Асанж изложен психичкој тортури

Оснивач “Викиликса” Џулијан Асанж показује све симптоме дуготрајног излагања психолошкој тортури и не би требало да буде изручен у САД, закључио је високи стручњак Уједињених нација који га је посјетио у затвору.

Свијет 02.06.2019 | 14:54
Асанж изложен психичкој тортури
Оснивач “Викиликса” Џулијан Асанж показује све симптоме дуготрајног излагања психолошкој тортури и не би требало да буде изручен у САД, закључио је високи стручњак Уједињених нација који га је посјетио у затвору. 

Очекује се да Нилс Мелзер, специјали извјештач УН о мучењу, упутити свој захтев влади Велике Британије у петак. Забринутост за његово здравље изазвало је саопштење његовог адвоката да је Асанж “превише болестан” да би се јуче појавио путем видео линка на саслушању.

Асанж је пребачен у болничко одјељење Белмарш затвора у Лондону, гдје издржава казну од 50 недјеља због неплаћања кауције. Оптужен је за кршење Закона о шпијунажи објављивањем тајних докумената која садрже имена повјерљивих америчких војних и дипломатских извора.

Мелзер је недавно посјетио Асанжа у пратњи медицинских стручњака који су га прегледали. Он ће ускоро британску владу упозорити да да би Асанжово изручење било озбиљно кршење људских права и осудиће оно што он поисује као “намјерно и договорено злостављање које му је годинама наносило штету”.

– Постоје физичке тегобе, али њих рјешава затворска служба и оне нису ургентне, нити опасне. Оно што забрињава је психолошка страна и његова стална анксиозност. Видљиво је да има осјећај да је под пријетњом свих људи око њега. Он је схватио која је моја функција, али је био превише узнемирен и преокупиран својим мислима. Било је врло тешко водити конструктиван разговор са њим – рекао је Мелзер.

Он је сваког дана примао десетак захтјева од извора који су тражили да се умијеша у случај, а затим га је у децембру посјетио Асанжов адвокат. Признаје да је у почетку оклијевао да се укључи, јер је био погођен оним што је назвао “предрасуде око случаја”.

Међутим, поново је почео да разматра случај у марту, а ове недјеље је писао министрима спољних послова САД, Велике Британије и Шведске.

– У посљедњих девет година, Асанж је био изложен упорном и тешком злостављању, од систематског судског прогона и затварања у еквадорској амбасади до његове опресивне изолације, узнемиравања и надзора у амбасади. Он је жртва намјерног колективног исмевања, вријеђања и понижавања, отворених подстрека на насиље и позива на његово убиство – саопштио је Малзер.

Он је додао да су британске власти контактирале његову канцеларију у Женеви како би указале на то да ће влада издати побијање његовог писма.

Мелзер критикује начин на који је Асанжов случај ријешен након што га је полиција одвела из еквадорске амбасаде.

– Изненадио сам се, на примјер, када сам видио да је истог дана када је ухапшен послије шест година боравка у амбасади, одведен пред суд и осуђен. У нормалним околностима, када неког ухапсите, дате му барем неколико недјеља да припреми одбрану – објаснио је он.

Асанжов адвокат Гарет Пирс је на јучерашњем саслушању рекао да је његов клијент “далеко од доброг”. Сљедеће рочиште о захтјеву за изручење заказано је за 12. јун.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар