Ријека Врбас није загађена

Резултати анализе узорака воде у ријеци Врбас код ХЕ Бочац, који су узети јуче, а коју је данас извршио „Институт за воде“ д. о. о. из Бијељине, показали су да су потврђени првобитни налази да се на тој локацији ради о отпуштању пигмента (алги), те да је садржај растворених тешких метала у границама нормираних за квалитет воде површинских вода, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Република Српска 29.05.2019 | 17:16
Ријека Врбас није загађена
– Први доступни резултати анализа узетих узорака који су нам достављени од стране овлаштене лабораторије „Института за воде“ д.о.о. Бијељина потврђују прелиминарне процјене да су промјене у акумулацији Бочац узроковане повећаним бројем алги. Садржај растворених тешких метала су у границама нормираних за квалитет воде површинских вода – истакли су из „Вода Српске“.

Резултати анализе осталих параметара ће бити доступни зависно од потребног времена одређеног захтјевима кориштене методе, о чему ће јавност бити благовремено информисана.

За потребе узорковања и анализа, „Воде Српске“ су ангажовале лабораторију „Института за воде“ д.о.о. Бијељина, која је овлаштена од стране Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде Републике Српске у складу са одговарајућим прописом и акредитована у складу са БАС ЕН ИСО/ИЕЦ 17025.

Узорци воде су узети на мјесту уочених промјена у самој акумулацији Бочац, али и на водотоцима који се уливају у акумулацију, Угар и Црна ријека, истичу из „Вода Српске“. 

Јавна установа „Воде Српске“ Бијељина је још 25. маја, дан након што је уочена промјена, обавијестила јавност да се ради о познатом феномену који се јавља сезонски, сваке године, као посљедица биолошких процеса, што су недвосмислено показали и резултати анализе, која је обављена у „Институту за воде“ д.о.о. Бијељина.

Из „Вода Српске“  истичу да су представници ове јавне установе, заједно са тимом лабораторије „Института за воде“ д.о.о. Бијељина јуче на овој локацији мјерили сљедеће параметре: температуру воде, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, електропроводљивост, концентрацију водоникових иона и провидност воде (мјерена секи-диском). Ради утврђивања појаве температурне стратификације у акумулацији, мјерење температуре и електропроводљивости је вршено по вертикали воденог стуба.

На профилу у акумулацији Бочац узети су узорци за опште хемијске и физичко- хемијске параметре, биолошке елементе квалитета (фитопланктон, хлорофила, фитобентос и макроинвертабрате).

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Директ

29.05.2019 16:14

Па да, алге су за пице. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

29.05.2019 16:46

Треба отворити сусхи бар под хитно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћале

29.05.2019 17:02

Данас је колико знам 29. 05 а инцидент се десио 24.05 брза реакција нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦВ

29.05.2019 18:17

ЛАЖ.

Name

Игипоп

29.05.2019 21:12

Ти сто писес да је лаз, изволи и поднеси пријаву ако имас доказе. Мозе то уцинити као НН лице и посаљи постом а не писи овдје небулозе

Name

Згембо Хандислиц

29.05.2019 18:17

Вода није загадјена, мало је загадјена, мало висе је загадјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лон Wолф

29.05.2019 19:53

Ова материја није радиоактивна, она је мало радиоактивна... Зајебали сте и ТЛН.

ОДГОВОРИТЕ