Јавна предузећа највећи дужници

Укупан дуг за потрошену електричну енергију у Републици Српској износи око 365 милиона конвертибилних марака и готово је на истом нивоу као и прије три године.

Република Српска 03.06.2019 | 19:05
Јавна предузећа највећи дужници
По подацима које смо добили из „Електропривреде Републике Српске“, дуг домаћинстава износи око 147 милиона конвертибилних марака, док су дуговања остале потрошње 218 милиона КМ.

Укупан дуг прије три године био је око 380 милиона марака, од чега се на домаћинства односило око 176 милиона марака. Од „Електропривреде РС“ нисмо добили податке о 10 највећих дужника правних лица, већ су нам само навели да су највећи дужници клинички центри, болнице и предузећа која се баве водоснабдијевањем. Дакле, јавне здравствене установе и јавна предузећа највише струје су потрошили и нису је платили.

– Важно је напоменути да се у значајном проценту ради о ненаплаћеним потраживањима из претходног периода, која су настала деценијама раније – поручују из „Електропривреде РС“.

Електродистрибутивна предузећа, како би повећао степен наплате, направили су репрограме потраживања за електричну енергију с великим дужницима и ушла у поступке медијације, што је дало значајне резултате.

– Примјера ради, потраживања „Електрокрајине“ Бањалука од купаца на крају 2017. била су за чак 30,3 одсто мања у односу на 2013. годину – додају у „Електропривреди РС“.

Кажу да је наплата у 2017. била већа за готово три одсто, а 2018. години за око 2,5 одсто, те да је „висок степен наплате потраживања задржан и током ове године“.

„Електрокрајина“ Бањалука, дистрибутивно предузеће из система ЕРС које снабдијева половину потрошача Републике Српске, увело је „нулту толеранцију“ према неплатишама. То значи да потрошачи могу да очекују искључење електричне енергије ако касне само један дан са уплатом.

„Нулта толеранција“ била је на дјелу када су запослени „Електрокрајине“ искључили бројне Бањалучане са мреже, а који су каснили са уплатом четири дана. Да би добили струју, осим уплате дуга, морали су уплатити још 38 марака за прикључење. Овај поступак је наљутио многе грађане који редовно измирују рачуне за струју, односно немају ранијих дуговања. Поручују да им није јасно због чега не постоји толеранција „Електрокрајине“ од бар десетак дана јер и радници, који нису запослени у јавном сектору, добијају плату око првог у месецу. Рок за уплату рачуна за електричну енергију је 25. у мјесецу за претходни мјесец. 

До сада се толерисао један неплаћени рачун, али који не прелази стотинак марака.

У овом предузећу су се похвалили да су само четири дана спровођења наплате услуга од дужника по систему нулте толеранције регистровало наплату већу за 1,5 милиона КМ или за 33,9 одсто.

– Не можемо да толеришемо крађу струје, губитке на мрежи и незаконитости. Задовољан сам спровођењем ове активности на подручју Бањалуке, али не и неких других радних јединица и ту ће бити промјена. Људи морају да схвате да их штити само рад – рекао је Чавић.

Највеће дистрибутивне губитке, по подацима „Електропривреде РС“, има „Електрокрајина“ Бањалука – 13,5 одсто, а најмањи су у „Електро Добоју“ – 5,07 одсто.

– На нивоу свих предузећа, губици у 2017. су износили 11,14 одсто, а у 2018. су смањени на 10,3 одсто чиме је ниво губитака додатно приближен нивоу техничких губитака који су неизбјежна појава у дистрибуцији електричне енергије – наводе у ЕРС.

Тренд пада губитака, како тврде, задржава се и током ове године. Наводе да су на нивоу дистрибутивних предузећа увели различите методе контроле и које су се показале ефикасним, а циљ је диструбитивне губитке свести на ниво од приближно седам до 8 одсто.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

киза

03.06.2019 17:31

Неко некога овде добро фарба. Свуда у свету су најмањи дистрибутивни губици у већим градовима. Поред тога практично је немогуће да исти буду мањи од 7-8 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.06.2019 19:39

Највећи губици се направе крадјом.

Name

ре

03.06.2019 21:14

Тацно не постоји ниста сто није у абнормалним дуговима. Ми нисмо ни свјесни у каквом је РС проблему и ста це бити са нама у скорој будуцности. Људи моји па све је унистено, али тотално.

Name

ИСТИНА

05.06.2019 00:58

Тачно је да се највећи губици праве крађом и то не малих потрошача, већ повлашћених предузећа која су у власништву заштићених људи.

Name

Губици

03.06.2019 17:52

Овај податак о губицима за Ел.крајину треба провјерити добро! То је још Секанин настимани податак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.06.2019 00:24

Дрзава самој себи највисе дугује. Циркус! Како онда оцекивати од других наплату када дрзава не постује саму себе. Прво нека цисте у својим редовима па онда нека цостс и другима. Сваком по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.06.2019 15:22

Није то дрзава,..то је кантон, пропали...