Звезда у осмом финалу заредом!

Трагедија Мококе и спектакл Риверса! Кошаркаши Црвене звезде пласирали су се у финале Суперлиге Србије победом од 2-0 у серији против Мега Бемакса.  Риверс "спалио" мрежицу Меге, осмо финале Звезде у низу! Адам Мокока је могао да донесе изједначење Меги на 3,4 секунде до краја, али је промашио други "пенал" и потом направио неспортски фаул над јунаком утакмице Кеј Сијем Риверсом, који тај поклон није испустио.  Драма у Браће Јерковић и ново Звездино финале: Риверс бројао до 29 и зауставио борбену Мегу! Леворуки шутер одиграо најважнију ролу у победи црвено-белих - 96:91.

Кошарка 04.06.2019 | 21:31
Звезда у осмом финалу заредом!
Звезда је до максималног резултата у полуфиналној серији дошла победом на гостовању резултатом 96:91.

Црвено-бели су први меч решили у своју корист на домаћем паркету резултатом 83:72.

Звезда се тријумфом пласирала у своје осмо финале првенства Србије заредом, у покушају да освоји пету титулу у низу.

Меч одигран у београдском "Мега Фекторију" био је препун великих серија и, на крају, изузетно драматичне завршнице. Неколико играча је имало запажене партије и на крају је победник одлучен у последњим секундама меча, а велики трагичар био је Француз у редовима домаћина Адам Мокока.

Утакмица је почела у нешто споријем ритму и на почетку није било пуно поена, а ни лепих потеза. Крајем прве деонице распуцале су се екипе, а Мега је изгледала за нијансу боље. Проблем за њих је створио Битадзе, који се практично "избацио" из игре са три брза фаула.

Мега је водила, али им је горостасни центар гостију Мајкл Оџо правио огромне проблеме. Удвајали су га, али је он увек проналазио најбоље решење и често остављао саиграче самим на линиј за три поена.

Звезда је пропусте у игри домаћина кажњавала, пре свега преко распуцаног Кеј Сија Риверса. Уследила је серија Звезде од чак 19:2 и одлазак на двоцифрену предност.

Изгледало је као да ће ово бити још једна рутинска победа црвено-белих, али је Мега успела да се за само пар минута врати својом серијом од 16:1 и да меч врати у потпуни резултатски егал, те да на паузу оде вођством од 50:49 поенима Мококе.

У трећем кварталу уследила је нова серија Звезде којој је "кумовао" Давидовац. Он је са две тројке одвео госте до преокрета и вођства од 69:63, али је у самом финишу Мега успела да дође до егала тројком Далибора Илића и атрактивним куцањем Мококе – најлепшим потезом на мечу.

Средином четвртог квартала својеврсан окршај имали су Риверс и Мокока, који су погађали са свих позиција. Звезда је успела да се "одлепи" на три минута до краја на +6 и изгледало је као да ће привести меч крају, али је уследила серија Луке Ашћерића од три тројке у четири напада којом је домаћин дошао до потпуног повратка у меч.

У последњи минут ушло са очекивањем велике драме. Битадзе је зарадио пети фаул, а током једног напада Фундић је ухватио чак три офанзивна скока, што Мега није искористила.

Црвено-бели су на 32 секунде до краја дошли на +4, али су судије поништиле кош Риверсу, који шут није упутио на време. Мега је имала напад за победу или продужетак, а гости су начинили фаул над Мококом, који је у том тренутку имао 21 поен.

Млади Француз, који је требало да буде апсолутни херој екипе, је промашио друго слободно бацање, а затим направио неспортски фаул чиме је окончао и последњи трачак наде своје екипе.

У победничком саставу истакао се Риверс са 29 поена (6/10 за три). Човић је имао 15 поена и четири асистенције, а Оџо и Давидовац по 14 поена.

На другој страни доминирао је поменути Мокока са 22 поена и четири асистенције, Ашћерић је имао 20, а Един Атић 18 поена и девет асистенција, уз 7 скокова. Фундић је постигао 14, а Битадзе подбацио са само пет поена.

Звезда ће сачекати среду, где други меч полуфинала у Железнику играју Партизан и ФМП, како би потенцијално добила ривала у великом финалу.

Мокока је постао трагичар своје екипе упркос одличној игри у другом полувремену када је у тандему са Ашћерићем константно држао неизвесност у утакмици.

Публика у хали "Мега Фацторy", међу којом су били и Бобан Марјановић и Никола Јокић, стога је могла да ужива у веома занимљивом мечу који су обележила и атрактивна закуцавања, као и то што се често играло "у серијама".

Најинтересантнија је виђена у другој четвртини када је Звезда за три минута направила 16:0, да би потом Мега одговорила са 18:1 и имала вођство до средине треће деонице.

Тада је одличну "ролу" имао Дејан Давидовац који је на разне начине мучио одбрану Меге, па је Звезда брзо минус претворила у плус нанизавши 11 узастопних поена, без примљеног коша. Посебно тешко за екипу Дејана Милојевића било је да се брани када је Гога Битадзе на клупи, а читав меч је био у проблему с личним грешкама јер је већ у првом кварталу направио три.

Звезда је од 66:63 успевала да константо држи предност у својим рукама, иако им Мокока и Ашћерић никако нису дозвољавали да се опусте, док хладнокрвни Риверс није дозволио преокрет.

Поред њега, у редовима шампиона одлични су били и Мајкл Оџо (14 поена, 6 скокова, 3 асистенције) и Дејан Давидовац (14 поена), односно Филип Човић који је имао добар допринос са клупе (15 поена и 4 асистенције).

Двоцифрен у редовима црвено-белих био је и Бранко Лазић са 10 поена, док је неочекивано малу минутажу имао Били Берон (играо само 9 и по минута).

Адам Мокока и Лука Ашћерић су постигли по 20 поена, док је, посебно у првом полувремену, блистао Един Атић који је забележио 18 поена, седам скокова, девет асистенција и чак четири украдене лопте.

Гога Битадзе, који је проглашен за најкориснијег играча лигашког дела КЛС, постигао је само пет поена (1/7) и имао шест скокова.

У другом полуфиналу састају се Партизан и ФМП и црно-бели воде у серији 1:0, а у зависности од тога да ли ће све бити решено у две или три утакмице биће познат и почетак финалне борбе (субота или понедељак).

Драма у насељу Браће Јерковић донела је ипак очекивани исход - Црвена звезда ће осму годину заредом играти финале кошаркашке Суперлиге! Борбени кошаркаши Мега Бемакса оставили су и последњу кап зноја на паркету дворане Мега Фацторy у завршној утакмици сезоне и заиста се лавовски борили за мајсторицу, али ће четвороструки узастопниб шампион Србије поново бранити трофеј - 96:91 (24:25, 25:25, 24:22, 23:19).

Пред очима легендарног тренерског аса Душана Ивковића, те репрезентативаца Николе Јокића, Бобана Марјановића и Стевана Јеловца, потпис на ново Звездино финале ставио је Кеј Сија Риверса, који је одиграо целокупно можда и најбољу ролу откако је стигао на Мали Калемегдан! Леворуки шутер је за 34 минута на паркету скупио чак 29 поена (10/17 из игре, 4/7 за три), уз још четири скока, две асистенције, али и четири изгубљене и три украдене лопте, за укупни индекс 24. Много више од пуке статистике о Риверсовој улози у овој утакмици говори чињеница да је без његових поена Звезда изгледала као недовољно компетентан такмац младом и талентованом тиму Дејана Милојевића. Од завршних девет Звездиних поена на утакмици Риверс је убацио чак шест, укључујући и круцијална два слободна бацања на секунд пре краја, чиме је дефинитивно запечатио Мегину судбину.

Стрепела је Црвена звезда готово до последњег секунда да овери пласман у финале. После три велике пропуштене шансе да се раније сломи отпор домаћина, црвено-бели су дошли у ситуацију да зависе од два шута Адама Мококе с линије пенала, после фаула Бранка Лазића. Звезда је у том моменту имала два поена вишка (92:90), а талентовани Француз у својој можда и најбољој роли у дресу Меге шансу да на четири секунда до краја обезбеди продужетак. Био је сигуран први, али не и други пут, после чега се лопта одбила до Риверса,  а он није погрешио. Осим тога Мокока је неспортски зауставио старијег колегу, па је Звезда уз два шута с пенала имала и лопту са стране, што је неколико тренутака касније омогућило Филипу Човићу да овери Звездину победу с пенала.

Мокока се у последњој утакмици сезоне за Мегу умало прославио. Убацио је 22 поена (8/12 из игре, 3/4 за три), али ће му овај последњи шут остати као лекција будућност. Страшан је био и млади Лука Ашћерић са 20 поена (6/11 из игре, 2/4 за три), док је Един Атић имао свеукупно најбоље издање од свих играча Меге – 18 поена (8/16 из игре, 2/10 за три), девет асистенција, седам ухваћених и четири украдене, уз три изгубљене лопте. Стефан Фундић је имао 14 поена и седам ухваћених лопти, те индекс корисности 21. 

Звездини кошаркаши искористили су рецепт из финалне серије Јадранске лиге против Будућности и најбољег играча Меге Гогу Битадзеа брзо увели у проблем с фауловима – три већ у првом полувремену –, што је Мајклу Оџу дало могућност да се разгоропади под кошем. Доминирао је сценом у првом делу, као и у добром делу наставка, па је меч завршио са 14 поена, шест скокова и три асистенције, уз индекс 21. Филип Човић је на крају имао 15, а Дејан Давидовац 14 поена.

Имаће разлог Милан Томић поново да буде незадовољан на своје пулене, упркос одласку у финале. Његова порука од недеље увече није дала жељени ефекат, пошто су црвено-бели поново играли у налетима и с одређеним недостатком концентрације. Због тога се утакмица играла у серијама два тима, где је Мега у финишу првог полувремена успела да направи серију 16:1 и с минималним вођством оде на велики одмор. Мега је боље отворила и наставак утакмице, отишла на 57:52, али је онда Звездина одбрана прорадила. Уследила је серија 11:0 и троминутни пост домаћина, после којег је Звезда окренула резултат и држала га до самог краја.

Мега је преко Мококе и Ашћерића успела да обезбеди драматичну ноту сусрету, али је Звезда ово добила на мишиће и знатно веће искуство најважнијих играча. Сада ће у финалу чекати победника сусрета Партизан - ФМП Железник, а име другог финалисте биће познато у среду увече. 

МЕГА БЕКАМС – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 91:96
/25:24, 25:25, 22:24, 19:23/

Дворана: Мега Фацторy, Београд;
Гледалаца: око 500;
Судије: Илија Белошевић, Урош Обркнежевић, Синиша Прпа.

МЕГА БЕМАКС: Фундић 14, Битадзе 5, Ашћерић 20, Атић 18, Мокока 18, Марјановић -, Зарић -, Јањић -, Копривица 5, Илић 5, Брекић 2, Мушикић -.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Оџо 14, Симанић -, Лазић 10, Давидовац 14, Берон 3, Ненадић -, Кешељ -, Човић 15, Добрић 6, Раданов -, Фаје 5, Риверс 29.

Извор: Б92/мондо/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар