„Срећни људи“ – емоције гледалаца као и прије четврт вијека

Мада многи негодују што се више пута репризирају, телевизијске серије, попут серије „Срећни људи“, коју поново пратите после Дневника, истраживање показује да се репризе и те како гледају. Откако су први пут репризирани, уз „Срећне људе“ све до данас, у почетним минутима серије, никада није било мање од милион гледалаца.

Занимљивости 31.05.2019 | 11:49
„Срећни људи“ – емоције гледалаца као и прије четврт вијека
Прву епизоду Срећних људи емитовану 1993. године, гледало је пет и по милиона људи. Током последњих шест циклуса поновног приказивања од 2005. до 2017. године уз сваку епизоду било је између милион и двеста хиљада и милион и седамсто хиљада гледалаца.

У чему је тајна успеха серије која је настала у веома тешком времену за нашу земљу и саму телевизију?

„Дакле, рађање тајкуна, разних Озрена, разних хохштаплера Марија Марка дел Тинторета и сличних, губљење посла, беспућа, немаштине и рађања, те солидарности на нивоу обичног човека. То је оно што је чинило серију актуелном тада, и актуелном данас, у смислу, најбољем смислу те речи – актуелност“, рекао је сценариста Синиша Павић.

Актери серије са носталгијом говоре о времену када је серија настајала.

„Зато што су некада те мега-серије, као што је РТС увек знао да прави, и да је цео тим, мислим и на технику и на уметнички део, умео то да обједини и да да на најбољи могући начин“, сматра глумица Злата Нуманагић.

„Тврдим сада, после толико година реприза, да је у питању једна сјајна глумачка екипа... Скоро сам погледао неки инсерт из те серије и у једној сцени сам затекао себе, Раду Савићевић, Бату Живојиновића, Жику Миленковића, Николу Симића и схватио сам да сам ја једини жив међу њима“, испричао је глумац Десимир Станојевић.

Чувени француски теоретичар Доминик Мојси тврди да успех серија потиче од тога што гледаоци у њима виде три доминантне емоције – страх, понижење и наду.

Онда видимо да је Бољи живот последња велика серија СФРЈ, серија наде и серија Београда, а Срећни људи су прва велика серија пост-Југославије у чијем наративу се борби страха и наде придружује и емоција понижења... Тако да је у ствари популарност ове серије објашњива чињеницом, да су гледалачке емоције, емоције нових генерација гледалаца из 2019. године застрашујуће сличне оним емоцијама које је серија донела 1993. године“, објаснила је др Невена Даковић, професорка на ФДУ.

Серија Срећни људи има 70 епизода

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тхе бест офф

14.06.2019 12:48

Легендарна серија,непоновљиви глумци. Наравно да је треба репризирати,свака генерација у току свог одрастања треба да одгледа ове серије и извуце неке поуке.

ОДГОВОРИТЕ