Лајовић: Да буде шест Срба у другој седмици!

Сигурном игром од првог до последњег поена Душан Лајовић је остварио победу на старту Ролан Гароса и тако употпунио серију успеха српских тенисера.

Тенис 29.05.2019 | 10:21
Лајовић: Да буде шест Срба у другој седмици!
Лајовић је у три сета, 6:3, 6:4, 6:4 и нешто више од два сата игре, победио Бразилца Тијага Монтеира.

Тако је Србија после Новака Ђоковића, Филипа Крајиновића, Миомира Кецмановића и Ласла Ђереа, добила и петог представника у другој рунди такмичења у Булоњској шуми.

Лајовић је очекивао да Монтеиро пружи јак отпор, али на крају, за све се питао српски тенисер.

"Задовољан сам игром. Није било лако без обзира што резултатски можда није тако деловало. Незгодан играч за мене јер је леворук, доста воли да „врти“ из форхенда по једноручном бекхенду, тако да сам очекивао на неки начин да играм ван зоне комфора. Добро је што су проширили терене, тако да сам могао да станем доста далеко и да имам простора да ударам у некој зони где ми одговара лоптица", каже Лајовић.

Душан је готово цео меч држао под контролом, изузев пар ситуација у првом сету када је Монтеиро имао брејк и потом у трећем сету када је Бразилац заиграо енергичније.

"Осим проблема на почетку није било никаквих других потешкоћа. У трећем сету мало пао енергетски, он је био близу да направи брејк и искомпликује ситуацију, али сам успео у правом тренутку да се вратим, направим брејк, одиграм добар гем и задовољан сам што сам добио меч у три сета, што сам пре свега сачувао енергију. Онако је како сам очекивао, тако се десило, немам неких претерано великих замерки", додао је Лајовић.

Био је Душан при сусрету са новинарима прилично расположен и опуштен. Каже да његова форма није била проблем после Монте Карта и изгубљеног финала од Фоњинија.

"Осећао сам се и после Монте Карла добро, Буквално, када бисмо гледали тренинге, изгубио сам можда један сет до данас. На свим тим тренинзима, два, рачунајући и са сет против Рафе. Генерално, мечеви у три добијена сета су друга прича, на терену сам се осећао добро, није се осећало да немам самопоуздања у игри, мислим да сам играо онако како очекујем од себе, без претераних варијација. У току поена са основне линије држао сам чврсту игру, кад сам имао шансу да нападнем, нападао сам, мењао ритам неким дроп шотовима. То је оно што желим да покажем противнику, да види да ће бити тешко и да неће моћи да ме на лак начин победи. Данас је то функционисало и надам се да ће и следећи меч бити добро", поручио је Лајовић.

Боље је кад не пада

Киша и Сунце се смењују у Паризу. Час је топло, час је хладно, смета то и играчима.

"Ја волим кад је сунчано, кад лоптица иде брже, кад спин иде брже кроз ваздух. Кад је променљиво, не знаш на коју страну дува ветар, сунце, киша... Крене да дува ветар, а ти помислиш где сад баш мени то да се деси у овом гему. Већина играча то помисли, тешко је остати ментално фокусиран, али сада сам успео. Није ми превише сметало, најавили су кишу, али добро је што није било прекида. То је најбоља ствар за турнир и играче, тако да надам се да ће време да буде боље током недеље", рекао је Лајовић.

Његов наредни противник биће домаћи тенисер, Елиот Баншетри.

"Не знам много о њему, нисам га гледао како игра. Добио је Камерона Норија, буквално, после меча сам га срео у свлачионици и питао како је играо Баншетри, Нори ми је рекао да он није играо добро, није га ниједном током меча ставио под притисак, тако да није могао да ми каже ништа конкретно. Покушаћу да нађем неке мечеве, да видим како игра. С друге стране, ово је одличан жреб за друго коло, боље него да играм са Норијем који је леворук и незгодан кад игра добро. С обзиром да га је тако лако добио, значи да добро игра. Ово му је четврти меч овде, вероватно је талентован, као и сви Французи имаће публику иза себе, надам се да ће бити леп меч. Могу да урадим само оно што је до мене, видећемо".

И Лајовић је, као Кецманови и Крајиновић, али и Новак Ђоковић, рекао да је атмосфера међу нашим играчима одлична и да се међусобно помажу. Први пут се догодило да Србија има петорицу у мушком синглу у другом колу на Гренд слему.

"Супер ствар, у понедељак су Филип и Миомир извукли причу. Имали су два тешка меча, то је јако добро за њихово самопоуздање да добију меч у пет сетова. Миомиру је први пут, Филипу не знам, први пут да је победио на Ролан Гаросу. Тако да је он у одличној форми, супер је што је успео да победи, мало му се и отворио жреб, можда може и даље да догура. Било би добро да у другој недељи имамо сву петорицу или бар више од једног! Једног верујем да ћемо имати сигурно, тако да ако будемо имали два, то ће бити велики успех за нашу земљу. Надам се да ће ово постати стандардна ситуација. Било би лепо што више да нас је. Увек је добро у свлачионици кад има више наших играча, надам се да ћемо наставити овим темпом. Желим срећу и Александри и да имамо и шест представника у другој недељи", рекао је Лајовић.

Можда је управо и та чињеница, да су тако блиски, разлог што имамо више успеха ове сезоне на старту турнира.

"Да, помажемо се. Углавном, за сваког игртача знаш како игра, али опет, и тај играч је другачији него пре годину дана. Ако си играо са њим пре годину, не игра на исти начин сада. Увек кад је неко играо са тим играчем у скоријој прошлости, боље је добити неки увид од њега. Филип је играо са Гофаном ове године једном или два пута, ја сам у Монте Карлу, тако да Миомир, ето, има на папиру шта треба да ради. На мечу, то је друга ствар, али добро је да ће да искуси један такав меч са добрим играчем", закључио је Лајовић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар