Кратка сукњица или хаљиница и – повишица!

Компанија која се бави производњом алуминијума, оштро је критикована зато што је понудила запосленим женама бонус уз плату, ако на посао долазе у хаљини или сукњи.

Занимљивости 06.06.2019 | 10:03
Кратка сукњица или хаљиница и – повишица!
На друштвеним мрежама многи су потез руске компаније окарактерисали као „одвратан“ и „сексистички“. 

Ипак, компанија и даље стоји иза своје одлуке и обећања да ће запослене жене добити повећану плату за јун ако радно време проводе у сукњи или хаљини.

Руска компанија „Татпроф“ која производи алумијум, покренула је својеврсни „женски маратон“ у коме ће жене у одређеној гарероби, добити увећање од 100 рубаља, односно, око 1,5 евра.

Постоји још услова. Сукња или хаљина треба да буду дужине, највише до пет центиметара изнад колена. Такође, да би добиле повишицу, запослене су дужне да послодавцу пошаљу фотографију на којој су у траженој одевној комбинацији, као доказ.

Ова бизарна правила разљутила су и шокирала бројне жене на друштвеним мрежама, које коментаришу, између осталог, и да се оваква правила своде на то да шефови гледају слике жена, на искључиву улогу жена у улепшавању радног дана и на то да је реч о злоупотреби моћи и експлоатацији жена.

„Само желимо да улепшамо радне дане“ 

С друге стране, у изјави за руску радио-станицу Говорит Москва, представник компаније открио је да ова „акција није сексистичка и да 60 одсто жена већ у њој учествује“. Додао је: „Само смо желели да улепшамо радне дане!“ 

Из компаније су такође поручили, да њихов колектив чини 70 одсто мушкараца и да овакве акције могу да им помогну да се мало одморе, „искључе“, и да све то заједно „чини добро за уједињавање читавог радног особља“.

Представници произвођача алуминијума додали су да бројне жене аутоматски бирају да на посао дођу у панталонама. „Надамо се да ће наша кампања подићи свест наших дама, омогућујући им да осете своју женственост и шарм, када изаберу да носе сукњу или хаљину“, навео је представник руске компаније.

Компанија ће и следећег месеца спровести још једну „акцију женствености“ односно такмичење жена у брзом прављењу кнедлица.

Анастасиа Кирилова, која ради у фабрици „Татпроф“, рекла је су идеје потекле од директора Сергеја Рацкова. Кирилова је за Бизнис онлајн изјавила да се раднице у тој компанији охрабрују да носе женствену одећу, „да не носе кратку косу, и да усавршавају ручни рад и послове који су везани за домаћинство и одгајање деце“.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар