Двије понуде за фабрику “Бирач”

У Окружном привредном суду у Бијељини данас је одржана Скупштина повјерилаца Фабрике глинице “Бирач” у стечају. Усвојен је извјештај стечајног управника, а прочитане су и двије нове понуде за откуп потраживања. Укупна призната потраживања Фабрике глинице “Бирач” износе 92,8 милиона марака.

Република Српска 05.06.2019 | 18:21
Двије понуде за фабрику “Бирач”
Заинтересованост за Фабрику глинице “Бирач” се шири. Своје понуде данас су представиле двије компаније. Једна из Лондона, чији су власници поријеком из Бјелошевца код Бијељине, друга из Синсинатија из Америке. Спремне су да откупе потраживања свих повјерилаца.



- “Фирма “Метал Инвестмент” од 1996. године сарађује са фирмом “Бирач”. Ми смо стратешки купци, стратешки добављачи боксита, купци 51 тоне годишње глинице коју пласирамо у Комбинат алуминијума, Подгорица. Ми смо спремни да те људе обештетимо. Иза нас стоје двије банке у Швајцарској, 25 година смо у послу са алуминијумом - каже власник лондонске фирме Младен Секанић.



- Након измиривања потраживања планирамо да у компанију уложимо износ од 100 милиона америчких долара како би се унаприједило пословање компаније - рекао је директор америчке компаније Роналд Заплетал.

Међутим, обје понуде су непотпуне и морају на дораду, а све додатно компликује извршни поступак који се води у Основном суду у Зворнику на захтјев фочанске фирме “Павгорд”  против „Алумине“, кћерке фирме Фабрике глинице „Бирач“.

Скупштина повјерилаца данас је усвојила и извјештај стечајног управника оцјењујући га коректним, али  је указано на потребу да се стечајни поступак убрза и што прије доведе до краја.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

05.06.2019 16:39

Ми јос нисмо свјесни ста је нама Тито све изградио...за три деценије послије рата нису у стању да то раскрцме..кајацемо се једног дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

05.06.2019 17:19

Све сто је изградио трајало је 10 година након њега. Због тога како је градио ми данас бјезимо у земље које нису имале комунизма, као сто смо бјезали за његовог зивота. Да шепо није владао простор југославије би био развијенији од италије, не би ратовали и сто је најбитније не би нам се комунистицки ментални склоп толико укоријенио код народа.

Name

Марко

05.06.2019 18:24

Јели ти краљ Петар направио глиницу и Бирач ? Да ти није било Тита још би гајили свиње и купус и једино би се то извозило.

Name

Није

05.06.2019 19:15

Тита било прије Другог свјетског рата па Југославија не бијаше развијена, него заостала сељачка земља у којој је 90% народа једва преживљавало. Што ти је твој краљ не разви, можда зато што је био заузет куповањем двораца и имања од сумњивог новца, што би се данас рекло тајкунског. Ови данашњи критичари Тита, Југославије и социјализма су углавном они исти којима је Тито обезбједио школовање, посао, станове, док су им родитељи били гологузани.

Name

Ре Марко

05.06.2019 19:03

Шта лупеташ ти, Марко?Све пропало до 1990? Или су ови насљедници твојих четника и усташа од 1990. почели да пљачкају оно што су комунисти саградили? Хоћеш ли да ти набрајам шта су усташе и четници насљедили од комуниста, почевши од Енергоинвеста који је имао већи извоз него цијела данашња БиХ? Окрени се око себе и свуда ћеш видјети остатке онога што је изграђено у социјалистичкој држави. А ти наброј, ако можеш, шта су то направили твоји клеронационалисти послије контрареволиције 1990.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

05.06.2019 19:08

А зашто Комбинат алуминијума Подгорица не може да купи директно глиницу од Фабрике Бирач из Зворника него му треба посредник из Лондона? Још један лоповски дил Миле и Мила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2019 20:30

О цему ви људи прицате?! Па ово је земља апсурда и законодавне лакрдије из које по свему судеци треба бјезати свјетлосним годинама далеко ако се несто убрзо не промјени. Право на фабрику полазу сви они који ни не знају гдје се фабрика налази. "Оцесали" се о фабрику и себи дају за право да одлуцују о судбини исте а за наредних 50 година неце бити у стању да схвате како ова фабрика ради и циме се бави а да не говоримо о дугороцним плановима и стратегијама које су неопходне да би ова компанија опстала на трзисту. Инвеститори који имају у плану да купе потразивања реалним новцем и свјезим капиталом потпомогну будзет Републике Српске, нису погодни, а погодни су локални "надри бизнисмени" који би иста та потразивања да узму без улозене конвертибилне марке и на основу нелегитимних пресуда посто нам је правосудје корумпирано или уцјењено. А радници који су ту исту Алумину подигли из пепела и доказали протеклих година да су способни да је успјесно воде и буду конкурентни на свјетском трзисту, немају право ни да изнесу своје мисљење а камоли да одлуцују о будуцности овог колектива. Па то нема нигдје!! Кад се све сагледа, која је перспектива младих да остану овдје и цекају да се неко од тих лопова окоми на њих. Уколико Институције Републике Српске, или барем то мало сто је остало од њих, конацно не поцну "рационално и легитимно да пресудјују" и тако покусају да задрзе народ овдје, и ово мало људи це напустити ове просторе а онда ниста висе неце бити вазно. Сигурно наси људи из Лондона или било ког другог дијела свијета неце доци овдје да зиве. Да су имали намјеру борити се за ове просторе, не би отисли одавде кад се загузвало и кад је било најгоре. А сад зеле новцем зарадјеним ко знам каквим пословима у вријеме транзиције, док су овдје људи гинулу, да управљају судбинама људи на овим просторима. Крајње је вријеме да се престане гледати само лицни интерес људи, који у политику улазе само због тога, а поцне се мало дугороцније размисљати са сиром визијом, цијенеци рад, резултат и успјех насих људи који евидентно имају квалитета.

ОДГОВОРИТЕ