Бх. избори: Народ губи повјерење

Примјетно је да грађани БиХ губе или су већ одавно изгубили повјерење у изборе као механизам промјене политичке, а тиме и цјелокупне слике нашег друштва. Стручњаци кажу да политичке странке морају да поврате наше повјерење и докажу дјелима да су ту за грађане, а не за своје интересне групе.

Република Српска 30.05.2019 | 08:09
Бх. избори: Народ губи повјерење
Да би покренуле промјене изборног процеса и политичког система, потребно је елиминисати дискриминаторне одредбе уставно правног система који не дозвољава свим грађанима кандидовање на изборима. Тренутним изборним законом се онима који нису политички подобни даје до знања да ако нису у владајућим политичким странкама, не могу бити ни у изборном процесу нити изабрани на било које функције. Међутим, проблем је што за промјене нема сагласности од владајућих структура.

„Унапријед се знају изборни побједници ко има већи утицај и средства и ко је купио више гласова тај добија изборе ово све остало је само форма која се одржава и даје се привид демократије. Овакав однос снага какав сад имамо у власти неће довести бар у наредном мандату ни до каквих побољшања ни када говоримо о изборном закону ни кад се говори о закону о финансирању политичких партија јер партијама које су тренутно на власти одговара или да ситуација остане оваква или да се чак иде у додатно погоршавање“, сматра Ивана Корајлић, Транспаренсy БиХ.

Као један од позитивних примјера и покушај грађана да се промијени стање у држави су протести ''Правда за Давида''. Међутим, насилним гушењем протеста од стране власти показало се колики је страх владајућих од мијењања тренутног стања које само њима и одговара.

„Оно што смо видјели 30. децембра у Бањалуци је био аларм да је читава група ПзД дошла до тачке у којој је власт почела да их се плаши и репресија власти над сопственим становништвом је увијек слабости те власти, никако снаге и јачине, тако да су 30.12. Милорад Додик и сви они који су на власти у РС показали слабост“, истиче Филип Балуновић, политолог из Београда.

Бројни су недостаци изборног и политичког система - од куповине гласова, злоупотребе јавних ресурса у сврху кампање, непотпуних бирачких спискова па све до злоупотребе личних података грађана у сврху пријава за гласање путем поште без њиховог знања. Зато би једна од могућих позитивних промјена била увођење електронске контроле гласања и измјена изборног закона.

„Ми заиста сматрамо да је то нешто што би вратило повјерење грађанима у изборни процес с обзиром на то да тренутно га немају и да је то нешто што је приоритетно ми се надамо да ће то да се имплементира“, каже Нина Зубовић, Коалиција „Под лупом“.

„Треба да преузмемо ми као грађани одговорност да видимо шта је то што након избора ми треба да раадимо да пратимо предизборна обећања, да вршимо притисак ако се та обећања не испуне и да имамо већи ниво политичке писмености“, сматра Милица Пралица, удружење „Оштра нула“.

Изборне кампање годинама су отворено агресивне и националистички орјентисане са циљем повећања етничких подјела и јачања политичких позиција. Зато би требало, према тврдњама стручњака, да се скрате рокови од датума расписивања избора до службене објаве коначних резултата, али и могућност кривичне одговорности свих оних који прекрше изборни закон.



БН ТВ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Прохујало са вихором!

30.05.2019 06:11

Пуно поздрава из Аустрије. У БиХ никада висе на гласање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

30.05.2019 08:32

Такодје поздрав из ЕУ, збогом тамни вилајету!

Name

Е

30.05.2019 08:54

Збогом и вама и не досађујте нам више. Уживајте у ЕУ

Name

Рум плоцица

30.05.2019 09:11

Гласаце они уместо тебе у одсуству.

Name

ре

30.05.2019 11:24

одох и ја за који дан а овај "е" нек ужива хаха

Name

Аа

30.05.2019 06:44

Замисли да сте политицар, кандидат на изборима, и да фирма коју ви контролисете стампа гласацке листице, па ко би сумњао у сопствену побједу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додика Бурле

30.05.2019 07:50

Ми имамо демократски капацитет, ха, ха.. Браво!

Name

Избори су лаз

30.05.2019 10:23

Ма у кампањи без да уста отворе, а камо ли ста паметно да казу,побједа је загарантована. Но ова власт и не рацуна на то, манипулација одавно не пролази али су зато овим изборним законом и безвласцу у разваљеној дрзави осигурани као побједници, ма ста и како радили или нерадили.

Name

Рођо

30.05.2019 07:07

Па и не губили повјерење, народ изабере једне, а други још на власти, 8 мјесеци након избора. И сад ће се јавити јунаци, који ће овакву глупост да оправдају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

30.05.2019 07:37

БиХ треба да преузме,Запад, економски,да похапси Додика,цовица, Изетбеговић,и да људи зиве нормално,они су тумор ,и Вуциц у Србији,кратко јасно

Name

Дејанпд

30.05.2019 07:41

Они су у техницком мандату, али не својом кривицом, него зато сто овима који морају преузети позиције то не одговара, боље им је овако, инаце би то договорили за два сата, као на пример Акцизе, задузења код ММФ-а итд. Сустина је да гријесис вец код прве тврдње, није НАРОД ИЗАБРАО, то су покрадени, купљени и отети гласови, сто је огромна разлика у односу на оно сто хоцес реци.

Name

075

30.05.2019 07:47

@Q Кратко, јасно и тачно сте написали!

Name

за рођу

30.05.2019 09:44

Мислиш они што су покрали изборе још нису преузели власт,па да је нормално друштво после афере ,,папа,,та би партија била прошлост јер да имало имаш образ за такве би те било срамота гласат.Јел да афера,,поткивање,,ово нису папци сад су,,копитари,,прође и заборави се а да се људи који оптужују друге поткупљује а од њих зависи подизање оптужница.Сваки криминал води у СНСД и да има народ образа не би ни гласо за СНСД који вас увео у НАТО а сад као неће,ви му пљешћете ко сисанче из обданишта.

Name

2 у 1

30.05.2019 07:23

Промјена изборног закона је обавезна, прије свега то је електронско гласање, кажу скупа опрема, лажу, колико милиона оде за бирачке одборе и остале на бирачким мјестима, па онда мјесеци рада и бројања, малверзације са листићима...код електронског гласања резултати за 5 минута. Друга тема, мандати, добијени мандат иде политичкој странци а не појединцу, тиме би се одклонила могућност куповине папака и прелетача. Ове двије промјене су кључне за изборе, без тога избори су обична фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не бирају средства...

30.05.2019 07:24

Преваре, корупција, непотизам и намјештаљке су присутне дуги низ година на овим просторима. Бољитку се не можемо надати, јер се једне исте фаце гурају више од 20 година по функцијама, по фотељама, ЦИК се показао подмитљив, све је бахато и бескрупулозно... Високи представник стерилан, странци шуте, магарче нас годинама, дијеле шарене лаже, лажу, безобразно, неморално, све у колу са папцима. Не вјерујем више ни у какве законе, притисци су на све стране, "опозиција је неупотребљив издуван балон", част неколико појединаца. Пљунути смо и погажени одавно, то и сад траје, све је одвратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст!

30.05.2019 07:45

Какви избори, мафија је све преузела. Народ је обична крезуба стока. Мафија се може уништити само на улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

30.05.2019 08:03

Ма спрдња! Купиш гласове и уживај,мало нас је и кредит покрије.Е кад би излазак на изборе био законска обавеза па да изађе преко 95 посто била би друга прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све превара

30.05.2019 11:19

Нw морају да купују гласове,нити ко да гласа за њих, нити је и излазност проблем стимати. Све је циркус.

Name

Милан

30.05.2019 08:23

У Изборној јединици девет по куповини гласова познат је дезертер Илија ТАМИНДзИЈА.Велики износ новцаних средстава из ЕРС и ХЕТ-а злоупотријебио је у изборној кампањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

30.05.2019 08:23

Свима су доступне информације са интерента ста је радјено на Палама у Истоцном дијелу РС, Истоцном Сарајеву,колико је Несиц плацао гласове?Људи су се јављали и отворено залили на злоупотребу јавног предузеца својој интересној групацији у сврху кампање.Казњен није ,он и даље лагодно зиви на двије добро плацене функције ,а све то народ плаца .Поставља се питање коме је у интересу да појединци имају толика примања без знање и образовања?Ово су докази да се не тези јавном интересу,појединци се богате,а омладина одлази .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

30.05.2019 08:53

Ето шта је она нашла да јој је позитиван примјер. И да нам сутра буде боље. Никад богуми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хју

30.05.2019 08:53

Ма кад бојкотујемо изборе како онда да "прокњиже" гласове ови ликови као почасни папак Војин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК као циркус

30.05.2019 10:14

Гласао, не гласао,био зив или не. Свакако це искористити глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.05.2019 11:23

чуј губе, изгубили давно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазни демократски избори

30.05.2019 12:49

Криминал, корупција и незакоње посебно као аперитив пред изборе. Онда влада стампа листице па тако и те које це касније потпуно припремљене и средјене замјенити за стварне. Бирацки одбори су вец такодје спремни цекају за превару,цасни појединци су ту инаце ријеткост или су немоцни. Затим путања тог гласацког материјала је апсолутно пропрацена њиховим и врбованим особама, гдје се све уиграно одигра уз пратњу такодје њихових из полиције. Једини тако реци закон којии се у свој тој прици постује, је закон "математике". Тако сво вријеме добијамо власт саткану од криминала, корупције, папака, превараната гласацког тијела, безакоња, нестеуцних, неспособних итд..... Изабрани од самих себе, тако насрављају циклус пљацке, безакоња и урусавања друства у цјелини, док градјами масовно напустају ове просторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код

31.05.2019 19:29

нас је највеци проблем сто су нам други наметнули систем који развијене дрзаве користе вец стотину и висе година. Али нас ниво друствене свијести је на јако ниском нивоу сви мисле само на себе цега би се и зивотиње постидјеле. Зато нама недостају одговарајуци али врло остри закони који це друство, али прво од врха према доле навикнути да се цивилозује.

ОДГОВОРИТЕ