ИТА: Морали су и побиједили су - Аталанта и Интер у ЛШ!

Ђенова преживела! А и Фиорентина слави на крају победу Интера након ремија с нулом! Све четири екипе које су биле у игри за Лигу шампиона су славиле, теже од очекиваног, али су Милан и Рома упркос тријумфима остали без европске елите. Серију А напушта Емполи.  Емполи, хвала ти за ово! Хандановић одбранио Лигу шампиона, Аталанта исписала историју, Милан и Рома у Лиги Европе.  Састав Аурелија Андреацолија режирао незапамћену завршиницу италијанског првенства - 2:1.

Фудбал 26.05.2019 | 23:10
ИТА: Морали су и побиједили су - Аталанта и Интер у ЛШ!
Какав завршетак сезоне у Серији А и каква драма у борби за опстанак. Последње коло је изродило баш велику борбу на живот и смрт, а онај ко је био уочи последњег кола у најлошијој позицији од свих, Ђенова, на крају се ишчупала и остала у елити.

Срећно, много срећно, јер је неких шест минута од изједначења Емполија у Милану екипа Ћезареа Пранделија и нашег Дарка Лазовића (због повреде није играо) била већ друголигаш. Међутим у елити их је на крају оставио Раџа Најнголан поготком у 82. минуту.

Кукавички су Грифони одрадили посао у Фиренци вечерас. Обе екипе потрудиле су се да им прође 90 минута, одиграле утакмицу на "нулу" ослушкујући вести са Меаце. Једва да су десет пута шутирали укупно и једни и други, а како су на клупама преживљавали док је Емполи промашивао изгледне шансе у Милану знају само они.

Једину праву прилику на овој утакмици пропустио је Федерико Кијеза у 80. минуту када је голман Ђенове Раду маестрално одбранио и тако вероватно сачувао свој тим у Серији А, поред играча Интера. Дуго су по завршетку свог меча играчи из Ђенове и њихови домаћини остали на терену, а лакнуло им је када је главни арбитар свирао крај у Милану после осам минута надокнаде.  

На крају и Ђенова и несрећни Емполи имају по 38 бодова, али у елити остају Грифони јер имају бољи међусобни скор против тима из Тоскане који су оба пута победили ове сезоне и на Марасију и на страни. 

Италија је захвална Емполију на невероватној драми, какву ни најбољи режисери нису могли да креирају. Екипа Аурелија Андреацолија је часно испала, нападала је на Ђузепе Меаци до последњег тренутка, али нажалост није успела да пронађе начин да и други пут савлада Самира Хандановића, па је Интер захваљујући свом капитену одбранио место које води у Лигу шампиона (2:1). Оваква завршница меча бацила у други план историјски пласман Аталанте у Лигу шампиона.  Богиња провинције је вечерас као домаћин на Мапеи стадиону против Сасуола дошла до драгоцена три бода и остала на трећем месту италијанског првенства, чиме је крунисала фантастичну сезону и домогла се најважнијег клупског такмичења на Старом континенту - 3:1 (1:1). 

Аталанта и Интер су учесници Лиге шампиона за следећу сезону, док ће Милан и Рома у Лигу Европе.

Верватно се у читавој Интеровој историји не памти да један мали клуб овако нападао на Ђузепе Меаци. Емполи је у последњих 15 минута створио три четири изузетне прилике, од чега последњу у осмом минуту надокнаде. Неразури су се панично бранили, саплитали пред својим голом, а 80.000 домаћин навијача се следило у 89. минуту када је Данило Дамброзио погодио пречку приликом једне несмотрене интервенције у свом казненом простору. Све остало је успео да заустави Хандановић.

Интер је на почетку другог полуврмена имао све у својим рукама. Повео је одличним поготком КеитеБалдеа у 51. минуту, а када је Лука Банти одлучио да досуди мршав пенал због фаула над Икардијемделовало је да ће ове вечери све бити потпуно извесно. Ипак, Икардијев ударац је одбранио сјајни Бартоломеј Драговски.

Андреацоли је после тога кренуо на све или ништа, Интер је почео да посрће и коначно је стигло изједначење у 76. минуту. Просто је невероватно на који је начин реаговала Интерова одбрана, пошто је Траоре остао сам на другој стативи, а поред њега је ту био Фаријас.

Гости тада нису успели да се зауставе, кренули су и даље да нападају, а онда су примили гол из контре "четири на три", коју је крунисао Раџа Најнголан. 

То ипак није деморалисало госте, који су тек тада почели да облећу пред голом Самира Хандановића. Било је покушаја, центаршутева, сталних продора, а онда је у 92. минуту пред сам гол излетео Салих Уџан, међутим, Хандановић је био невероватан у ситуацији један на један.

Након тога шансу да се разреши читава ситуација прокоцкао је Кеита Балде. У сличној ситуацији као пред голом Интера овога пута се истакао Драговски, зауставивши зицер тамнопутог нападача. Балде је свом тиму закомпликовао живот и у петом минуту надокнаде, када је без потребе покувако истрчалог Драговског, који је био у шеснаестерцу Интера. Марцело Брозовић је ишао сам ка голу Емполија и постигао гол, али је он поништен јер је Балде повукао голомана Емполија. То је обезбедило гостима да направе још једну шансу, али нису имали довољно снаге за изједначење.

Гори Ређо Емилија, а гореће и Бергамо вечерас! Аталанта је у Лиги шампиона, први пут у својој исорији. Екипа Ђан Пјера Гасперинија морала је да јури резултат, пошто је Берарди у 19. минуту довео Сасуоло у вођство. Ипак, исти играч је зарадио искључење у завршници првог полувремена при резултату 1:1, па је Аталанта у наставку меча стигла до победе.

Повратак Аталанте најавио је Дуван Запата који је изједначио резултат у 35. минут, али јој је посао олакшала борба са играчем више у наставку. Свој печат у 53. минуту ставио је и фантастични Папу Гомез луцидним потезом који је преварио одбрану Сасуола. Славље међу бројним присталицама клуба из Бергама у Ређо Емилији могло је да почне већ у 65. минуту, када је Марио Пашалић поставио коначан резултат меча.

Кроз нешто слично као и Интер вечерас је прошао и Милан у Ферари. Росонери су против СПАЛ-а успели да испусте два голаq предности, али су на крају ипак славлили голом Франка Кесија из једанаестерца у 66. минуту (3:2). Ипак, та им је победа на крају била довољна само за директан пласман у групну фазу Лиге Европе.

Потпуна лудница у посљедњем, 38. колу Серије А!

Након одлучујућих 90 минута сезоне, пласман у Лигу шампиона осигурали су Аталанта и Интер, док Емполи нећемо гледати у елити наредне сезоне.

Ово је укратко епилог изузетно узбудљиве недјеље на Апенинима.

Четири тима била су у игри за пласман у европску елиту, исто толико их се борило за опстанак, па је у Италији виђена једна од најзанимљивијих завршница у посљедњих неколико сезона.

Али, кренимо редом.

Велика драма виђена је на "Ђузепе Меаци", у дуелу Интера и Емполија, двије екипе које су биле изузетно мотивисане и тражиле побједу која би им осигурала циљ - пласман у Лигу шампиона с једне, односно опстанак с друге стране.

На крају је славио Интер 2:1, голом Рађе Наинголана десет минута прије краја меча.

Претходно је предност "неразурима" осигурао Кеита Балде, затим је Мауро Икарди могао постати потпуни трагичар јер није успио да реализује једанаестерац, да би након тога Хамед Траоре погодио за изједначење!

Прегршт узбуђења у посљедњих неколико минута. Тешко је набројати шта се све ту дешавало. Емполи је имао неколико сјајних прилика за ново изједначење, погодио и пречку, након чега је Интер у брзом контранападу постигао још један гол, који је накнадно поништен због прекршаја над голманом гостију Бартоломејом Драговским, који је кренуо на противничку половину како би из прекида покушао да угрози гол ривала.

Услиједила је реакција из ВАР собе, трећи гол Интера је поништен, а искључење због прекршаја и приговора зарадио је стријелац првог гола Кеита Балде.

Дубоко у судијској надокнади још једна сјајна шанса за Емполи, коју у реми, који би значио и опстанак, није успио да претвори Салих Учан.

Изузетно занимљиво било је и на стадиону "Мапеи", гдје је Аталанта као домаћин играла против Сасуола.

Шокантно је почео меч за тим из Бергама, с обзиром да је Доменико Берарди погодио за изненађујућих 0:1 и тај резултат никако није одговарао "богињи", с обзиром да су у исто вријеме предност имали и Интер и Милан.

Најбољи стријелац Аталанте Дуван Запата до одласка на одмор погодио је за 1:1, да би се све преокренуло у финишу првог полувремена. Ђанлука Берарди насјео је на провокацију ривала, зарадио искључење, што су условно речено домаћи фудбалери знали да искористе у наставку меча и дођу до сигурне побједе и историјског успјеха - првог пласмана у Лигу шампиона.

Мрежу гостију затим је затресао и Алехандро "Папу" Гомез, да би тачку на сјајну сезону ставио Марио Пашалић, голом за 3:1. До краја је "поцрвенио" и Франческо Мањанели, па је Сасуоло меч завршио са девет играча.

Веома брзо Милан је стекао два гола предности на гостовању у Ферари и чинило се да ће рутински привести меч крају. Ипак, СПАЛ се није предао и потпуно је закомпликовао ситуацију са два гола.

Ипак, Франк Кеси голом са "бијеле тачке" поставио је коначних 3:2, који на крају "росонерима" ипак нису били довољни за Лигу шампион.

Веома емотивно било је на римском "Олимпику", гдје се Рома опростила од свог капитена Данијелеа Де Росија, али и тренера Клаудија Ранијерија, који је чак и заплакао након овација и скандирања са трибина.

Римљани су славили 2:1 головима Лоренца Пелегринија и Дијега Перотија, док је једини гол за Парму постигао Жервињо, који није желио да га прослави из поштовања према свом некадашњем клубу.

Најдосаднији меч виђен је у Фиренци, гдје је Фиорентини и Ђенови одговарао по бод, па је окончано 0:0.

Ђеновљанима је реми био довољан да се бодовно изједначе са Емполијем, од којег су имали бољи међусобни скор, па их је у Серији А сачувала побједа Интера на "Меаци".

Додајмо и да ће од наредне сезоне у Серији А Бреша и Леће, док се трећи путник тражи у доигравању, између Ћитаделе и Вероне.

СЕРИЈА А - 38. КОЛО:

Торино - Лацио 3:1 (0:0)
/Фалке 51, Лукић 53, Де Силвестри 80 - Имобиле 66/

Сампдорија - Јувентус 2:0 (0:0)
/Дефрел 84, Капрари 90+1/

Рома - Парма 2:1 (1:0)
/Пелегрини 35, Пероти 89 - Жервињо 86/

Аталанта - Сасуоло 3:1 (1:1)
/Запата 35, Гомез 53, Пашалић 65 - Берарди 18/

Каљари - Удинезе 1:0 (1:0)
/Паволети 18/

Фиорентина - Ђенова 0:0

Интер - Емполи 2:1 (0:0)
/Кеита 51, Наинголан 81 - Траоре 76/

СПАЛ - Милан 2:3 (1:2)
/Викари 28, Фарес 53 - Чалханоглу 18, Кеси 23, 64 пен/

Одиграно у суботу:

Фрозиноне - Кјево 0:0

Болоња - Наполи 3:2 (2:0)
/Сантандер 43, 88, Џемаили 45 - Гулам 57, Мертенс 77/

ТАБЕЛА: Јувентус 90, Наполи 79, Аталанта 69, Интер 69, Милан 68, Рома 66, Торино 63, Лацио 59, Сампдорија 53, Болоња 44, Сасуоло 43, Удинезе 43, СПАЛ 42, Парма 41, Каљари 41, Фиорентина 41, Ђенова 38, Емполи 38, Фрозиноне25, Кјево17*

НАПОМЕНА: Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар