Видео - На данашњи дан: Трагедија "Хејсел"...

Дан када је због енглеских хулигана живот изгубило 39 људи! На данашњи дан пре 34 године десила се велика трагедија на стадиону “Хејсел“ у Бриселу када је погинуло 39 особа.

Фудбал 29.05.2019 | 18:16
Видео - На данашњи дан: Трагедија "Хејсел"...
Тог 29. маја 1985. године љубитељи фудбала ишчекивали су велики финални окршај Купа шампиона, између две екипе које су обележиле епоху – Ливерпула и Јувентуса.

Утакмица два великана каснила је пуних сат и по времена, а разлог је био што се, због хулиганизма, срушио носећи зид стадиона у којем је погинуло и повређено велики број недужних људи.

Када је утакмица почела никоме није било до фудбала, а како је време пролазило информације о жртвама су само пристизале. Број настрадалих био је 38, док је око 600 људи задобило лакше или теже телесне повреде. Један од теже повређених преминуће три месеца касније у болници, чиме је заокружен црни биланс.

У трагедији су погинули већином италијански навијачи, а као главни кривци осуђени “редси”, односно присталице Ливерпула које су извршиле овај фатални јурис. Флашама и ракетама гађали противничке навијаче, а онда је већа група њих пробила заштитну ограду и кренула у физички обрачун.

Присталице Јувентуса су у паници почели да беже према крају трибине која се под њиховом тежином урушила и велики број људи остао је затрпан. Како испод зида, тако и испод навијача који су падали једни преко других.

У анализи трагедије констатовано је, између осталог, да је стадион Хејсел био у јако лошем стању, да полиција и редарске службе нису обавиле свој посао ваљано и да је продато више карата него што је капацитет стадиона.

Али, најконтроверзнију одлуку донели су белгијски организатори: један део трибине намењене Ливерпуловим навијачима – поменути одељак З – предвиђен је за “неутралне” гледаоце. Оба клуба протестовала су због те одлуке, али узалуд. Сви су очекивали да ће карте за тај сектор купити белгијски тапкароши, а затим их препродати Италијанима. Управо се то и догодило.

Извршни директор Ливерпула Питер Робинсон, свестан ризика који меч носи, али и стања у којем је Хејсел, апеловао је на УЕФА да промени место одигравања финала. Нису га слушали. Када су продаване карте нико није водио рачуна о томе ко их купује, па полиција није имала појма где се налазе потенцијални хулигани.

Полиција је била још конфузнија од организатора. У време одржавања финалне утакмице елитни полицајци Белгије имали су слободне дане, зарађене прековременим радом приликом папине посете тој земљи, месец дана раније.

У првим сатима боравка у Бриселу навијачи су се понашали пристојно, али су нереди брзо почели на главном градском тргу, па су сви кафићи у центру затворени. То је подстакло полицију да навијаче са улица што пре пошаље на стадион.

Хиљаде људи ушле су без карата, неки кроз капије, други кроз рупе у огради. Многи од гледалаца који су имали карте причали су после како нису имали коме да их покажу. Капацитет Хејсела био је 50 хиљада, али је на трибинама било око 60 хиљада људи.



Иако се већ у граду навелико пило, навијачи су могли да унесу пиће на стадион, чак и у флашама. Нико није заустављао ни оне са металним шипкама или дрвеним моткама! Камење није морало да се доноси, било га је сасвим довољно на лицу места.

На крају највећу одговорност за трагедију ипак сносе хулигани због којих је Европска фудбалска унија (УЕФА) енглеске клубове избацила из свих европских такмичења у наредне три године, а Ливерпул пет!

“Нема речи, нема могућег оправдања. Кривица је у потпуности енглеска”, рекла је тадашње премијерка Маргарет Тачер.

Како су дивљања хулигана настављена и у Енглеској УЕФА је казну продужила па су се енглески клубови на међународну сцену вратили тек у сезони 1990/91.

Упркос трагедији која се догодила финална утакмица Купа европских шампиона је одиграна, а Јувентус је победио са 1:0 голом Мишела Платинија из једанаестерца.

Стадион Хејсел је десет година после трагедије обновљен и поново отворен и сада носи име белгијског краља Будуена.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар