Бертон: Оптужбе треба провјерити

Шеф Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини Бруце Бертон отркио је у разговору телевизији Н1 да су данас из ОЕБС-а, Амбасаде САД у БиХ и уреда ЕУ у БиХ на адресу ВСТВ-а упутили писмо.

Босна и Херцеговина 28.05.2019 | 22:21
Бертон: Оптужбе треба провјерити
 Бертон је рекао да када се појаве у јавности оптужбе о кривичним дјелима упућене на рачун носилаца правосудних функција, то додатно нарушава повјерење грађана у правосуђе.

"Веома је важно да те оптужбе буду детаљно истражене, на један непристрасан начин, без икаквог политичког притиска или могућег сукоба интереса", казао је Бертон.

Говорећи о видеу који је објавио портал Журнал, а чији су актери Тегелтија, инспектор СИПА-е Марко Панџа, те Нермин Алешевић, Бертон је навео да је погледао видео и поручио да је у овом тренутку потребно да се истрага настави.

Одговорност ВСТВ-а 

На питање да ли га је узнемирила цијела прича, шеф Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини наводи да "свакако не помаже када се појаве оптужбе о криминалним активностима".

"ВСТВ је организација у БиХ која мора бити најтранспарентнија у свом раду, показивати највећи степен професионалности, одговорности према грађанима БиХ. ВСТВ је одговоран за именовање свих судија и тужилаца у БиХ, али исто тако је одговоран за доношење политика рада правосудног сектора. Они морају бити ти који ће наметати стандарде, који морају служити као примјер свима", порука је Бертона.

Казао је да постоје бројни проблеми присутни, а везани за правосуђе, укључујући и ВСТВ.

"Они носе огроман терет на својим плећима. Ми редовоно пратимо све сједнице ВСТВ-а укључујући и сједнице Уреда дисциплинског тужиоца. Ми имамо неометан приступ сједницама, предметима, документацији, укључујући и предмете о курупцији и ратним злочинима. Пратили смо судске поступке и за нас постоје неки забрињавајући трендови", навео је Бертон.

Он је открио да су он, специјални представиник ЕУ у БиХ и Амабасада САД данас потписали и ВСТВ-у упутили писмо које говори о разлозима који код њих изазивају забринутост.

"Сада постоје 44 непопуњена радна мјеста у правосудним институцијама у БиХ. То значи да та мјеста треба попунити на благовремен начин и то је задатак ВСТВ-а. Постоје неке недосљедности у начину на који се именују особе на те функције. За нас то представља проблем".

Казао је да постоје примјери недосљедности.

"Могу вам рећи да смо забринути због именовања, због броја непопуњених радних мјеста, да је изгледа ВСТВ уско грло када је тај процес у питању. Такође, када је у питању евалуација рада, такође изјашњавање о имовинском стању, ту смо уочили неке мањкавости. Потребно је да се проведу реформе, ВСТВ је пристао и ми се бринемо да се ту не остварује напредак већ назадак", став је Бертона.

Он је рекао да је то одговорност господина Тегелтије, али исто тако и других чланова ВСТВ-а".

(БН ТВ/Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

28.05.2019 20:30

Приказат имовински и политицки картон !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

28.05.2019 20:34

ГОСПОДИНЕ БЕРТОН И ОСТАЛА ГОСПОДО ИЗ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НАРОД ОВЕ ЗЕМЉЕ НИШТА НЕМА,А НИШТА НЕЋЕ НИ ДОБИТИ ОД ВАШЕ ЗАБРИНУТОСТИ. АКО НИСТЕ СПОСОБНИ ИЛИ НЕЋЕТЕ ДА БИЛО ШТА ПОДУЗМЕТЕ ДА СЕ СТАЊЕ МЈЕЊА У СВИМ ИНСТИТУЦИЈАМА И НА СВИМ НИВОИМА ОНДА КОГ ЋЕТЕ НАМ ВРАГА,САМО СТЕ НАМ НА ФИНАНСИЈСКОМ ТЕРЕТУ,ПА БИ БИЛО БОЉЕ ДА НИСТЕ НИ ДОШЛИ ОВАМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сркс

28.05.2019 21:08

Ми имамо свакодневан увид у корупцију и криминал као што овај господин каже да има увид у рад судова. изгледа да нисмо са исте планете, а и сенат САД је у другом универзуму кад су лупетали о корупцији у БИХ.. нема то, све је супер транспарентно до невидљивости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

28.05.2019 21:20

Бомбардовање Србије је почело због лажног извештаја Вилијема Вокера из ОСЦЕ. То треба увек имати на уму. Какви све недовршени ликови за ОСЦЕ раде у БиХ, то сви знамо. Људи без професионалног, моралног и било ког другог кредибилитета. Уосталом, сви их знате из својих градова. И ко су, и који су им домети. Према томе, не пецајте се на ОСЦЕ форе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.05.2019 22:36

Ко да провјери? Исти они који су предмет оптузби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фб

28.05.2019 23:21

У највисим правосудним органинима у БХ ТРЕБА СВЕ ПОХАПСИТИ И ИЗ РС ТАКОДЈЕ СВЕ ПРИВЕСТИ И ЊИХОВ РАД ПРОВЈЕРИТИ ТАКОДЈЕ И МУП У БХ И РС СВЕ ПРОВЈЕРА САМИ ЛОПОВИ КРИМИНАЛЦИ ДОСТА ЈЕ ВИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

29.05.2019 03:53

А ГДЈЕ СУ СВЕ ДРУГЕ КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ ИЗА КОЈИХ СТОЈИ АМЕРИЦКА АМБАСАДА КОЦЕ ЗА ЊИХ ОДГОВАРАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст дрзаве

29.05.2019 06:06

Сви ти цланови који су дали подрску су нецасни и нису подобни да обављају ту цасну дузност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

29.05.2019 07:56

Када би они (странци) средили стање у БиХ, онда би исти остали без посла а самим тим без десетина хиљада км плата. Тако да мој народе правду не тражите од истих лопова.

ОДГОВОРИТЕ