Ђоковићи: Морамо да престанемо да се мрзимо!

Осећали смо се као тиква без корена. . . ! Ђоковићеви родитељи: Да престане мржња Срба и Хрвата! "Новак не раздваја. Да ли је икад дао некоме разлог да га не воле?!", порука је Срђана и Дијане Ђоковић у разговору за хрватске медије.  Родитељи Новака Ђоковића су за загребачки Вечерњи лист навели да су све постигли сами, уз помоћ неколико пријатеља и без системске подршке државе.

Тенис 03.06.2019 | 00:00
Ђоковићи: Морамо да престанемо да се мрзимо!
Они су додали и да је то случај у свим “слабостојећим малим државама“.

“Осећали смо се као тиква без корена. Новак је провео четири и по године, са прекидима, на академији Николе Пилића, који га је прихватио као најрођенијег сина. Код њега је научио кључне ствари које су га водиле касније кроз живот и каријеру, а то су дисциплина, ред и рад“,рекао је Срђан Ђоковић.

Прича о успеху Новака Ђоковића и његовом успону међу бесмртне великане спорта од почетака је везана за његову породицу, која је поднела велику жртву да би "Број један" био то што јесте.

Његови родитељи, мајка Дијана и отац Срђан, говорили су у интервјуу за хрватски "Вечерњи лист" из свог угла о успеху најбољег тенисера света, као и о многим другим темама...

У разговору вођеном у њиховом ресторану "Новак" на Новом Београду, Срђан Ђоковић је рекао да је породица 15 година живела Новаков живот да би он постао најбољи на свету.

Нолетова мајка, Дијана, додала је...

"Искрено, било је тренутака када смо мислили да не можемо све то да испратимо, материјално. Јер, ако немамо новца за Ролан Гарос или Вимблдон, не може ни да иде. Било је много таквих ситуација, на крају бисмо се некако снашли, и то је био једини начин да успе. Он то није знао, и није ни требало да зна. Нисмо га оптерећивали, нисмо му говорили имамо ли или немамо, за њега се морало створити. Радила сам 17 година у ресторану на планини Копаоник, по 10, 15 или 16 сати. Срђан је с њим путовао, а ја сам им слала сав новац који бих зарадила. Водили смо палачинкарницу и пицерију. Све сам радила - пекла палачинке, била у шанку, правила пице, и то сам научила, једноставно нисам могла да зависим о радника, јер би преко ноћи побегао. На крају се исплатило, али могло је бити и друкчије".

Она је открила да је било случајева у којима се породица у кризним тренуцима за неколико сати организовала и одлазила да подржи Новака, док је Ђоковићев отац говорио о тешким тренуцима на тениским почецима великог шампиона.

"Осећали смо се као тиква без корена. Провео је четири и по године, с прекидима, код Николе Пилића на академији, који га је прихватио као најрођенијег сина. Код њега је научио кључне ствари које су га водиле касније кроз живот и каријеру, а то су дисциплина, ред и рад. Новак је био троструки првак Европе до 14 година, и појединачно, и екипно, и у паровима, био је вицепрвак света са Србијом, првак Европе до 16, па до 18 година, најбољи јуниорски играч у историји европског тениса. И никада ништа нисмо успели да завршимо у својој земљи док није почео да осваја велике турнире. Онда су се прикључили разни политичари, квази тренери и људи који немају никакве везе с њим и његовим успехом. Политика није успела да нас искористи, нити ће, иако је било покушаја".

"Уздали смо се у себе, као породица смо то изнели, а било је страховито тешко. Проживели смо 17 година лудила, променили пет станова у Београду, носили свој намештај који би се након пете селидбе разглавио. Но, имали смо врхунски циљ, а то је да он постане ово што јесте. А он је стварно невероватан у свакоме погледу. Само је тренутно тенисер, да знате, чиме год се буде бавио у будућности, биће толико успешан као што је данас тенисер. Добар је човек, пре свега, шири љубав где год се у свету нађе, не дели људе по раси, националности или вери, то му је апсолутно страно. За понос је и дику не само српског народа него свих људи света, а посебно из регије", каже отац.

Прошлог лета, јавност у Србији различито је реаговала на Ђоковићеве поруке подршке упућене хрватској фудбалској репрезентацији. Срђан Ђоковић недавно је објаснио у интервјуу за Јавни сервис да је "Новак неко ко представља Србију и Србе онаквима какви су, а не као геноцидан народ, како неки са Запада покушају да нас представе".

О тим темама, Новаков отац каже...

"Има и људи у Хрватској који замерају онима што навијају за Новака, а знам да он у вашој земљи има велику подршку навијача. Изјавом на РТС-у обратио сам се већинском делу мога народа, као што се сад обраћам већинском делу вашег народа. Већински део једног и другог, и било којег народа на свету, нормални су људи, овакви какав је Новак: мултинационални, мултиетнички, мултикултуролошки, мултиверски, без икаквог ограничења за било шта. Догађале су се у прошлости ружне ствари између наших народа, али морамо ићи напред, не можемо цели живот провести у мржњи једни према другима".

"Жао нам је, наравно, из свег срца свих страдалих у сукобима који су догодили на велику жалост велике већине народа, и српскога и хрватскога. То се ми нисмо питали, питали су се неки други који су све то замутили, политичари који су створили хаос и мржњу без икаквог разлога. Могли смо да направимо економску унију и били бисмо, уз Француску и Немачку, најразвијенији у Европи. Што је било, било је. По ономе што Новак изјављује свуда кад има прилику, прошлост морамо да оставимо иза себе и да идемо. Потребно је волети свој народ, и волимо га највише не свету, али не мрзимо Хрвате, Македонце, Словенце... Напротив, то су нам суседи, а боље је бити добар с првим суседом него с братом у Аустралији, јер је овај је ту и треба да ти помогне. Сигуран сам да у свим народима које спомињем има неупоредиво више нормалног света, као што смо ми и Новак, него ових других. Па не можемо бити заточеници тих шовиниста који мрзе све живо! У Далмацији бацају у море Србе, али чине они то и са Загрепчанима. Зашто? Готово је с тим! Крај!"

Порука Ђоковића је да не би требало да гледамо разлике.

"Немојмо се враћати на оно што је било. Немојмо да гледамо ко је католик, православац, муслиман, то смо превазишли. Живот је прекратак, немамо времена да се бавимо мржњом, она поједе људе, уништава људско биће. Исто су нам порекло и обичаји, само смо у једном тренутку допустили да нам направе хаос у животу и да га праве и даље. Ми смо одлучили рећи доста! Новак је претеча новог начина национализма - којем је прва љубав према свом народу и изостанак мржње према другим народима и верама", истиче Срђан Ђоковић.

Новаков отац послао је свима апел да слушају његовог сина када истиче да морамо да градимо мостове.

"Молим вас, послушајте га. Ја га слушам као његов отац, он ми је узор. Први пут то јавно признајем, али учим од њега. И он, и Мако и Ђорђе, бољи су људи него ја, много, а највећи успех у животу сваког нормалног човека је кад те деца прерасту"

"Сад нам је ово задатак као породице. Зашто да се више гледамо преко нишана? Где год да се Новак нађе са хрватским спортисима, грле се и излазе као браћа најрођенија. Уз наше, највише се дружи с Хрватима. Он је за време поплава помагао и Србији и Босни и Хрватској. Не раздваја. Је ли он икад икоме дао разлог да га не воле? Па, ти који га не воле - са њима нешто није у реду!", поручују Ђоковићеви родитељи.

Наравно, било је речи и о Новаковом менију, као и о њиховом односу са сином.

"Страшно ми недостаје. Остала сам га жељна, отишао је с 12 година од куће. Јако је пуно путовао, ја нисам могла да га пратим јер сам имала још двоје деце и посао. Супруг је био стално уз њега, био му је и тренер, и физиотерапеут, све. Сад он има своју породицу, окупиран је децом, ја нисам мајка која ће га непрестано зивкати и питати како је или која ће да му нешто дроби. Када има времена, нека се јави".

За крај, Ђоковићи су говорили и о својој одлуци да остану да живе у Београду

"Могли смо да живимо где год да смо хтели у свету, размишљали смо својевремено о Женеви, али смо одлучили да останемо у Београду, јер је заиста метропола. Нико никаквих проблема овде нема, без обзира на нацију. Ко не тражи кавгу, неће је ни наћи".

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

АТП

03.06.2019 05:27

Ови се баш уфурали,претјерују ли претјерују. То објасните америчким исламистима и терористима са њемачким усташама,заборавит Јасеновац,Возућу,Тузлу и измишљену сребреницу па ће бити боље јер ће то Српски пријатељи да понове наравно над Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

03.06.2019 05:58

Који си ти, која мрзња у теби стоји, због таквих сви ратови и почињу.Уфоро си се ти, људи су нормални да нормалнији немогу бити.

Name

Ре "Милојко" РАСПУЦХИН

03.06.2019 08:41

Немам ја ништа против Ђоковићевих али рећи неком да није нормалан ако не воли Новака је крајње безобразно. Прво , ако некога не волиш то не мора априори значити да га мрзиш. Друго , чланови моје породице су страдали у сва три рата у прошлом вијеку и позивати ме да их волим и да не гледам у прошлост је , послужити ћу се њиховим ријечима , ненормално и болесно. Нека Ђоковићи обиђу РСК и нека виде огроман број кућа без крова из којих расту стабла па нека онда причају о љубави.

Name

Лазни

03.06.2019 06:06

Ово су ти лазни срби.Не показују то у својим зивотима.Дјоковицев отац је дрзао неки ресторан у Новом Београду.Казу да су се према запосленима односили као према робљу.Радницима касни плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике оци

03.06.2019 10:24

Знам да је Новак диван и велики цовјек,а ко су и ста родитељи не улазим у то и ако вјерујем да су добри људи јер не могуце да је он велики цовјек а да су они неке злоце.

ОДГОВОРИТЕ