Премијер проводи туђе одлуке

- Влада РС је врло неефикасна а премијер је особа сам за себе, не учествује у доношењу одлука, него проводи нечије одлуке и жеље и потпуно је несамосталан. Премијер Вишковић дао много обећања и најавио много рјешења, а ништа од тих рјешења се не проводи у стварности, казао је Станић.

Република Српска 30.05.2019 | 23:48
Премијер проводи туђе одлуке
Шеф Клуба посланика СДС Миладин Станић оштро је реаговао на предложени дневни ред предстојеће сједнице Народне скупштине РС која ће бити одржана 11. јуна, јер, како је рекао, ни у обимном дневном реду нема назнака реформи у Републици Српској. 

Станић тврди да је Влада РС врло неефикасна и да је “премијер особа сам за себе, не учествује у доношењу одлука, него проводи нечије одлуке и жеље и потпуно је несамосталан”. Истиче да је премијер Радован Вишковић дао много обећања и најавио много рјешења, “а ништа од тих рјешења се не проводи у стварности”. 

– Влада у којој су поједини министри као клипама из горе дотјерани, потпуно необразовани и некомпетентни за значајне области које ресорно покривају, не могу направити никакав напредак нити бољитак за Републику Српску, рекао је Станић. 

Од 47 тачака које су на дневном наредне сједнице, Станић је квалитетном оцијенио само трећу тачку дневног реда, која се односи се на Приједлог закона о подстицајима у привреди. Ријеч је о најновијем приједлогу Владе којим се тражи од привредника РС да повећају плате запосленима и уплате доприносе у износу од 100% , а да им се до краја године 70% тих средстава врате. 

-То није рјешење ове ситуације. Порука је сљедећа: дај ми 100 марака да ти вратим 70! Ми ћемо у расправи о овом закону имати нека своја рјешења која би сигурно могла побољшати овај лош закон, најавио је Станић додајући да је премијер и од опозиције тражио да подржи ту идеју.

Станић сматра да проблеме у Републици Српској неће ријешити добровољно повећање плата од стране послодаваца, него ситуација у којој ће се минимални лични доходак повећати на 800 марака.

– Тамо гдје постоје привредне гране као што је текстилна индустрија и друге нискоакумулативне индустрије, може се субвенционисати реални лични доходак до 800 марака, да се одрже те индустрије, из средстава које ће кроз доприносе држави на плате до 800 марака уплаћивати они који то могу издржати, истакао је Станић и додао да ће СДС подржати приједлог народног посланика из ПДП-а Јелене Тривић, да се смање доприноси на лична примања са 65% на 52%.

Мјере које Влада РС предлаже Станић сматра неодрживим јер “имамо сиву економију, предузећа која не пријављују раднике и не уплаћују доприносе по 7-8 година, нарочито у јавном сектору и имамо свеопшти хаос у Републици Српској”.

За приједлог СДС-а да се одржи посебна сједница на тему стања у привреди и мјера које ваља предузети у Републици Српској, Станић је рекао да је наишао на разумијевање колегијума НСРС.

– Ова влада неће ријешити хаос у економији јер су институције Републике Српске приватна ствар једног човјека, или у најмању руку, једне странке, закључио је Станић.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мира ЛАЗИНЦА

30.05.2019 22:09

Тај исти премијер Вишковић је дао зелено свијетло свом куму Новаковићу преседнику скупштине Милићи да човек сам себи повећа плату и ником више, док је истим радницима у тој општина плата смањена за 10% , е то је СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.05.2019 11:55

Е то смо ми срби,..праведни и надалеко постени,..зато и јесмо пропали!

Name

Пудла

30.05.2019 22:29

Он је класицна некада Дукицева а сада Додикова пудла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Настазија

30.05.2019 22:41

Браво Станићу и молим Вас, подржите Станивуковића код посланичког питања о изградњи украденог надвожњака у Хрваћанима, јер смо ми Ваша општина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

31.05.2019 04:14

У нормалним дрзавама се бирају за премијере најспособнији људи да воде дрзаву и народ а само код нас срба сефови странака бирају дворске луде да неби њих угрозили. Боља демократија је била прије сто година отисли смо у п...у материну. нема нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.05.2019 05:09

Ниси га ти ту ставио да протура бурлине лажи и преваре годинама ,вама опозицији који представљате ту своје гладне и пропале гласаче безвезе у том њиховом приватном парламенту РС,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риље

31.05.2019 05:29

Најбоље је спроводити тудје одлуке, мања је одговорност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебогавраг

31.05.2019 05:30

Ста це бити када Додига казе, цица мица и готова прица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су исти

31.05.2019 05:37

Чудио сам се када би рекли Вишковић је другачији. Дио је црвеног тима боље речено банде с Милетом на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соравија

31.05.2019 05:40

Господине Станићу знамо те кад си бициклом долазио на посао.Добре заслуге у привреди имате и ви и такви као ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рисовић

31.05.2019 06:17

Ово је стварно стање у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

31.05.2019 06:33

Открио си Америку ! Цовјек незна јел посо или је досо! У зивоту се никад није ниста питао,само фантастицно увјезбао оно,нисам ја он је,и ољагавање колега, код метузалема Рајка,упропастен лик и јос лос карактер,ста друго оцекивати од таквих.А сто се тице обецања из експозеа,он га није ни писао, тако да не треба оцекивати ниста од њега, него да изврсава тудје наредбе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

31.05.2019 06:48

Наталија Тривиц министар просвјете ста реци довољно је погледати цуј она министар просвјете дотакли смо дно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

31.05.2019 08:12

Људи ово је беговина ДОДИка,и ста оцекујете, други је пролио крв,а бег,Хрват,само не православаца,Додик,унистава,волио бих да је лаз, масовно исељавање срба, говори несто

Name

Узас

31.05.2019 12:08

Невероватно ко је све министар! Узасно некомпетентни људи без визије и морала.

ОДГОВОРИТЕ