Трамп са Меј, на улицама протести

Председник САД Доналд Трамп састао се с британском премијерком Терезом Меј, а грађани Лондона изашли су на улице оштро исказујући незадовољство Трампом.

Свијет 04.06.2019 | 16:08
Трамп са Меј, на улицама протести
Трамп је у разговору с Терезом Меј рекао да верује да Велика Британија може да склопи "веома значајан трговински споразум" са САД пошто напусти ЕУ, док се широм земље одржавају демонстрације против његове посете.

Он је разговарао с пословним лидерима на састанку на којем је био домаћин заједно с премијерком Терезом Меј, другог дана званичне посете Лондону. Њих двоје разговарају о спорним питањима као што је пословање с кинеском компанијом Хуавеј.

За то време се широм Велике Британије одржавају протести, а лидер лабуриста Џереми Корбин ће се обратити скупу у Лондону.

Како преноси Би-Би-Си, очекује се да ће Меј представити и став Велике Британије о климатским променама и Ирану током састанка с председником у Даунинг стриту.

"Мислим да ћемо имати веома, веома значајан трговински споразум", рекао је Трамп британској премијерки, док је она рекла да постоје "велике могућности" за Велику Британију и САД да сарађују у будућности.

Очекује се да ће се хиљаде људи окупитити на протестима против Трампове посете, на лондонском Трафалгар тргу као и у Бирмингему, Стоуку, Шефилду, Глазгову, Единбургу, Честеру, Лестеру, Оксфорду и Ексетеру. Лондонска полиција саопштила је да је 3.182 полицајаца распоређено како би посета председника прошла како треба и да се "осигура безбедност".

Гумена балон лутка од шест местара у љутите бебе Трампа летела је изнад протестаната у Лондону. Тим органзатора у црвеним оделима и са капама на којима пише "Бебиситери Трампа" пустили су балон.

"Шаљемо јасну поруку солидарности са онима који су погођени Трамповом политиком вредном презира и да јасно и гласно поручимо да амерички председник не заслужује црвени тепих", изјавио је један од организатора протеста Аџуб Фараџи.



Статуа Трампа на клозетској шољи

Један Американац је у знак протеста против посете председника САД Доналда Трампа превезао преко Атлантика и поставио на Трафалгар Сквер златну статуу-робота од готово пет метара висине прављену по Трамповом лику како седи на златној клозетској шољи.

АП је пренео како је робот привукао пажњу пролазника понављањем реченица које су, како кажу, Трампов заштитни знак, попут "Нема договора" и "Ти си лажна вест".

Дон Лесем из Филаделфје потрошио је 25.000 долара на израду статуе и превезао је до Британије где се у знак протеста против посете председника САД окупило више хиљада демонстраната. Лесем је рекао да је статуа висока пет метара, "колики је и Трампов его".

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Немере То Тако

04.06.2019 16:36

А јесу ли добили одобрење за скуп ?

ОДГОВОРИТЕ