Политика доживјела комплетан пораз

Објављивањем мишљења Европске комисије политика која је увјеравала и обмањивала домаћу јавност о томе како се, наводно, треба обезбиједити тзв. „легитимно политичко представљање народа“, доживјела је комплетан пораз, казао је данас члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић.

Босна и Херцеговина 30.05.2019 | 11:43
Политика доживјела комплетан пораз
Он је рекао да је мишљење Европске комисије, о кандидатском статусу Босне и Херцеговине, потврдило неколико ствари које је већ дуже вријеме истицао, а односе се на низ елемената које у нашој земљи треба довести у складу са европским стандардима.

"Радује ме што у Мишљењу Европске комисије, недвојбено без могућности другачијих и слободнијих интерпретација из одређених политичких неевропских кругова у БиХ, постоји јасна дијагноза шта то у нашој земљи није усклађено са европским стандардима", каже Комшић.

Прва, веома важна ствар, истиче Комшић, односи се на то да Устав БиХ садржи дијелове у којима постоји етнички утемељен начин избора званичника, као и начин доношења одлука на етнотериторијалном принципу, а што није у складу са Европском конвенцијом о заштити људских права. 

"Избор, састав и начин одлучивања о колективном шефу државе и законодавним органима власти, даје предност или је резервисан искључиво за припаднике конститутивних народа, што захтијева неопходне реформе како би се свим грађанима БиХ обезбиједила конзумација њихових политичких права у складу са пресудама Европског суда за људска права из пакета Сејдић-Финци и друге везане пресуде. Овим је, заправо, доживјела комплетан пораз она ХНС- ова политика која је увјеравала домаћу јавност да се треба обезбиједити „легитимно политичко представљање народа“, јер сматрају да народи, или како то Европа  зове –  етничке скупине, требају имати нека посебна или виша политичка права. Међутим, стварност је, након објављивања Мишљења Европске комисије, дијаметрално супротна томе.  У мишљењу је јасно наведено да се политичка права требају обезбиједити свим грађанима Босне и Херцеговине", наглашава Комшић.

Избор делегата у домове народа, додаје Комшић, такође је у Мишљењу оцијењен на начин да је у супротности са европским стандардима, као и то да је позивање на „витални национални интерес“ елемент који отежава доношење свих закона, а тиме и оних који се тичу европске правне стечевине, чиме се видно тражи измјена законодавне улоге домова народа у нешто друго.

Комшић наводи како је очито да садашњи уставни аранжман, не одговара европским стандардима и да ако, Босна и Херцеговина хоће да добије кандидатски статус, треба то све заједно измијенити и ускладити са европским стандардима. Исто тако, потребно је уредити и изборе у Граду Мостару. За Европу је просто немогуће и несхватљиво да тамо нема избора већ десет година, односно да градска власт није изборна воља грађана Мостара.
 
Ипак, кључни дио Мишљења, сматра Комшић, су закључци и препоруке гдје се прва од њих односи на потребу измјене Изборног закона, али у складу са европским стандардима, при томе уважавајући препоруке Венецијанске комисије које се тичу изборног законодавства.

"Треба подсјетити да је најрецентније мишљење било у одлуци Уставног суда БиХ у предмету „Божо Љубић“,  којим је Венецијанска комисија рекла да је тадашњи дио Устава Федерације Босне и Херцеговине, који говори о попуњавању Дома народа ФБиХ, био у складу са европским изборним стандардима, а онда „непристрасни“ Уставни суд БиХ укине и стави ван снаге управо те одредбе Изборног закона БиХ и направи вакуум у изборном систему наше земље", наводи Комшић.

Комшић је подсјетио на то да је Венецијанска комисија, током недавних преговора око измјена Изборног закона БиХ, рекла да ово питање из одлуке „Божо Љубић“ треба ријешити Федерација Босне и Херцеговине, што је у складу са мишљењем Венецијанске комисије које је артикулисано кроз ДФ-ов и СДП-ов приједлог Закона о изборним јединицама и расподјели мандата у ФБиХ.

