Политика ината не доноси корист

"Политика ината и тврдоглавости никада никоме не доноси никакву корист. Напросто не могу да разумијем да не постоји спремност да се каже: "Добро - све што блокирамо, блокираћемо и даље; све на чему инсистирамо, инсистираћемо и даље; све што условљавамо, условљаваћемо и даље, али ћемо из свега извући Савјет Европе како бисмо имали делегацију барем у овом тијелу", каже Црнадак.

Босна и Херцеговина 02.06.2019 | 09:50
Политика ината не доноси корист
Министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак у разговору за Вијести.ба каже да БиХ мора испунити услове који су наведени у мишљењу Европске комисије уколико жели постати чланица ЕУ. Ако судите по садашњој политичкој клими у БиХ, тешко је бити оптимиста. Но, сматрам да морамо пронаћи начин како да се помјерамо напријед, јер једино европска перспектива и европска будућност гарантују дугорочну ставилност, мир и просперитет, казао је Црнадак.

оментаришући извјештај ЕК о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ, Црнадак сматра важним то што се прва и најважнија препорука у извјештају односи на потребу да се проведу препоруке ОЕБС-а, те да се грађанима врати право да без притисака, уцјена и застрашивања гласају на изборима како би коначно у овој земљи резултати избора били оно што буде избор гласача, односно да се искључе могућности манипулација и узурпације права људи да бирају политичаре и партије које ће их водити. 

"Осим овога, значајно је што је владавина права истакнута као висок приоритет. Управо недостатак повјерења у институције и недостатак резултата у борби против корупције ствари су које у посљедње вријеме највише тјерају младе људе из БиХ", навео је Црнадак.

Шеф бх. дипломатије каже да вјерује у Републику Српску и БиХ у Европској унији.

"Да би се то десило, морамо испунити услове који су, између осталог, наведени у мишљењу. Ако судите по садашњој политичкој клими у БиХ, тешко је бити оптимиста. Но, сматрам да морамо пронаћи начин како да се помјерамо напријед, јер једино европска перспектива и европска будућност гарантују дугорочну ставилност, мир и просперитет", рекао је Црнадак.

Осврћући се на не формирање парламентарне делегације у европском парламенту, каже да новог рока неће бити ако до 24. јуна не будемо имали делегацију, јер 25. јуна почиње засиједање и одлучивање Савјета Европе.

"Тешко ми је наћи неку нову аргументацију зашто треба прекинути дневно-политичке борбе на један дан и донијети одлуку о именовању делегације. Ако не дође до промјене, БиХ ће бити једина од 47 земаља која неће имати своју делегацију на јунском засиједању", казао је он.

"Политика ината и тврдоглавости никада никоме не доноси никакву корист. Напросто не могу да разумијем да не постоји спремност да се каже: "Добро - све што блокирамо, блокираћемо и даље; све на чему инсистирамо, инсистираћемо и даље; све што условљавамо, условљаваћемо и даље, али ћемо из свега извући Савјет Европе како бисмо имали делегацију барем у овом тијелу". У делегацији треба да буду људи из власти и из опозиције, из РС и из ФБиХ. Апсолутно ми је несхватљиво да ни минимум разумијевања за ову ситуацију не постоји у Парламенту БиХ", казао је Црнадак.

Када је у питању избор новог Савјета министара, Црнадак је мишљења да уколико одређена група странака не успије да формира власт, у сваком демократском друштву логично је и нормално да се трага за другим рјешењима. 

"У овом тренутку у БиХ постоји само једна опција, а то је опција тренутних разговора који су отворени и трају мјесецима, а очигледно је да ће још трајати. Нити ја нити ПДП не разматрамо нити размишљамо о другим опцијама. У разговорима о формирању власти не учествујемо, нити на било који начин утичемо на њих", казао је Црнадак, позивајући три странке које су започеле процес формирања власти да заврше тај посао, те окончају фрустрирајућу причу која с правом нервира грађане у БиХ.

БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Гергелy

02.06.2019 08:28

Па господја Мајкиц је вец изјавила да РС неце испостовати ни једну одлуку и препоруке ЕУ комисије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

02.06.2019 14:52

ове парламентарце који не¢е да раде треба оставити без примања нула примања нису ни зарадили својим нерадом И исмијавањем народа

Name

Господине

02.06.2019 08:46

Имате ви пуно право да о формирању власти причате са другим странкама осим овд три. Сви имају сада право да пробају да формирају власт на нивоу БиХ. А дали је можете слозити то је друго питање. Да нисте онако олако ви и сдс пустили крадју на изборима сада би била друга ситуација,али брзо сте се задовољили мрвицама власти и фотеља па сад трпите те три накарадије од странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

02.06.2019 08:54

Нико није питао градјане длн зеле да РС постане дио ЕУ.Ово је диктатура и фасизам.Народ у РС неце да иде у ЕУ.Политицари воде народ у ЕУ јер це јос висе моци да краду и постаце јос богатији док це народ патити,зивјети под репресијом и исељавати јос висе.НЕ у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рајка

02.06.2019 10:52

Реално рецено,како је народ глуп и неписмен,не треба ни питати,засто би неко ради пива и сендвица а такви су вецина одлуцивао о мојој судбини,односно судбини насе дјеце.Показало се назалост да је Једнопартијски систем једино рјесење за нас.

Name

гуз

02.06.2019 11:37

Рајка,такви као ти нису за ЕУ,надам се да типкас са неког компјутера произведеног у Русији.

Name

Ре Рајка

02.06.2019 14:26

стани један дан пред словенацки конзулат а други дан отидји на аутобуску станицу у БЛ. То це бити довољно да схватис све, ако имас бар грам памети.

Name

Ре рајка

02.06.2019 14:38

Не питају се ентитети, рајка глупачо, него држава. Хајде, референдум на нивоу државе и да видимо шта то народ хоће. Знамо да ови мајмуни са власти хоће да краду, а шта хоце народ?

Name

Никола

02.06.2019 23:25

@Рајка, имаш ли ти два ексера у глави?

Name

Мицо

02.06.2019 08:55

Нецемо у ЕУ оцемо уједињење са Русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

02.06.2019 10:36

'Оћемо ми мнго шта, али не може. За уједињење са Русијом потребно је добити пристанак Бошњака и Хрвата, исто као што они треба да добију пристанак Срба за улазак у ЕУ и НАТО.Али од тога нема ништа.

Name

За Мицу

02.06.2019 14:56

Тољагу И завезљај на раме, опанке утегни и пут под ноге, па се удружују с ким ти воља. Оно што остане оде у НАТО И ЕУ. Тако је рекао Додик и Радмановиц, а то братецасни људи. Они не пљују па лижу. Част је цијени, што јест, јест кумашине мој.

Name

Висеград

02.06.2019 08:56

РС неце постати дио ЕУ и НАТО јер то не зели народ у РС.Народ воли Русију и зели да Српско Руске интеграције

ОДГОВОРИТЕ
Name

хвала

02.06.2019 09:25

хвала рудоњин боте онда иди у русију са својим воздом

Name

Мислим Ман

02.06.2019 10:03

Висеград, не контам како не разумијес да је једини економски прилив у РС видљив и долази од ММФа. Мани се рекла казала и осталих вијести. Не бих да те омаловазавам, али надји времена и процитај ово: хттпс://www.мондиалисатион.ца/ммф-и-светска-банка-два-орудја-разбијаца-националног-суверенитета/10376 - и немој да уједас руку која те храни

Name

бијељинац

02.06.2019 11:10

Ето народ воли Русију а сви бјеже у Њемачку и Аустрију...толико о томе шта народ жели и воли

Name

Сведска

02.06.2019 13:00

@Мислим Ман,процитао сам ово,па будала зна да све води НWО,једна влада,једна војска итд.

Name

Ре Бијељинац

02.06.2019 14:32

нико од политицара који народу испирају мозак своју дјецу није послао у Русију него у земље ЕУ. Глупи народ финансира њихову дјецу која лагодно зиве на западу, док својој властитој укидају било какву сансу за будуцност. Али, народ тако хоце и воли.

Name

Висеград

02.06.2019 08:59

Политицари су криминалци и лопови који гледају сао свој интерес и зато нас воде у ЕУ да би могли јос висе да краду и да би они били богатији за народ их није брига.Вјероватно су добили огромне паре да заговарају улазак у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

02.06.2019 09:42

Ма људи......будите паметни која Европа то је нај веца превара данашњице.Зашто Енглези беже из Европе?Енглези беже зато што Немачка иФранцуска држе све под командом.Ови политики што лобирају за ЕУ су масно плаћани од спонзора.Како Швајцарска није у ЕУ па живи боговски????

Name

БЛ

02.06.2019 10:30

А ХОЦЕТЕ ИЦИ РАДИТИ У ЕУ, КОЈИ СТЕ ВИ ЛИКОВИ ХАХАХАХ

Name

Ре патриота

02.06.2019 14:43

Ето, тренутно ниси у ЕУ, као ни Швица. Можеш ли нас поредити са швицом и у каквом смислу, ботино глупа?!

Name

Ел босни

02.06.2019 12:08

Све ово што си набројао није ништа ново, само зашто не реце да теби све набројано јако одговара јел си онда дуже министар у техничком мандату Ко те незна скупо би те платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

02.06.2019 12:55

Нећемо у ЕУ и НАТо, рече Србин, спакова кофере и оде у Њемачку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је

02.06.2019 14:51

Само НАТО/ОТАН доноси трајни мир у БиХ. Зато га неки безуспјешно покушавају као бојкотовати. Заборављају при томе властите одлуке и потпише, а не виде да је НАТО на сваком дијелу БиХ већ присутан. Или на земљи или на небу. Мир и добро, добри моји босанцероси.

ОДГОВОРИТЕ