Новак представља Србе какви јесу, а не како Запад жели!

"Странци га не воле, али га поштују. Поштују га, јер с одушевљењем говори одакле је. Он не мрзи друге народе. Све око нас сматра својима и то је поглед на свет на који би сви требало да се угледамо", каже Срђан Ђоковић.

Тенис 29.05.2019 | 16:41
Новак представља Србе какви јесу, а не како Запад жели!
Новак Ђоковић је светски "број један" у тенису и као један од најуспешнијих спортиста свих времена има огроман утицај на омладину. И не само то, него је и амбасадор Србије где год да се појави. 

Зато се сваки његов потез помно прати, свака изјава детаљно тумачи, а о томе како Новака виде у свету, говорио је његов отац Срђан Ђоковић гостујући у емисији "Упитник" на Радио телевизији Србије.

"Странци га не воле, али га поштују. Поштују га, јер са одушевљењем говори одакле је. Он не мрзи друге народе. Све око нас сматра својима и то је поглед на свет на који би сви требало да се угледамо. Зато га цене свуда, а највише га воле на Истоку и у Кини. Новак је претеча неке друге Србије. Борба коју он води са својим рекетом и знањем... Он само показује да постоји и други начин да људи схвате да смо део европске цивилизације". испричао је Срђан Ђоковић, а преноси Курир.

Многи Новаку замерају дружењу са хрватским спортистима, а његов отац покушао је да објасни зашто их он поштује и није крио да навија за њихову репрезентацију током фудбалског Светског првенства у Русији.

"То је домаће васпитање. Нема успешног друштва без успешне породице. Нама су урушили породицу и зато нам се много тога лошег дешава. Па, какав је то проблем што је он навијао за Хрватску? Па, они су наше комшије. То су његови пријатељи, ти фудбалери хрватске репрезентације. Он је навијао за своје пријатеље. Морамо да престанемо са тим конфронтацијама више. Сећате се када су пре неколико година биле поплаве у Србији, Босни и Хрватској, он није помогао само Србији, него и Хрватској и Босни. То је за њега била и остала једна земља и један народ. Не можемо другачије да се понашамо. Када је хтео да се жени, дошао је и рекао, 'Тата, ја се женим. Свадба ће бити на Светом Стефану'. Кажем, 'зашто, сине, Свети Стефан? Па, твој град је Београд, твоја земља је Србија'. Он ми одговара: 'Молим?! Па, јеси ли ми ти цео живот говорио да је то једна земља и један народ?'... Докле више раслојавања и проблема. Не можемо више да се ослањамо на те политичаре који хушкају народ једне на друге. Не, ми смо једно и тако треба да буде и да остане. Једино на тај начин ми можемо даље. Ми смо мали. Имали смо срећу да живимо у великој, прелепој Југославији. Били смо признати и познати у читавом свету. Наш црвени пасош је био фантастично признат свуда у свету. То више није случај, сада смо се распарчали на неколико малих државица које нико не познаје нити обраћа пажњу на нас. Једини начин да се ми вратимо на пиједестал је да се ми ујединимо. Нека се свако моли свом Богу у својој кући, а кад изађемо напоље хајде да се рађамо, да радимо заједно, да напредујемо и као народ и као регион. Једино тако ће нас уважавати и Запад и Исток, цео свет".

"Новак је неко ко представља Србију и Србе онакве какви јесу, а не неки геноцидан народ како неки са запада покушавају да нас представе'', додао је Срђан.

Једно од питања било је и да ли ће се Новак једног дана вратити да живи у Србији. Уследио је позитиван одговор:

"Наравно да хоће. Ноле ће своју ужу и ширу породицу сигурно једног дана преселити у свој родни град, свој Београд".

Тренутно, Ђоковић млађи у Паризу покушава да освоји Ролан Гарос и настави са сјајним резултатима на гренд слемовима.

"Он је упоран, успешан, млад и тврдоглав. Нема разлога да не освоји Ролан Гарос", закључио је Срђан Ђоковић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар