Не постоји рок за контрамјере

Шаровић открива да не постоји прецизан рок за евентуално увођење контрамјера, јер, како истиче, БиХ и Србија настоје доћи до рјешења кроз разговор.


 

Република Српска 04.06.2019 | 08:33
Не постоји рок за контрамјере
Извоз робе из БиХ на Косово у протеклих шест мјесеци мањи је за преко 53 милиона КМ у односу на исти период годину раније, рекао је Вијести.ба министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић (СДС).
 
Током пола године откако је Косово увело таксе од 100 посто на увоз робе из БиХ и Србије, привреда наше земље претрпјела је значајне штете.

"То посебно можемо видјети узмемо ли за примјер прва четири мјесеца 2019. године, када смо на Косово извезли производе у вриједности од милион КМ, док смо у прва четири мјесеца 2018. године извезли робу у вриједности од 38,8 милиона КМ", прецизирао је Шаровић.

Како је упозорио, мјере косовске стране у супротности су са ЦЕФТА Споразумом, а циљ је пресјећи извоз из БиХ и сусједне Србије, која је овим санкцијама погођена у драстичнијој мјери.

Наш саговорник истиче да је било контаката са косовском страном, као и билатерални сусрет у Сарајеву, како би се разговарало о новонасталој ситуацији и укидању такси.

"Међутим, очито је да мјере косовске стране имају политичку позадину. Стога су мале шансе да се у билатералним преговорима постигне договор", наглашава Шаровић.

На питање да ли ће БиХ увести контрамјере Косову, ресорни министар одговара да се о таквој могућности размишља, али да конкретног приједлога још нема.

Једну од могућих идеја раније је представио предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, а односи се на то да Косово суспендује таксе на три или шест мјесеци.

"Очигледно је да то није наишло на разумијевање косовске стране", констатује министар Шаровић, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Он подсјећа да је у сталном контакту са ресорним министром Србије Расимом Љајићем са којим размјењује информације о таксама.

"Разговарамо о томе да ли ћемо предузети истовјетне кораке или ће они бити различити. То ће зависити од обје стране. Такође разматрамо могућност конкретних потеза и министар Љајић ме је информисао о намјерама Србије у том смислу. Тренутно говоримо само о могућности коришћења контрамјера, односно да ли ће до њих доћи и какве би евентуално могле бити. Што се тиче БиХ, то ће зависити од унутрашњих консултација и Савјета министара БиХ, који је искључиво мјеродаван за доношење одлука у том погледу", појашњава наш саговорник.

Он открива да не постоји прецизан рок за евентуално увођење контрамјера, јер, како истиче, БиХ и Србија настоје доћи до рјешења кроз разговор.

Осим тога, појашњава, увоз робе у БиХ из Косова је минималан, тако да би ефекти контрамјера били прилично ограничени.

"Настала ситуација сигурно ће бити предмет разговора лидера Западног Балкана почетком јула у Паризу. То ће бити покушај да се можда направи искорак у неком рјешењу. Након тога, ми ћемо у БиХ поново размотрити ово питања, а то ће урадити и Србија", казао нам је Шаровић.

Напомиње да је међународна заједница захтијевала од Косова да укине мјере које су супротне одредбама ЦЕФТА-е, али да поменути захтјеви нису дали никаквог резултата.

"То говори о недостатку ауторитета или недовољног притиска ЕУ и САД-а на косовску страну", сматра Шаровић.

Према његовој оцјени, случај увођења такси доказује неопходност реформе ЦЕФТА-е, која се злоупотребљава у политичке сврхе. Основни принципи ЦЕФТА-е, додаје, у великој су кризи и зато је неопходан заједнички рад.

"Постојећа ЦЕФТА је превазиђена и зато стављам акценат на реформе, посебно када су у питању јасни и прецизни механизми и правила слободне трговине у овој зони, те процедуре за евентуалне спорове, попут овога са Косовом. Реформа је потребна како би, између осталог, овакви спорови били ефикасније рјешавани", закључује министар Шаровић у разговору за наш портал.

(Вијести.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Жута кућа

04.06.2019 07:47

Када терористи, трговци наркотицима и бијелим робљем, вадиоци и продавци људских органа, силоватељи, убице жена, дјеце и стараца... могу да уцјењују а уцјењени да траже "ријешења кроз разговор" - онда знаш да живиш у накарадном свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н.

04.06.2019 09:13

Ма да красни су.Дечки узму новце и раде најбоље са њима како знају.Зашто комплицирати ситуацију кад ће све ово папа ријешити.Није како треба, него блажи облик приче да нам је свима јасно гдје и у каквом друштву живимо.Као да смо глупи толико па да не видимо да нам грбавци воде политику.А кад се исправе поред меда пред камерама, лијече своје комплексе јер су неспособни и били.А тако нам и треба кад је ситуација девијантна.

ОДГОВОРИТЕ