Лејвер: Новак је мој фаворит за титулу у Паризу!

Легендарни Род Лејвер, два пута освајач све четири Гренд слем титуле у низу, одржао је прес конференцију на Ролан Гаросу.

Тенис 03.06.2019 | 18:19
Лејвер: Новак је мој фаворит за титулу у Паризу!
Увек инспиративни Лејвер причао је о својим данима и првом доласку у Париз 1956. године, али и каснијим успесима и модерним временима светског тениса.

Лејвера су, наравно, питали и о томе шта мисли какве су шансе Новака Ђоковића да понови такозвани "Ђокер слем" и какво ће бити његово место у тениској историји ако му то пође за руком.

"Дивим се неком као што је Новак са свим његовим способностима и истрајношћу. Када погледате како он игра тенис, он није од оних играча који то раде у стилу, 0банг, банг, ас, волеји'. Он се бори за сваки поен посебно и то са основне линије. Тако да је заиста јединствен по својим способностима. Да, он је освојио сва четири Гренд слема већ једном, тако да зна шта му је потребно. Мени је више утисак то што је већ освојио Аустралијан Опен тако да је у позицији да узме и сва четири у години, почевши од Мелбурна. Дуг је то пут, он има ту титулу, али мислим да је њему овде најтежи задатак јер имате тако много младих играча, и уз то Федерера и Надала. Ту је и Вавринка који управо добио један велики меч", каже Лејвер.

Он је додао и да мора много тога да се поклопи да Новак победи у Паризу.

"Не знам да ли ће бити превише уморан од мечева који му следе. Има много добрих играча на шљаци. Данас је на шљаци најтеже победити и ако играч успе да тријумфује овде онда има сјајну шансу за Гренд слем. Морате да имате и много среће да играте свој најбољи тенис у право време, да нема повреда, болсети, прехлада током тих девет месеци колико све траје", додао је Аустралијанац.

Када су га питали може ли да упореди "Новак слем" са оним што је он урадио 1962. и 1969. године и где би сврстао Новака у историји поредећи га са Роџером и Рафом, Лејвер је рекао да су сви они различити.

"Сва тројица играју другачије. Када видите њихов број тирула, јасно вам је ко су најбољи играчи. Новак је свакако једнак са њима, За мене, они су сви велики шампиони. Не знам какав им је међусобни скорали сјајно је видети такве играче и љубав коју имају према овом спорту. Увек су спремни да уложе напор и да играју своју најбољу игру", сматра Лејвер.

Лејвер свакако зна шта је потребно да би се победило у Паризу, а дао је и своју прогнозу у погледу тога ко ће бити шампион.

"Не знам што се тиче Роџера свакако да игра добро, али не видим да га је ико још гурнуо до границе могућности. Свакако да ће бити под већим притиском у наставку турнира, посебно са млажим играчима који долазе. Али истина је да можете да одиграте само седам мечева. То је оно што је потребно, не морате да победите свих 128 играча. Когод вам изађе с друге стране, морате да га победите. Ако се сатане са Рафом биће му јако тешко. Вероватно бих највеће шансе дао Новаку у овом тренутку, па Рафи и онда долазе остали по реду. Али зависи и ко ће са ким играти", каже Лејвер.

Присетио се и свог последњег успеха на УС ОПену 1969. године када се играло на трави у Форест Хилсу.

"Сећам се да сам имао неке патике са неким крампонима, дужине три четвртине инча (скоро два центиметра). Понео сам их са собом. Знао сам да је травана Форест Хилсу била ужасно клизава, а падало је доста кише тих дана. Судија је био Били Талберт. Питао сам га, ако станем и опет се поклизнем, смем ли да ставим крампоне. Рекао је стави шта год хоћеш јер ти је ово последњи меч овде. Када сад погледам фотографије од тада, чини ми се да сте на том терену могли да садите кромпире! Било је тако разрован са сам крампонима додатно ровио терен", закључио је Лејвер.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар