Српска застава на Монт Еверсту

Огромна гужва је ових дана на путу ка “врху свијета” – Монт Евересту, али је Долорес Ал Шелех (29) успјела да се пробије и тамо рашири српску заставу!

Занимљивости 31.05.2019 | 19:04
Српска застава на Монт Еверсту
Драгана Рајбловић (50) прва је Српкиња која је освојила Монт Еверест, а донедавно је била и једина: сада, 12 година касније, у том подвигу успјела је и Долорес Ал Шелех, пише Блиц.

Њено достигнуће је вишеструко: имајући у виду да она живи у Уједињеним Арапским Емиратима, да јој је мајка из Куршумлије, али да је по оцу Јорданка, успоном на Еверест Долорес је постала прва Јорданка, али и прва жена из Арапских Емирата која се попела на највиши врх свијета.

– Ево мене, стојим на врху свијета и поносна сам што могу да кажем да сам прва Јорданка на Евересту, прва Арпакиња која је пришла са пролаза Норт Кол, а друга Српкиња. Без ријечи сам. Ово су била најдужа два мјесеца у мом животу и најдужи дан успона, пун срећних и тужних прича, након година напорног рада и компромиса – написала је Долорес на Фејсбуку.

Највиши врх свијета, Монт Еверест, висок је 8.840 метара, дио је хималајског ланца, а лоциран је на граници између зоне Сагармата у Непалу, и аутономне регије Тибет у Кини. Долорес је успиела да га освоји прошлог четвртка, тачно у 10.15 часова, а још увијек је у повратку ка Дубаију, гдје иначе живи.

Шелех је изјавила да је циљ њеног пењања био да скрене пажњу на промовисање кориштења обновљиве енергије и здрав начина живота. 

Такође, до сада је успјела да освоји и врх Мера Пик у Непалу на 6.476 метара, највиши врх Африке, Килиманџаро на 5.895 метара надморске висине и највиши европски врх – Елбрус (5.642 м), на југу европског дијела Русије.

Два дана након самог успона, боравећи у планинарском кампу у Непалу, Долорес се огласила на друштвеним мрежама:

– Данас славим три ствари: Дан независности Јордана, свој 29. рођендан и успон на Монт Еверест – написала је она у суботу.

– Долорес ме је контактирала преко Фејсбука прије непуне двије године, управо због Монт Евереста. Жељела је да јој испричам своја искуства са Евереста и дугих високоих врхова на које сам се пела, да је посавјетујем како да се припрема, на које врхове да иде прије Евереста и слично. Још тада сам јој предложила, пошто поред јорданског има и српско држављанство, да се учлани у мој клуб Алти који је у Планинарском савезу Србије, те сада као нашег члана можемо да је категоришемо за заслужног спортисту при Спортском савезу Србије – испричала  је Драгана Рајбловић, која се на Еверест попела 2007. године.

Оно што је такође занимљиво, јесте да је на Евересту, у скорије вријеме – велика гужва. Људи чак умиру због ње! Тако су медији недавно извјестили да је британски алпиниста Робин Фишер (44) колабирао приликом силаска са Монт Евереста, а слично се догодило и педесетшестогодишњем Ирцу.

Укупно десет људи преминуло је на овом планинском врху ове сезоне, а троје алпиниста је умрло од исцрпљености приликом спуста. То се догодило усред застоја у саобраћају близу врха, јер се успињао рекордан број људи, упркос позиву да се ограничи број дозвола за пењање.

– Власти Непала, због новца, наравно, допуштају толики хаос и издају дозволе свима. Сјеверна, тибетанска страна успона, није баш таква, јер Кинези не издају дозволе тако лако. Прије 12 година на сјеверној страни, када смо се ми пели, није било гужве. Да ли је сада и ту кренула гужва, не знам. И да јесте, овако као са непалске, за сада, сигурно још није – каже Драгана.

Долорес се такође пењала са сјеверне стране, а њене импресије тек ћемо чути.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре.

03.06.2019 10:21

Браво, нове Српске висине, највиши смо

ОДГОВОРИТЕ