"Када Федерер, Надал и Ђоковић играју на врхунцу...''

''. . . Новак побеђује!'' Прослављени тениски тренер Патрик Муратоглу мишљења је да ће Новак Ђоковић у скоријој будућности остварити велике успехе.

Тенис 31.05.2019 | 13:14
"Када Федерер, Надал и Ђоковић играју на врхунцу...''
Муратоглу је говорио о тренутном стању тениса, као и о томе ко је највећи тенисер свих времена.

Тренер Серене Вилијамс и власник познате академије која носи његово име написао персоналну колумну за тениски магазин "теннисхеад".

"На Аустралијан опену 2007. сећам се самоувереног 19-годишњака који је рекао да ће победити у мечу четвртог кола против Роџера Федерера. У то време Федерер и Рафаел Надал су били толико доминантни да су многи мислили да нико други годинама неће освојити ниједан Гренд слем. Сећам се да су људи причали: 'Шта тај клинац мисли? Како може толико да непоштује Федерера?'", открио је Муратоглу и додао:

"Тај тинејџер је изгубио тај меч у три сета, али пре него што се текућа година завршила имао је забележене победе против и Федерера и Надала. То је био Новак Ђоковић, који се испоставио као највећи изазивач".

Француско-грчки стручњак подвукао је учинак "велике тројке".

"Било је изванредно што су се два тенисера, на која су сви гледали као највеће свих времена, такмичила у исто време, а онда још невероватније то када смо схватили да гледамо три највећа играча у историји тениса у исто време. Након што је Пит Сампрас дошао до учинка од 14 Гренд слемова 2002. сви су мислили да такав успех нико никада неће поновити. Данас, ипак, Федере има 20 Слемова, Надал 17, а Ђоковић 15. Тројица играча су престигла Федерера иако су морали да играју један против другог. Замислите колико би титула имао један од њих да друга двојица нису била у његовој ери", запитао се Муратоглу.

Муратоглу не може да се одлучи ко ће бити ГОАТ, али јасно каже – кад су сви на врхунцу, нико није као Новак.

"Ко је, онда, највећи тенисер у историји? Одувек сам причао да је Роџер највећи играч код мушкараца, а Рафа најбољи на шљаци. Ипак, верујем и да је Новак најбољи играч од њих тројице. Када су сви на свом врхунцу углавном је Ђоковић тај код побеђује", каже Серенин тренер и додаје:

"Тренутно је већина сагласна да је Роџер најбољи у историји. Има и титуле да то потврди. Нико не игра тенис на начин на који то он ради и мислим да нико никада ни неће. То је апсолутно савршенство. Било како било, верујем да ће Новак оборити његов рекорд. Мислим да ће Надалу бити доста теже да обори Федереров рекорд. Надалове шансе углавном зависе од Ђоковића, јер ако Новак буде на врхунцу зауставиће Рафу на великом броју турнира, укључујући и Гренд слемове".

Он је причао и о шансама Рафе и Новака на Ролан Гаросу, где не могу да се састану пре финала.

"Иако верујем да је Рафа најбољи 'шљакаш' свих времена, у много ситуација смо видели да је Новак контролисао мечеве на шљаци против њега. Победио је Рафу у финалима у Монте Карлу, Мадриду и Риму. Једно од места на којима је Рафа генерално контролисао Новака је Ролан Гарос, где га је победио шест од могућих седам пута. Мислим да се Новак често мучио на психолошком плану на Ролан Гаросу и да на том турниру против Рафе није играо са истим менталним склопом као на осталим туририма на шљаци".

Муратоглу се присетио 2011. године и Новакове доминације у финалима, коју је компаративно искористио како би Србина прогласио фаворитом у Паризу.

"Сећам се да је Новак победио Рафу у свих шест финала 2011, од чега су два била на шљаци. Тада се видео притисак под којим је Рафа био сваки пут кад су се сусрели. Ако се деси слична ситуација верујем да ће Новак, пре Рафе, бити фаворит на Ролан Гаросу", закључио је Француз.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар