Свјетска премијера: Феррари СФ90 Страдале

Нови модел има плуг-ин хибридни погон и важи за најснажнији Феррари свих времена који може да се вози по јавним путевима.

Занимљивости 30.05.2019 | 11:35
Свјетска премијера: Феррари СФ90 Страдале
Италијански произвођач представио је у среду свој други хибридни модел, након ЛаФеррарија из 2013. године.

Ипак, за разлику од претходника, Феррари СФ90 Страдале има могућност допуне погонских батерија путем струјног прикључка (плуг-ин хyбрид), као и погон на сва 4 точка.

Још један куриозитет је да је ово најјачи серијски Феррари који није направљен искључиво за тркачку стазу – укупна снага хибридног система износи равно 1.000 “коња”.

У срцу СФ90 Страдале налази се турбопуњени 4.0 В8 са 780 кс (573 кW) и 800 Нм максималног обртног момента.

Већ би само овај мотор био довољан да љубитеље суперспортских аутомобила остави без даха. Међутим, Феррари је додао још три електромотора, који заједно производе 220 кс (162 кW), па је укупна снага достигла поменутих 1.000 кс (735 кW).

Два електромотора покрећу предњу, а трећи задњу осовину. Електрични агрегати напајају се струјом из литијум-јонских батерија капацитета 7,9 кWх.

Снага се на сва 4 точка преноси путем 8-брзинског аутоматизованог мењача са дуплим квачилом.

Преведено у бројеве, перформансе су следеће: аутомобил од 0 до 100 км/х убрзава за 2,5 с, а 0-200 км/х стиже за само 6,7 с.
Феррари наводи да СФ90 Страдале може да се вози и само уз помоћ батерија.Уколико се ослања искључиво на снагу електромотора, аутомобил је у стању да пређе до 25 км.

Иако су модели са хибирдним погонским системом због батерија значајно тежи од оних конвенционалних, Феррари СФ90 Страдале је релативно лаган са масом од свега 1.570 кг. То је за 30 кг мање од масе првог Ферраријевог модела са хибриднинм погоном – ЛаФеррарија.

И поред тога, конструкција СФ90 Страдале је за 20% крућа у односу на ЛаФеррари.

Аутомобил има веома модеран дизајн, како споља, тако и изнутра. Изглед кокпита инспирисан је Формулом 1, а командна табла је максимално дигитализована са великим 16-инчним ХД екраном на месту инструмената.

Возачу су на располагању 4 предефинисана рефима вожње: еДриве, Хyбрид, Перформанце и Qуалифy. Прва два, као што сугеришу и њихови називи, намењена су економичној и еколошкој вожњи.

У еДриве моду В8 је потпуно искључен, па се погонски систем ослања искључиво на снагу електромотора. У Хyбрид режиму компјутер по потреби укључује В8 агрегат и дозира снагу бензинца у зависности од јачине притиска на папучицу гаса и услова у вожњи.

Приликом одабира Перформанце и Qуалифy режима, В8 мотор је нон-стоп укључен и систем је увек спреман да испоручи максималних 1.000 “коња”.

Феррари за сада није објавио информације о датуму почетка продаје као ни цену СФ90 Страдале, а очекује се да ће овај модел у продајне салоне стићи до краја године.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар