Европски пут БиХ зависи од Прибеа

- Извјештај њемачког експерта Рајнхарда Прибеа о стању у бх. правосуђу биће готов крајем септембра или почетком октобра, на вријеме како би га земље чланице ЕУ на Европском савјету у октобру могле узети у обзир када буду одлучивале о даљим корацима БиХ на путу ка ЕУ, потврђено је "Независним".

Босна и Херцеговина 06.06.2019 | 07:37
Европски пут БиХ зависи од Прибеа
Како нам је објашњено, иако извјештај, за који су повод били неразјашњено убиство Давида Драгичевића у Бањалуци и убиство Џенана Мемића у Сарајеву, формално-правно неће имати исти значај и тежину као мишљење које је Европска комисија недавно усвојила о кандидатури БиХ ка ЕУ, Европски савјет врло извјесно неће донијети одлуке за наставак европских интеграција ако не буду уклоњене замјерке на које би Прибе могао указати, јер ће барем неке земље Европског савјета уложити вето.

Објашњено нам је, такође, да ће се Прибе бавити функционисањем полиције и тужилаштава, односом између полиције и тужилаштава приликом предистражног поступка и истрага, као и активностима тужилаштава након покретања истрага и подизања оптужница. Прибе, који ће, како нам је речено, у БиХ поново доћи наредног мјесеца, већ је обавио разговоре с ентитетским и државним представницима полицијског и правусудног сектора и интересовао се на који начин се спроводе поступци који су протеклих годину дана изазвали велико незадовољство бх. јавности.

Прибе је врстан њемачки правник, који је сличан извјештај већ радио у Сјеверној Македонији, а који је био кључан за исправљање неких од великих недостатака у тој земљи. С нашим регионом већ је имао додира као директор Дирекције за спољне послове са западним Балканом, те директор Дирекције за проширење за западни Балкан у оквиру Комесаријата за проширење Европске комисије. Прије тога је у Њемачкој радио као судија, што му даје потребно искуство у области права.

Теофил Блажевски, дугогодишњи новинар "Истиномера" у Сјеверној Македонији, који је пратио процес доношења извјештаја за ту земљу, каже да је Прибе тамо познат као "магнетна резонанца" због прецизности и детаљности рада.

"Он је у неколико недјеља успио да рендгенски сними ствари у појединим секторима који се посебно односе на поглавља о правној држави, безбједносне службе, медије и медијске реформе. Његов извјештај је био пуно прецизнији и директнији од извјештаја о напретку Европске комисије. Он је показао како стоје ствари и изнио пуну истину, само је требало неко да ту истину погледа", рекао је Блажевски за "Независне".

Објаснио је да је Сјеверна Македонија тада била у великој кризи, али да је тек након промјене власти дошло до помака у областима које је Прибе прогласио проблематичним.

"У случају Македоније се показало да је веома битна та политичка воља, јер ако нема политичке воље, извјештаји су сами по себи бескорисни", рекао је он.

Познати македонски новинар Драган Антоновски такође сматра да је Прибе у тој земљи урадио добар посао те да је помогао да се о тим питањима отвори јавна дебата.

"Неспорно је да су македонске власти уз помоћ Прибеа и његових експерата успјеле да реформирају безбједносни и комуникацијски пакет, правосуђе и тужилаштво. У том пакету је завршен договор о специјаном тужилаштву", рекао је Антоновски за "Независне".

Аделхајд Волфл, аустријска новинарка која је дописник за наш регион за аустријски дневник "Стандард", међутим, упозорава за "Независне" да је у Сјеверној Македонији било довољно политичке воље да се Прибеове препоруке примијене у јачању правне државе.

"У БиХ је политичка воља равна нули, грађани знају врло мало и ријетко излазе на улице како би се спровеле потребне реформе, иако се зна да су тужилаштва и судови потчињени политици и другим интересима, што је дефиниција заробљене државе", сматра Волфл.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СИНИП

06.06.2019 07:30

Браво за Прибеа који ће истражити убиство Давида Драгичевића.Правда за Давида! Идемо до краја!✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

06.06.2019 07:37

Боље да се не враћа.Сваки дан све више случајева а ништа да се ријеши.Нашој власти и није интерес да се напредује ка Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

06.06.2019 08:28

Никакви резултати истраге неће донијети ништа.Он ће објавити све недостатке правосудног система и дати приједлоге,али нико није обавезан да то инплементира.Хвала довиђења ми настављамо по своме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насим

06.06.2019 09:29

политицарима еу није интерс. Јер овако раде ста хоце . А ако еу има интерес за бих онда морају под хитно прекинути све дотоке новца у бих. Јер они са својим кредитима помазу криминал и корупцију.

ОДГОВОРИТЕ