Расте напетост БГ и Приштине

Америчка агенција АП јучерашња дешавања на северу КиМ оцењује као распламсавање напетости између Београда и Приштине.

Свијет 29.05.2019 | 21:56
Расте напетост БГ и Приштине
Агенција упозорава на могући наставак нестабилности, економски пад и нове сукобе, уколико две стране не напредују у процесу нормализације односа.

"Међународни званичници надају се обнови преговора између Србије и Приштине. Обе нације морају да нормализују односе уколико желе да напредују ка чланству у ЕУ. Ако не дође до напретка, то би значило продужетак нестабилности, економски пад и константан потенцијал за сукобе", наводи АП.

У анализи под називом "Зашто истрајавају тензије између Београда и Приштине?" АП упозорава и да би свака војна интервенција Србије на КиМ значила сукоб са тамошњим мировњацима НАТО, али оцењује да је мало вероватно да ће Србија тако нешто учинити.

У анализи АП напомимње да Београд контролише север КиМ, а да Косово не може да постане члан УН и функционална држава без решавања спора са Србијом.

АП наводи и да је јучерашња ситуација подстакла страхове о обнови сукоба из 1998 и 1999. године, у којима је страдало више од 10.000 људи, док је око милион остало без домова.

"Напетости између Србије и Приштине распламсале су се ове недеље након што је косовска полиција упала у области претежно насељене Србима на северу региона и ухапсила неколико особа", оцењује агенција истичући да је дошло до сукоба између косовске полиције и локалних Срба, у којима је неколико особа повређено, док су два припадника УН ухапшена, међу којима је и један Рус.

Србија је, наводи АП, подигла борбену готовост и упозорила да неће стајати по страни, уколико дође до напада на Србе на КиМ.

Агенција наводи да константно трају међународни напори да се пронађе заједнички језик између "два бивша непријатеља", али констатује и даље није постигнут свеобухватан споразум.

У том контексту, подсећа и да се појавила идеја о промени , коју су, како наводи, многе земље ЕУ одбациле из страха да би могла да изазове ланчану реакцију у другим етнички измешаним областима на Балкану и да изазове додатне проблеме у региону.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Додикоглу

29.05.2019 21:42

Превентиве ради, требало би коју бомбу по сељацким тиквама бацити, има глупана који другације не контају, типа слобе из пакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

29.05.2019 22:00

Баци ако би требало.

Name

Педја

30.05.2019 05:09

Да имамо само једног србина у власти,неби нам се десавало то сто се десава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

30.05.2019 10:35

Доћи це и тај дан ...или ми или они.. Са њима је једини договор преко нишана....

ОДГОВОРИТЕ