''Имамо одговор на опструкције''

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас у Београду да Српска има одговоре на политичке опструкције Сарајева у вези са реакредитацијом универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Република Српска 04.06.2019 | 18:06
''Имамо одговор на опструкције''
"Став Српске је потпуно јасан, ми знамо да је ту ријеч о политичкој опструкцији", рекао је Рајчевић и додао да је све то у вези са успостављањем новог сазива Савјета министара". 

Рајчевић је учеснике састанка Западнобалканске платформе за образовање и обуке коју је организовала Европска комисија, упознао и о дешавањима у вези са реакредитацијом два јавна универзитета у Српској. 

"Српска има одговоре на та питања, а какви су то одговори ја у овом тренутку нећу да образлажем", рекао је новинарима Рајчевић, који је на једном од панела скупа говорио о политичким опструкцијама Сарајева. 

Рајчевић, који је са министром просвјете и културе Републике Српске Наталијом Тривић учествовао на скупу, рекао је да универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву нису уписана у државни регистар који води Агенција за развој високог образовања БиХ. 

"Нема бојазни ни за наше студенте, ни за академску заједницу, они су и даље акредитовани, али наравно да ми морамо да окончамо процес реакредитације са финалним кораком, а то је упис у државни регистар", рекао је он. 

Рајчевић је одбацио наводе директора Агенција за развој високог образовања БиХ Енвера Халиловића да Република Српска, по закону, треба да акредитује студентске програме, а не институције. 

"То оквирни Закон о високом образовању БиХ уопште не познаје, постоји само једна акредитације, и то високошколске установе и припадајућих студијских програма", рекао је Рајчевић. 

Он је додао и да је то интегрални процес и по закону и по подзаконским актима и да све оно што говори Халиловић нема никакво утемељење ни у законима, ни са стварношћу. 

"Послије његовог /Халиловићевог/ одласка са функције, а убијеђен сам да ће је напусти врло брзо, с обзиром на чињеницу да је испунио законске услове и за пензију, ми морамо више повести рачуна о овим стварима и да се више никада не деси да Српска дође у ситуацију да зависи од националистичких и шовинистичких мишљења и стремљења једног човјека", рекао је он. 

Халиловић је, послије панела, на којем није добио ријеч да говори послије Рајчевића, рекао новинарима да ради по закону и да "Република Српска води политичку кампању против њега". 

"Дао сам препоруку за акредитацију универзитета, али не за акредитацију студијских програма зато што то није законито спроведено", рекао је он, додавши да све треба да се уради по закону. 

Дводневни састанак Западнобалканске платформе за образовање и обуке окупио је, министре образовања западног Балкана који су разговарали о новостима у вези са регионалним активностима и разматрали низ тема из области образовања. 

Европска комисија је основала 2012. године Западнобалканску платформу за образовање и обуке с циљен размјене искустава, примјера добре праксе и регионалне сарадње у рјешавању сличних питања из области образовања. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Директ

04.06.2019 17:29

Зато сада имас сада Додика у Сарајеву. Сад це све да буде боље и Босње неце бицинговати. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2019 21:05

Само ради по закону и регистрација је неупитна. Овако и када бих обавили регистрацију небих је признале у свету.

Name

ре за ре

05.06.2019 13:01

Ова опстукција само показује како Република Српака не смије више преносити надлежности и како се бахато понашају они ко је би да управљау свиме у БиХ. Са сваком одлуком Бошнака Срби су све даље и даље.

Name

Овај

04.06.2019 19:02

Лсе вртоглаво успиње у хијерархији мафијаске организације СНСД. Контролисе резимске медије и дрзи све мрезе под надзором, ста год неко рекао против власти одма се биљези и доставља коме треба. Врло вјест и са странцима који му долазе на ноге. Додик је ставио све карте на њега како би повратио углед код странаца и отоплио односе. Ово са овим Халиловицем је фарса унапред договорена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

05.06.2019 11:35

Тосте ви знали од прве Секунде даје рс ендитет ане дрзава како Мозе вазити диплома без нивоа дрзаве само тресете празну сламу

ОДГОВОРИТЕ