Критиком Трампа одушевила Харвард

Њемачка канцеларка Ангела Меркел одржала је говор пред апсолвентима америчког Харварда и у њему критиковала све аспекте политике Доналда Трампа, а да га ниједном није споменула, пише Дојче веле.  

Свијет 01.06.2019 | 12:26
Критиком Трампа одушевила Харвард
Она је добила титулу почасног доктора америчког елитног Универзитета у Харварду и признање за своју политику према мигрантима. Харвард је посебно похвалио њену крилатицу „Успјећемо!“ којом је одговарала на бројне критике оних који су били против неконтролисаног прилива избјеглица у Њемачку.

Њено обраћање студентима Харварда, које медији називају „обрачун с Трампом“, окончано је громогласним аплаузом.

"Протекционизам и трговински сукоби угрожавају свјетску трговину и зато су опасност за наше благостање", рекла је она, а код те реченице и посљедњем слушаоцу у публици било је јасно кога је то њемачка канцеларка “узела на зуб” пред око 20.000 апсолвената елитног Харварда.

Ангела Меркел је у говору на Харварду успјела да изведе – како је то њемачки „Шпигел“ назвао – „дипломатску шпагу“ тако што је редом покопавала готово све аспекте политике америчког предсједника Доналда Трампа, а да га није споменула иједном рјечју.

Публика је била захвална, а Харвард важи не само за један од најелитнијих свјетских универзитета, већ је и синоним за либералне и напредне САД које се не мире са чињеницом да у Бијелој кући сједи Доналд Трамп, пише ДW.

Након напада на Трампов протекционизам и програм „Америца фирст”, на списку политичких тема које је канцеларка обрадила у свом говору нашла се и борба за заштиту климе. 

"Промјена климе представља опасност за живот свих људи на овој планети. Спас је још увијек могућ, али само ако свако да свој допринос", рекла је Меркелова имајући у виду америчког предсједника који упорно негира постојање било каквих климатских промјена.

Циљ њених суптилних критика постао је најочигледнији у тренутку када се више није у тој мјери радило о глобалној политици, већ више о кућном васпитању.

"Не бисмо смјели да реагујемо на први импулс. Понекад је потребно на тренутак застати и размислити. А у то спада и да лажи не називамо истинама, а истине лажима", рекла је Ангела Меркел пред одушевљеним апсолвентима и професорима Харварда.

Сам амерички предсједник, иако је долазак Ангеле Меркел најављен још крајем прошле године, није нашао времена за високу гошћу из Њемачке.

"Тог дана предсједник неће бити у Вашингтону", саопштила је недавно Бијела куће.

Трамп је у то вријеме говорио пред апсолвентима Ваздухопловне академије у Колорадо Спрингсу.

(Дојче веле)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

01.06.2019 11:19

Ангела треба прогласити краљицом жена је направила кризу радних мјеста у Њемачкој.

ОДГОВОРИТЕ