Видљива болест нашег правосуђа

“Болест нашег правосуђа је видљива у свијету, посебно када Милана Тегелтију саслушавају као свједока у његовом предмету, саслушавају га људи које је он поставио. Бојим се да ће на крају да одговара само онај који је тајно сминио тај видео”, каже адвокат Душко Томић.

Република Српска 31.05.2019 | 21:49
Видљива болест нашег правосуђа
Афера “Поткивање”, у коју је умијешан предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија, само је врх леденог бријега и криминала у правосуђу у БиХ, речено је у емисији “Изазови” БН телевизије. Стручна јавност оцјењује да је цијели систем у земљи у потпуном хаосу.

Џор Орвел је рекао да, када народ у власт изабере незналице, лопове и крумпиране људе, тај народ није жртва, већ саучесник. Управо тим ријечима стручна јавност описује тренутну ситуацију у БиХ.

Посљедњом афером и моделом понашања који се нуди кроз видео-исјечак скинута је и посљедња маска стварног стања у највишим државним органима.

“Болест нашег правосуђа је видљива у свијету, посебно када Милана Тегелтију саслушавају као свједока у његовом предмету, саслушавају га људи које је он поставио. Бојим се да ће на крају да одговара само онај који је тајно сминио тај видео”, каже адвокат Душко Томић.

У чему је проблем?

“Народ нема довољно моралности да казни своје представнике одсуством избора, бирају се исти људи, имамо исту власт већ 20 година”, истиче некадашњи министар у Влади Републике Српске Алекса Милојевић.

“Не можемо ништа урадити када оде један човјек, а остаје систем који је створио такав ужас”, каже адвокат Томић.

Да би дошло до промјена у друштву - кључна је маса.

„Најбољи доказ за то је што је на скуповима мало људи. Око нас је све 'сува слама', потребна је варница да то запали, али истинска, ми тога немамо јер смо потонули у учмалост. Нама се 'Жути прслуци' неће догодити, гледамо како да саставимо дан са даном“, каже психолог Стојановић.

Има ли простора да се ситуација поправи?

„Излаз је у економији, мора се направити Централна банка и онда мора кренути развој, кад власт погријеши - добије инфлацију по ушима, инфлацију која ће подићи народ онда ће се промијенити нешто“, сматра Милојевић.

Док обични грађанин за сваки неплаћени рачун уредно добије судску пресуду, хиљаде и милиони буџетског новца крчме се по родбинским и страначким линијама, и за то нико не одговара. Народ ћути и не реагује - најчешће због страха, оцјењује стручна јавност.

У емисији „Изазови“ БН телевизије је наглашено да, све док буде постојала летаргија у друштву, ситуација неће бити боља, радна снага ће напуштати земљу, а властодршци ће да се богате и уживају у моћи.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Босна

31.05.2019 19:59

МОЗЕ НАРОД СВЕ САМО НЕЈМА ВОЛИЕ ДРУСТВО ЈЕ БОЛЕСНО ОД КРИМИНАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.05.2019 22:33

Апсолутна вецина тог народа, да је у прилици радили би исто сто и ова власт. Јер и ови су досли из народа, нису пали са марса. Народ им је дозволио да успоставе криминални систем. Ја теби, ти мени, укради, превари, ојади другога да мени буде добро. Ми боље не заслузујемо.

Name

Љиља

31.05.2019 19:59

Народ бира друге представнике, али ови укоријењени украдоше све па и изборе. Само строга контрола избора, па ћете видјети да ли це се ови паразити поновити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

31.05.2019 20:22

Овдје је све болесно.нико низаста не одговара.све и један политицар има некавку аферу.полиција странацки ради.тако исто и тузиластво.сви стите своје сефове.нема овдје висе зивота.ово је најкорумпиранија дрзава на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

31.05.2019 20:40

У преводу, готови смо. Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зива истина

31.05.2019 20:52

Народ који бира власт, која га унистава, као сто је слуцај са нама у РС је ниста друго него САУЦЕСНИК ВЛАСТИТЕ ПРОПАСТИ. И као таквог га не треба залити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.05.2019 22:37

То је то. Зато и јесмо пропали. А ови сто наклапају и мудрују могу вртити прицу бесконацно, нема нама помоци јер смо покварени.

Name

еко-рециклаза

31.05.2019 20:52

Бурле, вријеме је одес! Ниста овој земљи ниси оставио осим папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.05.2019 22:42

Нека нама насег прецедника Милорада. Он је највеци србин и спасиоц србства и Србске, мозе он јос пуно нама помоци. А послије њега преузима нас Игор Додик, момак је способан, надмасице велицину славног оца. Запамтите то.

Name

цени

31.05.2019 20:56

корупција криминал највеци су замјwник министра правде Зец Слободан тезак милијонски износ од процента добивених пресуда.Стан од 120 м2 и 350 хиљада сувласник кафица Судница у којој се са њим диговарају о проценту средјене пресуде.Дно дна .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМО ИЗ МЕЂАША

31.05.2019 21:37

БРАВО ДУЛЕ ТОМИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОМИЋА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА РС

01.06.2019 06:34

ТО, ТОМИЋУ, СРБИНЕ! ДУШАНА ТОМИЋА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.