Колективни уговор ни на видику

Социјални партнери још нису дали коначну ријеч о предложеном тексту новог општег колективног уговора у РС, а могуће је и да овај уговор не буде потписан ускоро, како је раније најављивано.

Република Српска 27.05.2019 | 09:23
Колективни уговор ни на видику
Рок до којег су синдикати и послодавци требало да дају званичан став о предложеном тексту истекао је 20. маја, али мишљења свих још нису прикупљена.

Како нам је речено у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС, чека се на став Уније удружења послодаваца, чији органи оправдано још нису стигли да се званично изјасне о предложеном тексту. Њихова скупштина би о томе требало да расправља наредне седмице.

Председник Уније Драгутин Шкребић уочи састанка каже да у предложеном тексту има ствари којима послодавци нису задовољни, али и да они неће бити разлог да новог колективног уговора у РС не буде.

– У суштини су то неке подношљиве ствари, па очекујем да ћемо и прихватити текст. Када је у питању рјешење за регрес, ми бисмо највише вољели да то буде по могућностима, али и овако како је дефинисан регрес од 450 КМ, без плаћања пореза и доприноса, је нама прихватљив. Увијек сам говорио да регрес има смисла само ако нема пореза и доприноса – каже Шкребић.

Тако дефинисан регрес, међутим, један је од главних разлога зашто овакав уговор неће потписати Конфедерација синдиката РС, потврђују њихови представници. Један од њихових ставова јесте, наиме, да регрес мора да буде дефинисан другачије и најмање у висини просјечне плате у РС.



– У том тексту уопште нема примједби које смо ми стављали на посљедњем састанку, одржаном крајем априла, и тражићемо да нам се достави текст са примједбама социјалних партнера. Нама не треба општи колективни уговор по сваку цијену, а који ће да угрози нека до сада постигнута права запослених, а посебно да овај уговор даје мања права радницима у реалном сектору у односу на оне који имају законе о платама. Чврсто смо и при ставу да минимално увећање плате по основу минулог стажа треба да буде 0,4 одсто по години стажа, јер бисмо иначе угрозили ниже колективне уговоре – каже предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић.

Истовремено, за Савез синдиката РС испреговарани текст је прихватљив, али ништа више од тога не откривају.

– Предсједништво је прихватило то што је до сада испреговарано, а не значи да ту неће бити још неких завршних консултација, послије овога. Наравно да ми имамо неке сугестије за то, али то ће бити ствар евентуално још неких завршних консултација, ако буде за тим потребе – каже генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић.

Из овог синдиката објаснили су раније и да је доношење Општег колективног уговора битно, јер ће радници имати дефинисана права као што су регрес, накнада по основу рада ноћу и слично, док све то сада зависи од воље послодаваца.

– Још један разлог зашто је овакав уговор неприхватљив је то што у члану 18. није предвиђено да послодавац раднику исплаћује помоћ у случају смрти родитеља, те рођења дјетета, а то су мања права него што су загарантована Законом о раду. И дефиниција регреса је непотпуна и захтјева и измјене одређених законских рјешења, те би Влада требало да се изјасни по том питању, као равноправан учесник у социјалном дијалогу – каже Тепавчевић.

(Српскаинфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Лаус

27.05.2019 07:37

Ста реци, приватници нека устеде на себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир

27.05.2019 08:59

Нека влада устеди на себи, нека не рекетирају, нека олаксају пословање, нека се придрзавају закона. И нека притисну велике фирме.

Name

Риђобради Бакир-ага

27.05.2019 12:35

Милораде обављас велики посао. Само настави по плану како смо се договорили. Све инструкције и директиве које си добио спроводис у дјело, много сам задовољан са тобом Милораде. Нас заједницки циљ Унитарна Босна је јако близу. Ти као награду узми све сто хоцес од својих ђикана, козу им са леђа дери, нецес одговарати низаста то смо ти обецали. Твој Бакир-ага

Name

РАСПУЦХИН

27.05.2019 07:38

Ово је циркус који води у пропаст Р. Српску а сви ови "преговарачи" су тужни кловнови. Додуше , сви ти кловнови су солидно материјално обезбјеђени и под заштитом режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК

27.05.2019 07:40

ДОГОВОРИЛИ СТЕ СЕ ДА СЕ НИСТА НЕ ДОГОВОРИТЕ..НЕДАЈ МИСИЦКА ТИ СИНДИКАЛНУ ФОТЕЉУ МАКАР ТЕ ИЗ ЊЕ ИЗНОСИЛИ КО СЕСЕЉА ИЗ СКУПСТИНЕ..ЈЕДНОМ И СА МИСИЦКОМ ВЕЦ ВИДЈЕНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.05.2019 07:43

Ово двоје акрепа не ради у интересу радника. Наравно, и трећа страна, Влада РС, не ради у интересу радника. Ово је даље бесмислено коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ова

27.05.2019 08:51

Ова синдикална партијасица и колега су продузена рука власти !!!! У договору са њима а раде против радника а дебело наградјенаа из будзета и тако у бескрај !!!на брдивитом балкану !!зена за ниста !!!али радници препустени на бјезанију пред овим злом !!балканским !злоупотреба институција будзета полозаја итд итд !!! Остецени радници како да наплате остету од овога зла и кад кад кад да наплате обестецење од овог синдиката корумпитаног !!!???????

Name

ре.ова

27.05.2019 12:23

Мани се ти Балкана, сирок појам. Овде је ријец о нама РС, ми смо у највецем проблему, пропаст.

Name

закључак

27.05.2019 08:16

Као радник, сматрам да вјечита предсједника Савеза синдиката, ама баш ништа није учинила за добробит радника. Стога, сматрам да она под хитно мора да се склони са те функције, јер је у дослуху са влашћу и као такве нам не треба. Резултати њеног нерада и тобожње бриге и борбе за радничка права су свакодневни видљиви, јер и ово мало људи што ради, једва саставља крај с крајем, народ одлази , а она и даље прима огромна примања за своје неуспјели рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

27.05.2019 10:00

О па она својим примањима из будзета раму уз раме са политицарима радници од ње никакве јористи нису имали него партије на власти корумпираној !!! У историји синдикатy веце зло није забиљезено !! Какав синдикат само продузена рука власти ! И

Name

ре закључак

27.05.2019 10:41

Све сте у праву. Од како она "влада" , стање радничких права је све теже и теже, па је то резултирало одласком многих занимања са ових простора.Њој и не пада на памет да се повуче са функције, само се декларативно бори за раднике, а уствари иде на руку властодржцима. Њој супер, добра плата, мијења комплете, накит , фризуре као да је на челу неке успјешне фирме, а не на челу јадног и чемерног синдиката. Њени блиски сарадници су њена копија - само се боре за лични интерес.Жали Боже пара које се , у виду синдикалне чланарине, одвајају и за овакве трутове.

Name

Мики

27.05.2019 08:36

Док се ви "договорите" радна снага оде, а после ви послодавци засучите рукаве и радите до миле воље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалист

27.05.2019 09:02

Дајте се у памет послодавци и синдикалисти! А и Влада РС са вама! Иначе ускоро нећете имати раднике! Одоше сви за Њемачку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЗАКЉУЦАК.

27.05.2019 09:03

СЛАЗЕМ СЕ И ЕВО ПРЕДЛОГ ДА СЕ У СКУПСТИНИ ПОКРЕНЕ И ЊЕНА СМЈЕНА..НЕ ЗЕЛЕ ЈЕ РАДНИЦИ..НЕ БОРИ СЕ ОНА ЗА РАДНИКЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

27.05.2019 09:16

Док се ви договорите радници одоше! После нека раде газде,политичари и остали буџетски паразити! Овај назови синдикат је комедија! Птицама на грани је постало јасно да *синдикат* ради за црвену секту и њене тајкуне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

27.05.2019 09:22

Нема овде живота док ова мафија не оде,све је то повезано тако да не вриједи коментарисати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

27.05.2019 09:27

А коме је то сада потребно? Нема више радне снаге. Неће више паметни да јефтино продају своје знање б..... која влада 20 година, глумећи себи сличнима бајне патриоте и Србенде. За пут у пакао изабрали сте цара Милу за коловођу, па весело вам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и

27.05.2019 10:52

Ова само лапрда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.05.2019 14:19

За разлику од Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