Званично - фузија Олимпије и Цедевите!

У Љубљани је и званично представљен нови клуб – Олимпија Цедевита који ће се такмичити у Еврокупу и АБА лиги.  Званично је: Нови клуб КК Цедевита Олимпија! У Љубљани представљен нови клуб који је фузија два досадашња, а који ће наставити да игра у АБА лиги са циљем да дође до Евролиге. "Ово не значи да један клуб преузима други, већ равноправно спајање два клуба с високим амбицијама".

Кошарка 04.06.2019 | 14:37
Званично - фузија Олимпије и Цедевите!
Оно што је данима било најављено, сада је добило и званични облик. Дугогодишњи власник Цедевите Емил Тедески представио је план фузије са највећим клубом Словеније, Петрол Олимпијом.

Нови клуб ће се звати Цедевита Олимпија, а први човек Атлантик Групе објаснио је због чега се одлучио за револуционарни корак. Напоменуо је да у Загребу није имао  никакву подршку.

„Цедевита у Загребу није имала однос какав је заслужила, нисмо имали третман у смислу расподеле средстава за врхунски спорт, нисмо могли да играмо утакмице у свом дому. Међутим, није то био приоритет при одлуци да се фузионишемо са Олимпијом, већ стварање конкурентног клуба. У финансијском смислу смо при врху, а фузијом ћемо моћи да парирамо најбољима“, рекао је Тедески.

Раније је потврђено да ће се загребачки и љубљански клуб “фузионисати“.

“Ово радимо јер волимо кошарку. Ово је пионирски подухват. Први пут у Европи се спајају два професионална клуба из две државе. То нико у Европи није урадио“, рекао је власник Цедевите Емил Тедески.

Он је додао и да је “неизмерно поносан и узбуђен“.

Иако је Олимпија испала из АБА лиге, нови тим ће се такмичити у регионалном такмичењу, заузимајући место Цедевите.

Од данас је и званично - формиран је нови клуб КК Цедевита Олимпија чије ће седиште бити у Љубљани.

Председници досадашњих клубова Цедевита и Олимпија Емил Тедески и Томаж Берлочник у дворани Тиволи представили су пројект фузије клубова из Загреба и Љубљане.

"Све ово радимо јер волимо кошарку. Стварамо. Имаћете прилику да испратите једну пионирску, нову, авангардну делатност. Ово не значи да један клуб преузима други, већ равноправно спајање два клуба с високим амбицијама. Први пут у Европи два професионална клуба спајају се преко границе. То нико на континенту није направио. Ово нико никада није направио ни у једном спорту. Поносан сам и узбуђен. Ово није долазак још једног великог спонзора у Љубљану, одлазак капитала из једне државе у другу, ово је равноправно спајање два клуба", поручио је Тедески у Љубљани.

Он је додао да ће у Словенији новоформирани клуб имати далеко већу подршку навијача, него што је то био случај са Цедевитом у Загребу.

"Све се ради због публике, а у Љубљани имамо изванредне услове. Стожице су кошаркашки храм Европе. Постоји интерес за кошарком јер је Словенија актуелни европски првак. То спајање је толико узбудљиво, да све примедбе да издајемо национални интерес чине се смешнима. Ово нам се чини као логична ствар, синергија спортског, играчког и тренерског кадра", додао је Тедески.

Он је додао да су до детаља утаначени сви услови сарадње, укључујући и буџет.

''Буџет ће сигурно бити већи него што је имала Олимпија и већи него што је имала Цедевита. Ово је настанак новог клуба. Али не гледамо само следећу сезону, него дугорочно. Имат ћемо конкурентан буџет за врх АБА лиге и конкурентност у Еврокупу''.

Исто је када је у питању и играчки кадар.

''Договорили смо се да ниједан играч неће бити потписан без заједничке сагласности, а тренутно преговарамо са неколико словеначких играча'', додао је досадашњи челник Цедевите и рекао да је дугорочни циљ пласман новоформираног клуба у Евролигу.

Новоформирани клуб наставиће да се такмичи у АБА лиги.

"АБА лига је лига у којој су власници клубови, али немамо никаквих ограничења у овом пројекту. Тако да не видимо ниједан проблем у овом спајању. Чланство у АБА лиги није чланство држава него чланство клубова", нагласио је Тадески и напоменуо да је један од главних циљева новоформираног клуба Цедевита Олимпија рад с младим играчима и стварање најјачег омладинског погона у регији.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар