Почиње НБА финале - династија против дебитанта!

Вориорси пред другачијим изазовом – може ли север да одоли "Ратницима"? У петак ујутру у 3 сата почиње финална серија плеј-офа НБА лиге.  Стеф Кари (и Кевин Дурент?) против Каваија Ленарда. Ко ће освојити титулу?

Кошарка 31.05.2019 | 00:00
Почиње НБА финале - династија против дебитанта!
Двоструки узастопни шампион Голден Стејт Вориорси пред собом имају нови изазов на путу ка бесмртности, након четири узастопна финала са Кливленд Кавалирсима.

Торонто Репторси први пут у историји клуба играју финале, покушаће да искористе "монотонију" у Оукленду чији тим се пету годину у низу бори за титулу.

Битан фактор ове серије је наравно домаћи терен, а ту предност имају Репторси, који ће угостити "Ратнике" у прве две утакмице.

"Другачије је. С друге стране, то није изговор. Ово је пре правило. Када толико често играч финале, не можеш сваке године играти против истог тима. Била је то посебна ера (дуели са Кавсима, прим. аут), посебно ривалство", рекао је тренер Вориорса Стив Кер.

"Увек смо били добри на гостовањима, али почетак серије у гостима је другачији изазов. Другачији је ритам серије. Помогло нам је што смо прошле године против Хјустона почели у гостима, преузели предност домаћег терена, па смо морали да добијемо серију у седмом мечу. Значи да ова група играча зна како то изгледа", додао је Кер.

О другачијем изазову причала је прва звезда Голден Стејта Стеф Кари, који је ишао две године у основну школу у Торонту, док је његов отац Дел играо за Репторсе.

"Другачија енергија, другачији град, другачији поглед, све то мора да нас спреми да се фокусирамо, да схватимо да имамо шансу да добро почнемо серију победом у гостима и покажемо како ће се даље кретати", рекао је Кари, "Свиђа ми се изазов и непознат распоред и ток. Били смо већ овде, имамо доста искуства, мислим да смо способни за ово".

Репторси су већ исписали историју тима, али далеко од тога да ће да се задовоље пуким учешћем у финалу.

"Ово је огромно достигнуће, срећни смо што смо направили овај искорак, али желимо титулу, желимо све. Није ствар у томе да се пласираш у финале. Нисмо задовољни. Нисмо срећни што смо ту. Веома смо гладни, имамо шансу да освојимо титулу, заслужили смо је", рекао је Фред Ванвлит.

Репторси су добили Вориорсе у оба претходна сусрета ове сезоне – 131:128 после продужетка у Торонту и 113:93 у Оукленду.

"То је сад бољи тим који игра снажније. Мислим да оба тима играју снажније и боље", очекује другачије мечеве сада тренер Торонта Ник Нурс.

Вориорси ће на старту серије бити ослабљени неиграњем Кевина Дурента, који је ипак допутовао са тимом у Канаду, што значи да постоји могућност да заигра у другом мечу.

Неизвестан је и Демаркус Казинс, али и даље постоји шанса да се нађе у ростеру за први меч.

Репторси су до финала стигли иако су у свакој рунди ове сезоне били у заостатку.

"Били би лепо када се сада не бисмо сусрели са дефицитом. Али опет, мораш да прихватиш оно што се дешава. Нисмо сигурно желели да изгубимо први меч од Орланда, на крају се завршило прилично добро по нас јер смо после изгледали одлично. Доживели смо срамотан пораз у Филаделфији, а после дога играли добро. Изгубили смо прва два у Милвокију, па нисам био очајан због тога", каже тренер Торонта.

Време је за серију која се чекала читаве сезоне.

Велико НБА финале почеће у ноћи између четвртка и петка (три часа) и означиће старт низа утакмица које ће дати име новог шампиона најјаче лиге на свету.

На једној страни биће Голден Стејт Вориорси, двоструки узастопни шампиони и освајачи три од последње четири титуле, а на супротној ће стајати дебитанти у финалу - Торонто Репторси.

И због шампионске династије и због несумњиве чињенице да су годинама најбољи тим на свету, Вориорси су велики фаворити и то ће остати и ако повређени Кевин Дурент (30) не одигра ниједну утакмицу серије, а прву ће сигурно пропустити.

У одсуству "Кеј-Дија", двоструког узастопног МВП-а финала, на чело екипе поново је стао Стеф Кари (31). Од последње утакмице против Хјустона, као и кроз читаву серију против Портланда (36,5 поена по мечу), најбољи шутер на свету показао је да је у стању да својим најјачим оружјем и пикенрол игром води "ратнике" и да од њих направи подједнако "смртоносан" тим као и када је шампион комплетан.

Без Дурента, у финалу Западне конференције Портланд је почишћен 4:0. Да ли ће иста "шетња" бити могућа и до титуле, против Канађана?

Веома тешко, јер је ту Каваи Ленард (27).

Торонто у својим редовима има лидера који зна како се освајају титуле и који је у овом плеј-офу постао прва велика звезда са Истока у финалу, а да нема Леброна Џејмса крај себе.

У финалу Истока, Ленард је у последње четири утакмице дефанзивно "уштоповао" Јаниса Адетокумба, а офанзивно играо слично као Дурент пре повреде. У овом плеј-офу, Каваи просечно постиже 31,2 поена.

Таквом игром, феноменални универзалац довео је Репторсе у прво финале у 24 сезоне дугој историји франшизе и пробудио наду Канађана да би могли да освоје први велики клупски трофеј у било ком значајном спорту још од 1993. године, када је у Монтреал стигао хокејашки Стенли куп.

Почетком сезоне, Торонто се коцкао, довео МВП-а финала из 2014. године само на сезону (постаје слободан играч овог лета) и "убо" премију на тој лутрији, без обзира на епилог финала, у којем се из објективних разлога веће шансе дају актуелном прваку.

У ишчекивању конкретних вести о Дурентовом стању, тренер Голден Стејта Стив Кер отклонио је у четвртак дилему око опорављеног центра Демаркуса Казинса (28), који ће бити део тима у првој утакмици, након што је пропустио све мечеве још од другог дуела против Лос Анђелес Клиперса у првој рунди плеј-офа.

Дурент још нема дозволу да тренира са екипом. Први корак у његовом опоравку биће индивидуални рад на терену, а у овом тренутку су мале шансе да ће бити спреман да игра и у другом мечу.

Велико финале гледаће сви који воле кошарку. На једној страни ће од почетка стајати Кари, Клеј Томпсон, Дрејмонд Грин и Андре Игудала, који добро знају како се освајају титуле, а на другој ће бити Ленард, Кајл Лаури, Паскал Сијакам и Дени Грин, који ће играти за историјски успех и прву титулу у историји Торонта.

С обзиром на то да су Репторси (58-24) имали бољи скор у лигашком делу од Голден Стејта (57-25), у финалу ће имати предност домаћег терена. 

Да ли ће Торонто бити тим који ће "скинути" моћне Вориорсе са трона? 

Распоред финала плеј-офа НБА:

31. мај Торонто – Голден Стејт3.00
3. јун Торонто – Голден Стејт 2.00
6. јун Голден Стејт – Торонто 3.00
8. јун Голден Стејт – Торонто 3.00
11. јун Торонто – Голден Стејт3.00*
14. јун Голден Стејт – Торонто3.00*
17. јун Торонто – Голден Стејт2.00*

* Ако буде потребно

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар