Људи морају нешто да предузму

- Народ мора на некакав начин да одреагује. Правда је посљедња нада, људи у БиХ су остали без правде, не вјерују више у правосудне институције. Ово је систем без наде. Људи морају нешто да предузму.

Република Српска 06.06.2019 | 10:21
Људи морају нешто да предузму
Судија Суда Босне и Херцеговине Бранко Перић гостујући синоћ у Прессингу на Н1 жестоко је критиковао стање у правосуђу, Високо судско и тужилачко вијеће и челног човјека ове институције Милана Тегелтију који се налази у центру афере "Поткивање". Испричао је и причу о именовањима коју је, како каже, чуо из ВСТВ-а.

Перић је говорио и о именовањима на правосудне позиције у Босни и Херцеговини наводећи да се то ради на основу "неких веза, породичних, политичких, пријатељских", те поручио и да има и часних људи у бх. правосуђу.

Као илустрацију за именовања навео је примјер, односно испричао причу коју је, како је казао, чуо од људи из Високог судског и тужилачког вијећа. Присјећајући се ТВ дуела са Теглетијом од прије неколико година, Перић је казао да му је још тада рекао да ће поново бити изабран за члана ВСТВ-а и предсједника ове институције.

"То се и догодило. Они су сви обновили своје мандате. Да вам објасним како. Чуо сам причу из ВСТВ-а, хладила се куглица националности тачно оне која треба да обнови мандат, цијелу ноћ у фрижидеру. Класичан мафијашки систем. Зато систем пропада. Не знам како ће изаћи из овог блата у који је упао".

Упитан у чему је конкретно ухваћен Тегелтија на дјелу, а видљиво је на снимку који је видјела јавност, Перић наводи да је највећи проблем непримјерен контакт предсједника ВТСВ-а са странкама у поступку.

"То је нешто што је недопустиво. Не заборавите, Тегелтија је прво судија па онда члан и предсједник ВСТВ-а. Њему није престао мандат судије. За њега и даље важе етичка правила и кодекс за судије. Погрешно је разумијевање да он не може бити дисциплински гоњен због тога што није обављао судијску дужност него је био предсједник Вијећа. Како је то могуће? Замислите да 15 чланова ВСТВ-а сједи по кафанама и прима странке. То није посао чланова ВСТВ-а. То не постоји у закону. Њихов је постао да управљају системом и да стварају етичка правила и највише стандарде и људе из правосуђа. Шта ће да види са Далидом? Прва реакција коју обичан човјек закључи је да ће он нешто да сређује за једну странку. Јадранка Локмић Мисираћа је рекла да и она то ради, да је сто пута разговарала са странкама. Да се састајеш са неким ко је непознат, за кога не знаш, препоручује ти га неко не знаш зашто и не знаш ко је. Та пракса је недопуштена".

На питање  да ли има осјећај да се и у овој афери чека да спласне интерес медија и јавности па да буде све по старом, Перић каже да се то уклапа "у тај пројекат замагљивања".

"Видите да је предсједник ВСТВ-а отишао на годишњи одмор, не зна се до када ће трајати, ни шта ће се догађати. Вечерас сам видио снимке протеста из Прага. То је посљедњи излаз. Народ мора на некакав начин да одреагује. Правда је посљедња нада, људи у БиХ су остали без правде, не вјерују више у правосудне институције. Ово је систем без наде. Људи морају нешто да предузму.
Сад могу да изводе закључке 'шта ћемо ми који немамо паре за поткивање', како ћемо доћи до својих права и своје правде? Шта им остаје као рјешење? Остаје им улица. Видјели сте колико је људи у Бањалуци било на протестима. Стално се број смањивао због репресије. Сарајево уопште није реаговало на случај Мемић, било је неких протеста који су били маргинални. То не значи да ће народ да ћути стално, мислим да ће се сљедећи пут пред Судом појавити 1.000 људи. Људи који знају да мисле морају да превиђају да је људима дошло до грла. Они мисле да може владати на страху. Шта ће се дешавати ако људи сутра почну са оружјем да рјешавају, да упадају у суднице, да плаћају мафију да се обрачунава?", пита се Перић.

(Н1)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Скептик

06.06.2019 08:33

Који народ, Перићу. Барем 30% тог народа су чланови владајућих партија, 10% су индиректно преко породице везани за те партије, барем 10-20% народа ради по јавним предузећима и у дрђавној служби и неће излазити на протесте због страха од отказа, 20% народа су пензионери који подрђавају све што каже Додик, преостали су дјеца, незаинресеовани и они који раде и живе ван РС. Остаје реално 10% оних ко би изашао на протесте. Можда ни толико. Нема ту спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАЈЕДНО СЕ СВЕ МОЗЕ

06.06.2019 09:04

Лицно те цијеним као цовека од реци и правде АЛИ КАД БИ ТИ И ЈОС ТАКВИ СТО МИСЛЕ ИСТО ДА ПОМОГНУ МЕКТИЦУ У БОРБИ ПРОТИВ КИМИНАЛА ВЕЦ ДОКАЗАНЕ КОРУПЦИЈЕ У СУДСТВУ БИХ.ИЗАДЗИТЕ И ВИ НА ПРОТЕСТ КОЈИ НЕ МИСЛЕ ВТВС.

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

06.06.2019 09:06

КОЈИ НАРОД ,ПЕРИЦУ . КАКО РЕЦЕ ВАН.ПРОФЕСОР ЗИВАНОВИЦ ИМАМО 3 НАЦИОНАЛНА ТОРА .

Name

Ре

06.06.2019 10:11

Овај народ то тако воли

Name

РАСПУЦХИН

06.06.2019 10:27

Лијепо речено , г-дине Перићу али зашто Ви не подузмете нешто? Зашто , нпр. , не дате оставку јер , бар тако тврдите , не желите бити дио оваквог накарадног система? Једноставно , зар не?

Name

Горан

06.06.2019 12:27

Само Република Српска и све може само са Србима у Републици Српској. Тачка

Name

Не знам како ће

06.06.2019 15:45

Изаћи из овог блата у које је упао, рече поштовани Судија Перић, мислећи на Тегелтији! А ја кажем, да ће изаћи још јачи, безобразнији и бахатији, као да се ништа десило није, јер тај нит има памети, нити образа, нит чојства, нит поштења! А и овај народ, ко да је сав дрогиран?! Не знам шта се још треба десити, да би се као одговор, десио народ?

Name

ре

06.06.2019 15:50

А овај се сетио правосуђа и правде кад је све србе позатворо и кад треба симболично осудит зликовца армије бих са би да нешто мијења која мрцина

Name

ре

06.06.2019 15:58

А ста овај господин уради и по питању ослобадјајуци пресуда зликовци а Орицу и другима ништа узму паре и ћуте ма мрс гаде

Name

Ре.

07.06.2019 11:38

Скептик, зар овом није вријеме за умировину

Name

Харе

06.06.2019 08:34

Народ кад нешто предузме назива се издајицама свог народа и одмах и медији етикетирају и на насловнице стављају тешко јест ал се мора однекуд кренути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Харе

06.06.2019 12:47

Народ ако преузме одма батинање И прогласавају издајницима РС.

Name

Ант

06.06.2019 14:41

Није у реду рећи Перићу што он нешто не предузме, кад је Перић можда највише од свих предузео!

Name

Зеки Пресс

06.06.2019 09:06

Драги моји, сви наси народи и народности су исти пред правдом и Богом, али ето нисмо сви безгресни. То сто владу стити закон је исто у свим земљама свијета, с тим, да ви морате вјеровати да ми Вама мислимо све најбоље. То уосталом показује стање у привреди и у друству у цјелини, фактицки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидија Приједор

06.06.2019 09:19

Ста казе судија Далида? Мозе ли се икако са цизмама преко воде или требамо цамац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миг ја

06.06.2019 14:14

Господине Перицу, Бог да поживи вашу породицу и вас, у здрављу и весељу, ово вам жели човјек који је одлезао 20 година. Боже дај још више Перица и Мектица, то би бијо спас за нашу дјецу и њихову будућност у БиХ. Србин сам, нажалост борац у протеклом рату, браћо Срби, Хрвати, Муслимани јели вас срамота за што смо се убијали, мене је срамота огромна до неба, волијо би да огледало непостоји, да се негледам.

Name

БиХ је једако Сомалија

06.06.2019 09:24

Земљаче право и правда су умрли у БиХ свима је јадно да у БиХ доксзи не вазе већ дил и договор са судијом и тузилаством ста сад измисљате топлу воду ,чак уставна права рлементарна се непоштивају чак нити од судаца и институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

06.06.2019 09:42

чуј му приче, народда одреагује... па није народ топовско месо да се шаље на противника... народ више ни сам нр зна ко му је непријатељ, јер су медији тако изрекламирали... народ гледа да се исели одавде јер нема основне инфраструктуре.. народ има и поплаве као непријатеља, и град, пожаре, слабу економију, слабо право... све живо слабо.. каква глупост да се прво протествује па тек онда да сви радите свој посао.. ало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гонгагоо

06.06.2019 09:43

У овом свеопстем циркусу фали јос само једна ситница: да ММФ транса изостане и не буде уплацена ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

06.06.2019 09:52

Масовни протести људи морају изаци на улице и нема повлацења док корумпирани злицинци не оду ..вријеме је да медјународне снаге се врате у БиХ и ослобде земљу од криминалаца инаце постајемо мексико-Колумбија 2 на Балкански нацин у срцу Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

укините сву власт

06.06.2019 10:00

Сигуран сам да у свијету не постоји слуцај да је један судија високог ранга овако јавно рекао то сто је рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

06.06.2019 11:33

Као један од најобразованијих лицности, као увазени судија, са толиким знањем и искуством, када такво сто казе, онда је све јасно.

Name

Тек

06.06.2019 10:05

кад се будемо презсдузили да немоземо висе дизати кредите, тада поциње нада за боље сутра. А све до тада ко презиви, презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђурађ

06.06.2019 11:51

Када државне фирме и јавна предузећа не буду више дијелила плату, а није тај тренутак далеко, свака фирма грца у дуговима, тада страначка војска која се ухљебила и ништа не ради ће почети да размишља главом и тада ће им почети сметати њихови страначки шефови и сагледаваће ситуацију шире. До тада, док и јавна предузећа и установе се негдје могу задужити, стање летаргије и неизвјесности ће бити њима добро, а за ове друге или пут под ноге или трпи.

Name

Тиито

06.06.2019 10:33

Народ је одавно узео ствари у своје руке.торбу у десну,а пасош у лијеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска хоботница

06.06.2019 10:42

Они су и криминалци и зкон и суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алл ин 1

06.06.2019 11:51

Они су и ВЛАСТ!

Name

Зиво блато

06.06.2019 11:57

Нико висе не вјерује у дрзаву БиХ и њене институције. Због криминалне хоботнице која хара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.06.2019 12:04

И предузимају несто. Одлазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Директ

06.06.2019 14:10

Народ је изабрао одлазак и цутање!

Name

Истина

06.06.2019 12:29

НЕМА у Р.С. Академских грађана, студената, авангарде за боље сутра, за Истину и правду. Све труло, без правих вриједности и будућности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веца

06.06.2019 15:54

Ста се овај метузалем огласава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Авдо

06.06.2019 16:21

Итекако се дотицни судија Периц треба огласити и откривати право стање јер је познат као цастан цовјек и судија којег лицно познајем јос из Босанског Брода гдје је радио као судија.Када један судија ослика право стање у правосудју онда то има јос вецу тезину. Теско је око себе имати криминалце и постено радити.

Name

реља

06.06.2019 16:12

а сад је проблем без доказа а ко узе паре за ослобадјајуцу пресуду Зликовцу Насеру Орицу сви ћутите значи да сте узели паре а ово је припрема и за са сигурношћу могу реци за ослобадјајуцу пресуду Терористи Дудаковицу то је циљ

ОДГОВОРИТЕ