наваса у "пакет", Перез се договорио са директорима енглеског клуба, али је уговор стигао у просторије ФИФА неколико минута после поноћи и, упркос Перезовом лобирању, морао да буде поништен. Де Хеа је остао на "Олд трафорду", Навас наставио да осваја Лигу шампиона као први голман Реала, а Перез се окренуо новим решењима, прво Кепи Аризабалаги, потом и Куртои.

Док ће Рус и Енглез понављати колико су голова и асистенција забележили Белгијанац и Данац током претходних пет, односно шест година у Лондону, подсећати милијардера из Мадрида да је Челси са једним освојио Лигу Европе, а Тотенхем са другим играо финале Лиге шампиона, Перез ће држати два кеца у рукама - обојици истичу уговори 2020. године, па је ово последње лето када на њима може да се заради, обојица су јавно поручила да желе нови изазов, па би било непрофесионално и нерационално спречавати их у томе.

Без обзира на то што медији у Енглеској и Шпанији увелико најављују трансфере од отприлике 100 милиона евра за 28-годишњег Азара и годину дана млађег Ериксена, биће занимљиво испратити последњу фазу Реалове реконструкције тима на који је у сезони 2018/19 потрошено 163, а пред сезону 2019/20 већ 155 милиона евра.

Мадриђани су трошкове из прошле сезоне "покрили" продајом Роналда за 125 милиона евра и још тројице играча из "Б" поставе, па је остварен симболилчан минус од 18 милиона, али од 1. јуна и незваничног почетка сезоне 2019/20 овај клуб није зарадио ни цент од продаје фудбалера.

У тим разговорима, међутим, Перез наступа потпуно другачије, о чему сведочи и биланс из сезоне 2017/18 када је Реал на трансферима остварио профит од 88 милиона евра.

Дошли су Тео Ернандез (19, Атлетико Мадрид) за 24 и Дани Себаљос (20, Бетис) за 16,5 милиона, а отишли Алваро Мората (24, Челси) за 66, Данило (26, Сити) за 39, Маријано Дијаз (26, Лион) за осам, Дијего Љоренте (23, Сосиједад) за седам и Бурхуј (23, Алавес) за три милиона, док је Бајерн Минхен морао да плати чак 13 за другу сезону позајмице Џејмса Родригеза (26 година).

Реалова појачања, 2018/19

45 - Винисијус Пашеко (18, Фламенго)

35 - Тибо Куртоа (26, Челси)

30 - Алваро Одриозола (22, Сосиједад)

22 - Маријано Дијаз (25, Лион)

17 - Брахим Дијаз (19, Сити)

  8 - Андриј Лунин (19, Зорја)

  4 - Омар Маскарел (25, Ајнтрахт)

***

Реалова појачања, 2019/20

60 - Лука Јовић (21, Ајнтрахт)

50 - Едер Милитао (21, Порто)

45 - Родриго (18, Сантос)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар