Јесте ли зависник од порно садржаја?

Особама с компулзивним сексуалним понашањем гледање порнографије покреће мождану активност која одражава исто што се догађа у мозгу зависника од дроге.

Здравље 27.05.2019 | 11:12
Јесте ли зависник од порно садржаја?
Глумица Јада Пинкетт Смитх недавно је открила да се борила са зависношћу од порно филмова. Касније је казала и да је у периоду када је покушала да апстинира имала нездрав однос према порнографији.

Казала је како је користила порнографију да би испунила емоционалну празнину.

"То је заправо било као испуњење празнине, бар мислите да јесте, али заправо није", објаснила је Смитх.

Порнографија је у ери паметних телефона, таблета и лаптопа постала приступачнија него икада. Док многи људи у њој уживају на здрав начин, за друге ово може постати нездрава опсесија.

Оно што је сигурно јесте да порнографија није дијагностички поремећај, бар још увијек. 
Дуго се међу психолозима водила расправа о томе да ли је потребно да се компулзивна употреба порнографије заправо сврста у зависности.

У најновијем издању Дијагностичког и статистичког приручника за менталне поремећаје, овај проблем нећете наћи. Иако је било неких расправа о додавању хиперсексуалног поремећаја који би укључивао компулзивну употребу порнографије, на крају је предлог одбијен због недостатка научних истраживања.

Неки стручњаци кажу да би компулзивна употреба порнографије могла да буде манифестација ЦСБД-а, поремећаја окарактерисаног устаљеним обрасцем неуспешног контролисања интензивних, понављајућих сексуалних импулса или нагона који резултирају понављајућим сексуалним понашањем.

"Велики број појединаца проводи превише времена гледајући порнографију. Иако то само по себи не представља поремећај менталног здравља, ако особа и даље гледа порно филмове, а то штети њеним емоцијама или свакодневници и када жели, а не може да промени ту навику, то заправо изгледа као психички поремећај у истој мери у којој је то зависност од коцкања", рекао је психолог Рорy Реид, а преноси клиx.ба.

Мала студија на Универзитету у Кембриџу из 2014. године открила је да особама с компулзивним сексуалним понашањем гледање порнографије покреће мождану активност која одражава исто што се догађа у мозгу зависника од дроге.

Међутим, иако су ови налази интересантни, ниједно истраживање нема доказе да су појединци зависни од порнографије, што даље не значи да се људи не боре с овом зависношћу.

Иако принудна употреба порнографије можда није дијагностикована као зависност према стандардима ДСМ-а, нема сумње да је за неке то стварни проблем с потенцијално озбиљним и негативним последицама.

"Кад људи користе порнографију на штету личних односа, имају ризик од отказа и то до те мере негативно утиче на њих да се не могу упустити у сексуалне односе с партнерима или порнографију виде као начин за решавање проблема као што је усамљеност, то су први знакови да је посреди зависност", рекао је психолог Рорy Реид.

Срећом, за ову зависност постоји могућност лечења. Психолог Цхрис Кингман је објаснио да постоје различити приступи у лечењу ове зависности, као што су индивидуална терапија, терапија парова, групна терапија и програми за болничко лечење или рехабилитацију.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

е ебига сад

27.05.2019 18:43

сто овај један мој реце сине да сам имо ово док сам био младји мозак бих издрко

ОДГОВОРИТЕ