Одговорна фирма “Лукић инвест”?

У Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Репулике Српске рекли су да фирма „Лукић инвест“ није имала дозволу за рушење објекта некадашње „Енергане“ у Инцелу, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 27.05.2019 | 15:44
Одговорна фирма “Лукић инвест”?
Подсјећамо, приликом извођења радова у кругу “Енергане” исцурило је опасно и кацнерогоне уље пирален у земљу.

Они су појаснили да су се из фирме „Лукић инвест“ обратили овом министарству 19. марта ове године са захтјевом за претходну процјену утицаја на животну средину за рушење објекта “Енергане”.

Уз захтјев су достављени подаци за претходну процјену утицаја на животну средину, чији је носилац израде „Пројект“  а.д. Бањалука, који има важећу лиценцу овог министарства за израду ових докумената.

Захтјев је у даљу процедуру, у складу са Законом о заштити животне средине, упућен надлежним институцијама на мишљење.

– Истичемо да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију није издало еколошку дозволу за складиштење, третман или било коју активност постројења на локацији у којем се у марту десила инцидентна ситуација. Стога нисмо били у могућности да утврдимокоја уља су горјела, као ни потврдити да је горио пирален – кажу у овом министарству.

Додају да је, према Закону о уређењу простора и грађењу, инвеститор дужан да за рушење објекта поднесе захтјев за добијање грађевинске дозволе за рушење.

– С обзиром на врсту и намјену објекта, надлежни орган за издавање грађевинске дозволе за рушење у овом случају  је наше министарство, а којем се инвеститор није обратио са захтјевом за издавање ове дозволе – навели су у министарству.



У министарству за просторно уређење су додали да су, увидом у своју архиву, утврдили да нису добили извјештај Европске комисје о постојању пиралена у “Инцелу”. 

– Прво обавјештење министарство је добило 31. децембра 2015, када је стечајни управник Зора Булатовић-Кременовић упутила нашем министарству Захтјев за стручну помоћ, у  којем наводи да у прозводним просторијама постоји заштићено и обезбијеђено мјесто на којем се налазе ускладиштени трансформатори који нису у функцији, а који су напуњени канцерогеним уљем пираленом. У том захтјеву се тврди да приступ том дијелу простора није дозвољен, те се, с обзиром на дјелатност министарства, тражи стручна помоћ и упутства за поступање приликом уништења трансформатора са пираленом – истакли су у овом министарству.

Додају да је министарство 13. јануара 2016. подносиоцу наведеног захтјева упутило одговор у ком је ово правно лице, као власник трансформатаора са искоришћеним уљем пираленом, упућено на Закон о управљању отпадом, којим су дефинисане све активности око сакупљања и трајног збрињавања ове врсте отпада, као и на члан закон у коме се наводи да је власник отпада одговоран за све трошкове управања отпадом.

– Такође, наведено је и да власништво над отпадом престаје када сљедећи власник презуме отпад и прими документ о кретању отпада, као и да  трошкове одлагања сноси власник који непосредно предаје отпад на руковање сакупљачу отпада или постројењу за управљање отпадом – рекли су у министарству.

Према Закону о управљању отпадом Републике Српске, овај отпад се не може трајно збрињавати на територији Републике, па је правном лицу “Енергетика” д.о.о. „у стечају“ Бањалука, у складу са њиховим захтјевом, одговорено да је предузеће Д.О.О. “Кемокоп” Модрича добило дозволу од овог органа за скупљање и привремено складиштење предметног отпада, као и обавезу за његово трајно збрињавање.

– Према информацијама са којима располажемо, Д.О.О. “Кемокоп” је предузећу “Енергетика” д.о.о. „у стечају“ Бањалука доставио понуду и то је посљедња информација коју имамо у вези предметним захтјевом – додали у овом министарству.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију ни на који начин није учествовало, нити је од стране званичних органа информисано о продаји и каснијим препродајама старе Инцелове “Енергане”, поручили су поменутом министарству.

Ранко Лукић, власник “Лукић инвеста”, није био у прилици да одмах коментарише наводе Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Репулике Српске.

(Српскаинфо)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ђиксоне

27.05.2019 13:48

За ово су криви НАТО, МАП и Босњаци,...то је висе него оцито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

27.05.2019 14:28

Ранко Лукиц.... цовјек побјегао са Мањаце... на сверцу цигара са Фабриком дувана Бања Лука и Бугарима зарадио велики новац... и он сад као зна у вези са тим... цовјек права покондирена тиква.... предсједник неког огранка СНСД а ...Милин дупеувлакац.... добро смо ми икако зиви... хе..хе Тегелтија...Лукиц...Додик...хе

Name

Ре Миро

27.05.2019 15:44

Гријесис Миро. У Милине се не пуца.

Name

Аустриа

27.05.2019 14:12

МА никад се неказе лопов даје лопов овакви су исуса криста разапели на криз као а стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањаца

27.05.2019 14:14

Пројект АД , Лукиц,довољно рецено. Додикови тајкуни власници. Лесинар Борко Дјуриц и компанија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мањаца

28.05.2019 14:53

Ма ти си сероња

Name

Познат ми је тај Лукић...

27.05.2019 14:30

хттпс://yоуту.бе/ЗУТ9Услгсл0

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукић инвест

27.05.2019 14:37

Лукић је, како један од бањалучких бизнисмена који је врло близак предсједнику СНСД-а Милораду Додику. Њих двојица су често виђени у заједничком друштву. Лукић је и један од спонзора СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лукиц Инвест

27.05.2019 20:31

Ајде не причај глупости , Додик се не дружи са оваквим сељацима , кад си их видио негдје да сједе у граду , Какав лукиц и бакрачи , сељак са мањаче незна саставити двије реченице , не будите смијешни

Name

Ре Ре Лукиц Инвест

28.05.2019 06:42

Не потцјењуј Мањачу, много паметних и мудрих људи је са Мањаче и веома лијеп крај а ЛУКИЋ није сељак већ сељачина из дна каце, и не треба замјерити човјек је неписмен , необразован а знате кад се сељак дочепа мало асфалта ...................