"Тај приједлог закона су тзв. „промицатељи европских вриједности“, у њима знаној процедури заштите виталног националног интереса скинули са засједања Дома народа ФБиХ, а данас је јасно и зашто", напоменуо је Комшић.

Комшић је уз то казао да су исти, измишљањем за Европу непостојећих термина као што је „легитимно политичко представљање народа“, или пак етнички и ентитетски оријентисаним системом доношења одлука у законодавним органима власти, заправо поништили кандидатски статус и одложили на ко зна које вријеме даљњи европски пут Босне и Херцеговине. Сигурно је да то грађани Босне и Херцеговине нису заслужили.

(Вијести.ба)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

хамис

30.05.2019 09:57

Е бас због тога због цега ти сада ликујес немас власт ни на федералном ни заједницком нивоу,да видимо како це ти та ЕК саставити власт у федерацији и на нивоу БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ хамис

30.05.2019 10:03

ХАМИС ти ликујес на све то И мислис да нам је тако несто добро...оканите се људи ликовања и пријетњи...овдје треба зивјети и хљеба се најест...овако нецемо нидокле

Name

Бл

30.05.2019 10:18

Сад испада да ХДЗ и ХНС раде противзаконито и зато морају у прдекану и власт формирати са нормалним људима.

Name

Ре

30.05.2019 17:16

Не да испаде него је тако. Ајмо бити реални одакле Цовицу по европским правима да одређује ко је Хрват ко не. А да је још горе он уствари неда никоме да је Хрват до сам он. По демокртији небира се име и презиме него цовјек. По уставу нигдје написе да се бира из тог и тог мјеста из те и те странке неголи из реда конститутивних народа. Како ондах заштитити демократска права Хрвата који нису у ХДЗу а Цовицеве европске вредности то недозвољавају

Name

не рисе

30.05.2019 10:13

Забринут је Босњацки цлан предсједниства испред Хрватског народа!!!!!!!!!!!! Како ова реценица само звуци. Он је забринут узурпатор туђег посједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

30.05.2019 10:23

Добра ти ова, бошњачки члан предсједништва Хрватског народа.

Name

Дамир

30.05.2019 10:29

А ста раде београдски и загребацки представници?

Name

пирмо

30.05.2019 10:29

Забринут је српски члан пресједништва који представља хрвате Изабран гласовима хрвата Дрвар ГламочМодрича...........

Name

Миромо

30.05.2019 10:26

Човићу јеси из Херцеговине ка и ја али достате више све си пољаћкао што си могао и ти ХДЗ и СДА. Доче све на напкату не брини пајдо.Доста је нама Љутог Доца и Подвелжја и Дрежнице вратте се одакле сте потекли а не само викендом

ОДГОВОРИТЕ
Name

па да

30.05.2019 10:56

Ми градјани, смо дозивјели комплетан пораз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо јовановиц

30.05.2019 10:57

"Нама требају добри односи са свим сусједима, ради нас самих. Србија је до увођења такси на наше производе извозила пола мијарде еура робе на Косово. Ми у Босну и Херцеговину извозимо више него у Америку, Русију и Кину заједно", рекао је Чедомир Јовановић, предсједник Либералне странке Србије гостујући јутрос на србијанској телевизији "Хаппy". На питање да ли је као савјетник Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ, у Сарајеву срео Милорада Додика, Јовановић је рекао да није, јер Додик углавном сједи у Источном Сарајеву и у Предсједништво БиХ долази веома ријетко. "Има Додик приличну главу, главоња је он и можда је у тој глави остало још зрно неке памети, ко зна... Ја никада нисам видио код Жељка Комшића жељу да се сукоби са Додиком, напротив. Ми овде не знамо ништа о том човеку". На новинарско питање може ли се десити, како пишу таблоиди у Србији, да "муслимани на идућим изборима као што су бирали Комшића изаберу и српског члана Предсједништва БиХ и да је Додик последњи српски члан којег су бирали Срби", Јовановић је рекао да су то потпуне бесмислице. "Српског члана Предсједништва БиХ бирају грађани Републике Српске, а остала два члана бирају грађани Федерације БиХ. Сасвим је у реду да сви Срби из Дрвара гласају за Човића, односно за ХДЗ. Гласају за некога ко је промијенио име централног трга у Мостару, који се више не зове по Алекси Шантићу, него по Милету Будаку, усташи из Другог светског рата. И то није проблем када Срби гласају за Човића. Проблем је када Сарајлија гласа за Комшића и каже 'баш ме брига, он је мој суграђанин'. Том човеку је отац Хрват, мајка му је била Српкиња која је убијена у Сарајеву током бомбардовања. Жена му је Муслиманка и он каже: шта сам ја, шта је моје дете?! И зато му ја саветујем да тражи заједнички језик са Додиком. Али не можете налазити заједнички језик под условима које поставља Додик. Босни је потребан мир. Нема мира у Босни за Србе, ако ту нема среће за Бошњаке, и обрнуто. Ако измиримо Србе и Бошњаке, онда више нема рата", рекао је Чедомир Јовановић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

30.05.2019 12:27

До 1992 год не да смо били "измирени" него смо живљели у братству и јединству, па како дође до рата?

Name

израелац

30.05.2019 10:58

није ваљда да су свијесни своје социолошке и биолошке бескорисности... ходају у одјелцима као утваре већ 25 година... мало се ограде живим зидом улизица, то траје неко вријеме па се пробуде и схвате да су пијуни улизица и кумова... и опет успочетка и тако у круг.. најјепопуларнији људи политичари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.05.2019 10:59

Кад Срби гласају у Дрвару за ХДЗ и цовица то је Ок.Ка дгласа Муслиман за Зељка то није Ок?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЈК

30.05.2019 12:23

Свака цаст на коментару...али наси крезуби не разумију то...само слусају бају ста она казе...јер крезуби немају мозга

Name

Е

30.05.2019 14:02

Да, али то није исто. Срби у федерацији гласају за Хрвата или Бошњака јер тамо нема српског канидата, а ви имате свога, додуше и овај је Ваш тако да се ја слажем с вама што га бирате.

Name

Крајишник

30.05.2019 12:06

Жељо је краљ који превазилази подјеле медју народима, и гуши националистичку сепарацију. Лажни нацонализам је само маска пљачкашких система у БИХ. Радити економију и стандард а не национализам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џеронимо

30.05.2019 12:07

БиХ је неприродан конгломерат - тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је све

30.05.2019 12:48

Комшић је сасвим у праву, а друга је ствар што смо ми толико задојени национализмима да не желимо да то признамо. Па ево, јесмо ли ратовали 4 године једни против других? Јесмо, али опет се народи не свађају и не кољу, већ нас наши политичари хушкају једни на друге, да би они могли да живе у богатству. Мислим, то су тако једноставне ствари, само их не желимо видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.05.2019 13:27

Цудан овај свијет сви прицају о заједницкој дрзави аил се сви подијелили по етницкој припадности па ција би то дрзава требала бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

30.05.2019 15:11

Је тотална будала, он не зна ни ко је ни ста је, ево ја знам он је једно мјесовито говно које се маx. додворава турцима. Ало бре мајмуне ти си Србин или мозда неки рват, зена туркиња али она ти медо није фамилија, дакле ти си хрисцанин. То сто ти немозес да се приклонис никоме као, то је твој проблем. Ја сам поносни Србин и хоцу јасно и гласно тако да се изјасњавам а то сто су се твоји измесали то је твој проблем. Но како ти цинис ти си се бајрама прикљуцио али си се преварио, тај се није родио ко је њима угодио, грдно си се преварио, да би те уопсте толерисали морас бити веци бајро од њих. Погана је то вјера медједе један цорави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаллахан

30.05.2019 18:54

Брате неписмености. У брлог друже из ког си изашао. "Поносни Србин", кажеш, стид ме због таквих реци да сам Србин.