"Дрина да буде на листи Унеска"

Ријека Дрина заслужује да буде прво природно добро БиХ на листи свјетске баштине Унеска, сматра капетан Ненад Радовић, који овом ријеком плови више од 12 година.

Република Српска 31.05.2019 | 11:13
"Дрина да буде на листи Унеска"
"Нисмо довољно посветили пажње екологији Дрине и на томе морамо радити - она зна да узврати љепотом", рекао је Радовић Срни.

Он је додао да ову ријеку посјећују многи туристи, те да у посљедње вријеме највише гости долази из Америке, Њемачке и Холандије.

"На нама је да учинимо да Дрина остане чиста, а она ће да узврати својом љепотом, која је изузетна. Њена зелена боја и окружење су ме опчинили и ево већ 12 година пловим Дрином", навео је Радовић, који је ову ријеку поново открио након боравка на мору, гдје је провео радни вијек.



Предсједник Рибарског удружења "Дринска језера" Александар Којић истакао је да је Дрина једна од најљепших ријека у БиХ, па и на Балкану.

"Ако нека ријека у БиХ заслужује да се прогласи националним добром и стави под заштиту Унеска, онда је то Дрина. Ова ријека је богата рибом, а пружа и огромне потенцијале за развој спортског риболовног туризма", каже Којић.

Гледајући са еколошког аспекта, наводи он, Дрина је једна од најчистијих ријека у БиХ.

Уочи састанка о номинацији и успостављању прекограничног Резервата биосфере "Дрина" у сарадњи са Министарством заштите животне средине Србије који је одржан 25. априла у Бањалуци, виши стручни сарадник за заштиту природе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Жељка Стојчић рекла је да је успостављање прекограничног Резервата биосфере "Дрина" значајно за Српску и БиХ јер до сада ниједно природно добро из БиХ није увршетно на листу свјетске природне баштине Унеска.

Стојчићева је тада подсјетила да Српска већ има два заштићена подручја на привременој листи потенцијалних добара, погодних за упис на листу свјетске баштине Унеска, прашуму Перућицу у Националном парку "Сутјеска" и прашуму Јањ.

"Ово је први пут да покрећемо иницијативу за успостављање прекограничног заштићеног подручја, чиме се отварају бројне могућности за Српску и БиХ", истакла је Стојчићева и подсјетила да је просторним плановима Србије и Републике Српске планирано успостављање Резервата биосфере "Дрина", који проглашава Унеско.

Према њеним ријечима, Национални парк "Дрина" одликује се изузетним природним вриједностима и пружа бројне могућности за развој туризма, науке, те понуде културних и природних вриједности.

Помоћник министра заштите животне средине Србије Јасмина Јовић појаснила је да би у састав Резервата биосфере "Дрина", као прекограничног заштићеног подручја, требало да уђу већ заштићена подручја у Србији, и то Национални парк "Тара", паркови природе "Мокра Гора" и "Заовине", а на подручју Републике Српске Национални парк "Дрина".

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

31.05.2019 09:41

А влада хтела да је да страном окупатору да себи гради хидроелкетране. Сетимо се РWИ и осталих окупатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

унесцо

31.05.2019 11:15

Неце да мозе. Не мозе унеско и хироелектране истовремено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2019 22:51

НЕ МОЗЕ У УНЕСКО НИСТА СТО НИЈЕ ПРИРОДНО И КУЛТУРНО И ЈЕДИНСТВЕНО

Name

ре

31.05.2019 11:47

Не, то Унеско хоће хидроелектрану за сабе да би Унеско себи градио хидроелектране када од нас отме Дрину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

31.05.2019 14:03

Ја би да читаву БиХ уврстимо у Унеско, јер овакве дивљине нема у читавој Евтопи а можда и шире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре А

31.05.2019 18:23

Свака.част, подршка из Тузле

Name

роле

31.05.2019 15:13

А гдје цемо онда бацати смеце?

ОДГОВОРИТЕ