Name

Оснивач

27.05.2019 14:42

О, није то ништа. Ако се неко бави истраживачким новинарством могло би се ту споменути и складиштење зеолита који је био одузет од једног "КУМА". Када смо направили анализу и напоменули да тај зеолит због своје адсорптивне способности представља веома опасан материјал, на основу лажне анализе је исти продат, самљевен и сада се продаје као "Еколошко дјубриво. Када се радила нова топлана у граду Бања Лука, направљена је творница дрвене сјечке која би требало да буде гориво, добијена еколошка дозвола, фабрика сјечке је престала да ради (избио пожар на залихама, а градски оци су на основу те еколошке дозволе увезли хиљаде тона отпада кмоји је забрањен у ЕУ (сјечка од пластике и амбалажа) и за коју Нијемци плаћају 200,00 Еура по тони да се извезе. Нијемци су и подучили "бизнисмене" и Б. Луке да дигну фиктивну фабрику дрвене сјечке, добију еколошку дозволу и да уз помоћ исте увозе канцерогени и веома опасни материјал за топлану. По грубој рачуници на рачун тровања цијеле Б. Луке се за годину дана зарадило преко 2,000.000 ЕУРА, који су отишли у приватне џепове. О чему ми то говоримо и коме! Трафо уље није проблем за санирати, али ми мирише да се диже прашина како би се дигла цијена, а онда ће неко од "кумова" бити изабран да то уради тако да буде нови проблем за пар година и све тако док траје овај народ! Надам се да ће овај текст бити објављен, јер када сам год споменуо овакве ствари, текст је био избрисан или се објављује само дио, који неће помоћи да се дође до истине! УДБАШКИ МЕТОД УРЕЂИВАЊА САЈТА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиралин

27.05.2019 16:56

Пирален, технички гледано, има изванредне особине: трпи огромне температуре - и до 1.700 степени, не меша се ни са једном супстанцом, постојан је и неразградив. Користио се за пуњење трансформатора, јер и при физичким и хемијским контактима није могао да се запали и изазове било какву штету. Такође у системима компензације реактивне енергије користио се за пуњење кондензаторских батерија. Седамдестих година прошлог века откривена је страховита злоћудна особина пиралена: Пирален је врло канцероген и изазива генетске мутације. Пирален је буквално природно неуништив и хемијски и физички неразложив. Уништава се једино вештачки при жарењу у специјалним пећима на температурама изнад 1.700 степени, али тада као узгредан производ до коначног уништења се ослобађа фозген и дифозген који спадају у групу најстрашнијих бојних отрова. Реч је о течности која доспевши, нпр, у земљу, оставља неотклоњиве последице. Слично је, наравно, уколико би пирален доспео и у воду и ваздух. Катастрофа је неминовна. Пиралену природа не може ништа. Људи су га створили, једино људи могу и да га униште. Ако се пирален проспе у воду у количини од само једног литра загађује милијарду кубних литара воде. Ако се пирален проспе у воду у количини од само једног литра загађује милијарду кубних литара воде.

Name

Драгце

27.05.2019 14:42

Бозе како нема Драска да мало паметује да није болестан мозда,ово је идеално за њега да скупи који политицки поен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2019 15:00

А да ти мало одес у сколу редовну мислим бар средњу да заврсис мозда би онда и схватио колики си кретен и ретард дзукело сеоска неписмена полакоооооо

Name

Ре ре

27.05.2019 15:46

И ти си нека подрепна мусица ако си заљубљеник у једног “паметног” Драска

Name

Директ

27.05.2019 14:44

Брато слатки нико ти није крив, на неки нацин. Купио си на невидјено, земљисте је просло неколико руку. Зар ти ниста није било сумњиво кад си куповао? Ако иоле висе имас пара, а имас, могли су други да виде на терену за тебе ста купујес. Са преварантима на власти, никад ниси нацисто. Није довољно само папиролоски прегледати, вец и на терену. Тузи их, јер законски ово је превара. Са тим уљем, то земљисте не вриједи ни дзаба. Како је ова дрзава луда, јос цес ти одговарати, јер ти си власник извора загадјења. Смјестили су ти за медаљу. Сви СНСД-ови градонацелници су се преко тебе опрали од одговорности. Тузи све гадове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

27.05.2019 14:54

сад це се ово вуци по судовима годинама и на крају појела маца и ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наивци

27.05.2019 16:18

Тек сад видим колико овдје људи коментари а незнању. Треба познавати овог човека гдје је лоповлук и гдје су паре ту је и он. Обогатио се у рату радио цигарама алкохолом итд. Био у СДСу кад је Миле побиједио прешао код њега Игору Радојичић био главни спонзор тако да њега није нико преварио све смишљено и у договору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2019 16:47

Зар нису одговорни сви који су знали а читали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.05.2019 18:55

ГОЛЋКА ЈЕ КРИВА. ОНА НИШТА НЕЗНА. КОЈУ ЈЕ ОНА ШТЕТУ И КРИМИНАЛ НАПРАВИЛА. РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕЗНА ИЗГОВОРИТИ ВЕЋ РС А БИХ СА ОСМЈЕХОМ. ХОЋЕ МЛАДА ХЕЛИКОПТЕР.