Прича: Судбина бројних повратника у Хумску...

За Суму и Енакеа нема места, шанса Цуцину, Кокиру, Бирманчевићу. . .  Ожеговић пројектован као помоћни нападач, Вакулка нико и не помиње.

Фудбал 28.05.2019 | 23:20
Прича: Судбина бројних повратника у Хумску...
Последице лоше селекције тима још су приметне у Хумској 1. Не само да Партизан ниједног тренутка није био конкурентан Црвеној звезди у шампионској трци две сезоне, већ се рад Ивице Илиева на функцији спортског директора очитао и кроз податак да клуб тренутно има прегломазан играчки кадар, који ионако мора да буде реконструисан да би иоле оставио озбиљан утисак у предстојећој такмичарској години, а отежавајућа околност је што Саво Милошевић на постојећи кадар мора да смисли шта да ради са играчима који му се враћају са позајмица.

И ту је у великом проблему, јер више од једног целог тима дужно да се појави на прозивци средином јуна. Ко ће остати, ко отићи, ко добити праву шансу да се доказује, а ко опет морати срећу да потражи на другом месту тешко је проценити у овом тренутку, међутим, ако се имају у виду финансијска ограничења и сазнање да појединци, отписани у време мандата Мирослава Ђукића и Зорана Мирковића, нису проиграли ни у другој средини тешко је очекивати да засветлуцају баш током лета и убеде струку да су вреднаи места у новом тиму, са задатком да нападне пласман у групну фазу Лиге Европе.

Таква констатација пре свега се односи на странце. Ем највише коштају, ем ништа специјално нису показали док су носили Партизанов дрес, ем су потонули и на дестинацијама на које су слати у завршници минула два прелазна рока. Најскупље појачање у историји Партизана, Сејдуба Сума, скупио је једва 182 минута на теренима у Израелу, од почетка јануара нема га у комбинацији код тренера Макабија из Хаифе МаркаБалбула – помоћника Аврама Гранта за време боравка у Партизану – помињало се чак да је ишао сам да тражи нову средину у срединама као што су Катар, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, међутим, проблем је што га нико није хтео. На Топчидерском брду би најрадије да га се отарасе, понајвише због плате у износу од 46.000 евра месечно. Спортски ће можда и добити шансу, јер Саво Милошевић  рече како није у прилици да се одриче било ког играча, али играчки је то танка пита, јер је и тренер приметио да ће „с обзиром на оно што је досад приказивао бити веома тешко да уђе у првих 11“.

Исто важи и за Габријела Енакеа, коме истиче позајмица Дунареи, за коју јесте играо стандардно, али не толико да би задовољио критеријуме струке у Партизану, увелико растрачане у намери да нађе новајлије на крилним позицијама, коју покрива управо румунски интернационалац. Зато је и контактиран Радов капитен Александар Лутовац. Под уговором са црно-белима је и Јури Вакулко, међутим, податак да је одиграо само девет утакмица за Арсенал из Кијева и да су на местима централног везног у Хумској попуњени, уз подсећање да би заузимао место странца, одвраћа Милошевића и његове сараднике од озбиљног ослањања на младог репрезентативца Украјине, те се његово име не помиње као опција за наредну сезону.

Ту се завршава списак фудбалера чија судбина је, практично, запечаћена. Много веће шансе да се наметну имаће фудбалери поникли у омладинској школи, јер се на њих, као децу Партизана, одвајкада другачије гледало. Чак је и финиш сезоне наговестио Милошевићево опредељење да гура у ватру таленте из „Земунела“, као што је случај са двојицом Павловића (Страхињом и Лазаром), Златаном Шеховићем, Светозаром Марковићем... Сличним путем могао би, примера ради, да крене Лука Цуцин, повратник са позајмице из суботичког Спартака, пошто је санирао повреду која га је мучила. Посебно ако Партизан прода репрезентативца Немању Р. Милетића, отворио би се простор на десном беку, а као дечко који је прошао омладинску школу и дебитовао за први тим код Ђукића можда и добије прилику, у ситуацији кад се за њега већ распитују клубови из Белгије, Пољске, Чешке... Уз сатроседеоца Мирослава Вулићевића (уговор до децембра) Цуцину би конкуренцију могао да представља Јован Влалукин из Телеоптика, способан да покрије и место штопера.

У сличној позицији су још двојица фудбалера Оптичара, везисти Јован Кокир и Страхиња Јовановић, стандардни током пролећа, па би могли да крену бар на припреме, кад је већ такво опредељење клуба, док ће голман Јован Трнић тешко до првог тима у садашњим оклолностима. Прилику вребају и Филип Чермељ, Страхиња Каришић, Никола Лакићевић, сви под професионалним уговором са Партизаном, можда и нападач Никола Новић, а очекује се да првом тиму поново буде прикључен везиста Филип Стевановић, у једном тренутку враћен чак у кадете.

Од Патизанове деце занимљиву сезону имао је Вељко Бирманчевич. Крилни везиста из „класе 1998“ у две сезоне стицао је искуство на суперлигашким теренима у дресу Рада и Чукаричког, нада се и он прелску на виши ниво. Према појединим информацијама за њега би требало да се отвори позиција, мада ће доста зависити од статуса Данила Пантића и евентуалног договора са Челсијем.

Уз поменутог Трнића, Партизану се враћају још двојица голмана, Немања Стевановић из Чукаричког и Марко Јовичић из малтешког Хибернијанса. Први је јавно поручио да му је јасно да док је Владимир Стојковићу Хумској нема шта да тражи, док остаје да се реши статус потоњег.

За крај, у нападу имагинарног тима играча који се враћају са позајмица место је резервисано за ОгњенаОжеговића. Бивши млади репрезентативац Србије није био у плановима Зорана Мирковића, па је терет у нападу црно-белих пао махом на плећа Рикарда Гомеша. Арсенал из Туле није заинтересован да купи Ожеговићаза 1.000.000 евра, због чега је дужан да се јави Милошевићу и постоји мишљење у клубу да би, за разлику од претходне сезоне, у наредној могао да буде добра резерва, јер се за позиције у нападу траже решења из иностранства. А да Огњен помогне у планираном рушењу бункера на суперлигашким теренима, кад и ако за то буде било потребе, под условом да је спреман за такву улогу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар