Да ли је мопс нови њемачки овчар?

Немачки овчар је најчешћи службени пас на свету. Многи су уверени да је то зато што има најбоље чуло њуха, али ту би могла да се умеша и једна раса од које то не очекујемо.

Занимљивости 27.05.2019 | 11:17
Да ли је мопс нови њемачки овчар?
Обично се сматра да су, кад је реч о "њушкању" и чулу мириса, расе попут пса Светог Хуберта и басета у самом врху. Велики нос и ниско тело већ вековима их чине омиљеним избором многих ловаца.

Ипак, немачки овчари су пси који се најчешће налазе у војскама и полицијским службама широм света где учествују у потрагама и откривању дроге и оружја, пише Пет Магазин.

Да ли то значи да вучјаци имају најбоље чуло њуха?

Рекао бих да су разлози за толико велико присуство немачких овчара у војсци и полицији углавном историјски. Не постоје студије које би могле да кажу: „Ово је најбољи нос – њега ћемо користити – каже Нејтан Хал, истраживач са Државног универзитета Аризоне и додаје да није могао да нађе научне доказе који иду у прилог тој тврдњи.
Зато је Хал одлучио да сазна како се њушка немачког овчара издвојила из остатка чопора. Да би однекуд кренуо, био му је потребан пас који није познат по свом носу.

Сетио се – мопса. Ови пси неодољиво блесавог изгледа познати су као љубимци, али због „скраћене” њушке свакако не делују као озбиљни пси за потрагу. Кад је реч о носу, познати су углавном по хркању, испуштању чудних звукова приликом дисања и бројним респираторним проблемима. Већину времена дишу отворених уста.

Хал је организовао лабораторијски ексмеримент у коме је супротставио чуло њуха мопса и немачког овчара. Пси су били тренирани да откривају узорке с мирисом аниса сакривене у кутијама с пиљевином бора. Мало ко би у тој ситуацији био спреман да се опклади на маленог мопса.

Али кад су се мопсови бацилли на задатак, одједном су деловали далеко озбиљније. Затворили су уста и почели снажно да дишу кроз нос”, каже Хал. – Једноставно су се ‘укључили’ кад су добили задатак.

У обе групе било је по десет паса, а девет од десет мопсова имало је успешност већу од осамдесет процената у извршавању задатка. Немачки овчари нису били ни изблиза толико успешни.

Имали смо неколико веома добрих вучјака, али гледано укупно, нису могли да се мере с мопсовима - објашњава Хал.
Веома је важно и да пси делују застрашујуће, а немачки овчар има заиста агресиван, опак лавеж. Довољно да се осумњичени добро замисли да ли је спреман да покуша да пружи отпор приликом хапшења.

Да ли то значи да би мопсови могли ускоро да замене вучјаке као најпознатије службене псе?

Рајан Пашке из полиције округа Марикопа у Америци не верује да ће се то догодити. Он каже да је за пса-полицајца потребно више од доброг носа.

Многи мали пси не би могли да досегну до врха ормарића који треба да претраже – каже Пашке. – Такође, ми често патролирамо с нашим псима. Кад криминалци беже од нас, вучјаци немају проблем да скоче за њима, прескоче ограду, стигну их и оборе. Веома је важно и да пси делују застрашујуће, а немачки овчар има заиста агресиван, опак лавеж. Довољно да се осумњичени добро замисли да ли је спреман да покуша да пружи отпор приликом хапшења.
Иако Халово истраживање неће донети значку мопсовима, бар не још, свакако им отвара нове могућност. Царина, на пример, често користи биглове за контролисање.

У неким ситуацијама заправо вам је потребан пас који делује пријатељски – каже Хал. – Ако желите да пас њуши пртљаг на аеродрому, да се мота између људи, треба вам раса уз коју ће се људи осећати пријатно и која може да се уклопи у околину.
Хал се нада да ће моћи да настави своје истраживање на већим узорцима и с прецизнијом опремом, како би могао да истражи то још недовољно испитано чудо какво је псећи нос. Закључује да, као ни према људима, према псима не би требало да имамо предрасуде.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар