Важно је да је отворен пут ка ЕУ

Министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак изјавио је данас да је мишљење Европске комисије о напретку БиХ на путу ка чланству у Европској унији (ЕУ) у границама очекиваног и да је најважније да потврђује да су отворена врата за БиХ.

Босна и Херцеговина 31.05.2019 | 13:52
Важно је да је отворен пут ка ЕУ
"Волио бих да су мишљење Европске комисије и препоруке били директнији и оштрији према највећим недостацима у БиХ", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да је задовољан да је у првој препоруци затражена примјена препорука Организације за европску безбједност и сарадњу које се односе на изборе.

"Порука ЕУ је да се мора грађанима вратити оно што су изгубили, а то је да мирно без уцјена и пријетњи бирају партије и политичаре који ће их водити. Надам се да ће након овога и најважнији представници међународне заједнице у БиХ бити активнији у вези са овим питањима јер они су до сада ћутали", рекао је Црнадак.

Према његовим ријечима, важно је да је владавина права добила велики простор у извјештају Европске комисије, посебно због тога што истраживања показују да је недостатак владавине права и повјерења у институције важнији разлог за одлазак младих из БиХ него економска питања.

Црнадак је нагласио да је охрабрујуће што се у контексту реформе Уставног суда БиХ конкретно и прецизно помиње улога страних судија.

"Све политичке партије у оба ентитета се морају укључити у рјешавање овог проблема. Оног дана када будемо чланица ЕУ, стране судије не могу сједити у нашим судовима јер је то европски стандард. Када ће се то десити ствар је политике у БиХ", истакао је Црнадак.

На питање да ли би БиХ до краја године могла добити кандидатски статус за чланство у ЕУ, Црнадак је рекао да са оваквом политичком климом у БиХ није сигуран да ће се то догодити у том периоду.

Говорећи о раду Савјета министара у техничком мандату, Црнадак је рекао да не смије бити блокада и да су се на састанку у сриједу сви изјаснили да ће Савјет министара нормално радити, те да је заказана сједница за 10. јун.

"Овај Савјет министара мора радити док не буде изабран нови и није добро да он буде увучен у разговоре о формирању власти које су започеле три партије. Још једном апелујем да тај посао буде што прије завршен и да власт буде формирана што прије", истакао је Црнадак.

Он је најавио да ће у јуну БиХ посјетити министри иностраних послова Чешке, Норвешке и Словачке.



(БН ТВ/Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

не рисе

31.05.2019 12:50

Који црни европски пут о цему прицате па као да не зивимо у истој земљи. Овим темпом нецемо уци у ЕУ у овом вијеку .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2019 13:29

Битно је да је он министар, кога је брига за ЕУ. Није битно је ли технички мандат ни колико његова странка има мандата у парламенту БиХ.