Финале ЛШ: Не зна се чија прича је љепша...

Упоредо су писане две бајке о два енглеска клуба у Лиги шампиона. Остало је још само да се заврши последње поглавље - једно које ће бити натопљено сузама радосницама, а друго нажалост неће имати "хепи енд". Нека борба почне!

Фудбал 01.06.2019 | 00:00
Финале ЛШ: Не зна се чија прича је љепша...
"Шта је то што уједињује људе? Војске, злато, заставе... Не.... Уједињују их приче, ништа на овом свету није јаче од добре приче!".

Нисмо случајно изабрали реченицу фиктивног јунака Тајрона Ланистера из серије "Игра престола" као уводну за финале Лиге шампиона - и овосезонска борба за континентални трон била је спектакл за себе, слободно можемо да кажемо и већи него неких претходних сезона, чак иако у целу причу нису били укључени замршени породични односи и змајеви.

Зар не би било сјајно када би Ливерпул стигао до трофеја Лиге шампиона у сезони у којој је за само један бод остао без пехара Премијер лиге који чекају три деценије? Један бод! 

Како би то била добра прича да харизматични Јирген Клоп освоји први трофеј са екипом која је толико "пропатила" претходних година, а да истовремено и сам Немац поправи утисак о себи као успешном тренеру, пошто је губио већ три европска финала?

Замислите само тај осећај који би преплавио играче Ливерпула када би подиглии "ушати" трофеј и сетили се како су уопште дошли до борбе за њега, након чудесног преокрета против Барсе?

И то све без најбољег стрелца?

Хммм, сачекајте, можда, ипак можемо боље од овога...

Колико би инспиративно било када би Тотенхем освојио пехар Лиге шампиона у сезони у којој нису довели ниједно појачање, пошто је била проглашена штедња због изградње стадиона?

Или како би само бајковито звучало да је Маурисио Покетино освојио најзначајнији трофеј у свету фудбала са екипом због које је одбио Реал Мадрид и Манчестер јунајтед и одлучио да "гради" своју причу у клубу који никада није бележио велике резултате у европским оквирима?

Помислите само колико би се још дуго препричавали њихови преокрети против Манчестер ситија и Ајакса и моменти за инфаркт који су стали у надокнади времена реванш утакмица?

И то све без најбољег стрелца?

Немогуће је пресудити чији аргументи су јачи, због чега су њихове приче значајније и зашто баш они треба да буду они који ће у Мадриду склањати сузе радоснице са лица, а не оне горче и крупније које говоре да њихова бајка на крају нема "хепи енд".

У суботу 1. јуна на стадиону "Ванда" уследиће крунисање новог господара Европе, а пошто су њихове приче подједнако добре, изволите, "мораће" да одлучи двобој.

Хиљаде навијача Ливерпула стигло је у престоницу Шпаније како би Мадрид уписало на заставе поред имена Лондона, Париза, Истанбула и Рима, који су "освајали" два пута, док они Тотенхемови чекају свој "свети град", важнији од она два финала Купа УЕФА играна на две утакмице.

Од својих миљеника очекују да одиграју партију сезоне, иако је прошло већ дуго времена откако су прославили улазак у финале, али у суботу ништа не сме да буде изговор.

Заборављају се сви проблеми с којима су се суочавали у походу на лимени пехар прелепог одсјаја и они играчима могу да послуже само као мотивација за још један замах руком, никако као утеха да су већ довољно урадили носећи девет месеци ове бриге...

Јирген Клоп ће се, нормално, уздати у свој чувени "трио" напред и надати се да им је остало довољно "горива" да малтретирају још једну одбрану ове сезоне.

У најбољој форми је Садио Мане, али много већа очекивања су од Мохамеда Салаха који је претходно финале Лиге шампиона против Реал Мадрида (3:1) завршио већ после пола сата када му је Серхио Рамос "наместио раме".

И у финишу ове сезоне се борио с повредама, често и с формом, али ће у Мадриду играти за исписивање нових страница историје, зашто да не и "златну лопту".

Можда му помогне и присуство тактичког генијалца Роберта Фирмина, главне полуге пресинга Ливерпула који је значајно фалио против Барселоне на "Ноу Кампу", пошто информације из Енглеске говоре да се потпуно опоравио и да ће у суботу истрчати као члан првих 11, док дефинитивно неће бити све важније полуге тима, посебно у игри без лопте, повређеног Набија Кеите.

КЛОП ВС. ПОКЕТИНО

Фактор "тренерски међусонни скор" је на страни Ливерпула. Маурисио Покетино је у досадашњих девет утакмица против Јиргена Клопа као тренера "редса" славио само једном, у сезони 2017/18 када је било 4:1 за његов тим, тада у 3-5-2 формацији. Клоп је победиио четири пута, укључујући два тријумфа ове сезоне (2:1). Четири пута је било и нерешено, док се само један меч завршио без голова. 

У таквој ситуацији једино је питање ког од четворице фантастичних везних фудбалера ће Јирген Клоп морати да остави на клупи, ситуација слична оној у каквој се нашао Мурињо против Бајерна...

Фабињо је успео да "уркоти" и Леа Месија, капитен Џордан Хендерсон је експлодирао на позицији "осмице" у везном реду, Џејмс Милнерје неуморни тркач и човек који зна како да продрма екипу, а Жоржињо Вајналдум никада није изневерио и често допринесе головима из другог плана.

Изузетно тешка одлука је пред Клопом, свакако боља него да је у "минусу" са играчима на средини, док ће свакако велика одговорност бити и на дефанзивцима.

Поседује најбољи пар бекова на свету, Робертсон и Александер-Арнолд доприносе игри као да су вишеструки прваци света, Вирџил ван Дајк је дефанзивно "чудовиште" које је вредело сваки "евро" и на путу је да промени историју клуба, док је највећа промена у односу на претходну сезону то што је на црти Алисон Бекер, а не Лорис Каријус, најслабија карика тима који је истрчао у Кијеву пред фудбалере Реал Мадрида и поклонио два од три гола.

Ливерпул није довео новог штопера, само што сада на терен неће изаћи Дејан Ловрен већ Жоел Матип, а видећемо да ли је могуће и без два врхунска централна бека доћи до трофеја.

Имао је блиставих партија ове сезоне Камерунац, али нема сумње да је најмање звучно име у црвеном дресу, да лако може да се деси да киксне под притиском, чак и поред добре партије против Барселоне...

Ако ће некога "циљати" нападачи Тотенхема - онда је то он.

Оно што вероватно до вечерас, ако не и до који сат пред утакмицу, неће знати играчи Спурса јесте који од њих ће имати тај задатак, пошто одлучује много фактора о томе...

Прво је најважније да ли ће најбољи играч тима Хари Кејн бити спреман да од старта меча нападне Ливерпул. Тренирао је претходних дана, али је последњу такмичарску утакмицу одиграо још против Манчестер ситија у априлу када је изашао због повреде лигамената.

Знамо да су Спурси другачија екипа без њега, али су с резервним решењима успели да "извуку" проласке против управо Ситија и Ајакса, када су сви дали још 20% више.

Маурисију Покетино остаје "отворено" да ли би у случају процене да је Кејн неспреман за велико финале одлучио да меч почне високи Фернандо Љоренте, идеалан за спуштање и одлагање лопти хитрим играчима, или би напад искључиво предводили "брзанци" какви су Хјунг Мин-Сон и Лукас Мура, јунаци претходна два подвига Тотенхема у Лиги шампиона.

С обзиром на то да нико ове сезоне није играо у више формација од Тотенхема, остаје и питање да ли ће Спурси у Мадриду играти са тројицом или четворицом позади.

Показивали су доста мањкавости у последње време Киран Трипијер и Дани Роуз, који када су у успону форме могу да намуче сваку екипу, а чини се да су сигурнији када уз себе имају и "трећег човека" уз белгијски штоперски дуо Алдерверелд-Фертонген.

То тешко да ће бити Давинсон Санчез, који је под знаком питања, али никога не би изненадило да Покетино на том месту стави Дејвиса, Дајера, Фојта...

Све су то отворена решења, а Аргентинац је човек који се не боји експеримента када за њега има покриће у плану игре, чак и када то не значи индивидуалну предност, него само ону тимску коју је "нацртао" у глави пред утакмицу.

Од идеје у задњој линији и нападу зависиће и изглед везног реда, нема сумње да ће "осовине" бити Кристијан Ериксен, Деле Али и Муса Сисоко, али нека питања су отворена.

Прво међу њима је у ком ће изгледу стајати на средини терена, да ли ће то поново бити "ромб" или ће бити сложени у линији, односно да ли ће им бити потребно још "мишића" због опасног везног реда какав поседује Јирген Клоп и планира да га искористи...

Између њих двојице нема тајни, нема сумње да су претходне три недеље искористили да сазнају сваки детаљ који је могуће предвидети на терену, а остало је на играчима.

Нека победи бољи и улепша своју причу за ову сезону!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар