Да ли је Н/ФС БиХ спреман на самоуништење?

Другостепена комисија за лиценцирање Н/ФС БиХ у четвртак, 23. маја, требало је да саопшти одлуку о додјели лиценци за четири премијерлигашка клуба у БиХ, који у првостепеном поступку нису испунили услове.

Фудбал 26.05.2019 | 10:01
Да ли је Н/ФС БиХ спреман на самоуништење?
Ради се о три лиценце за такмичење у Премијер лиги БиХ за сезону 2019/2020, и то фудбалских клубова Слобода из Тузле, Крупа из Крупе на Уни, Челик из Зенице, те лиценци ФК Жељезничар за УЕФА такмичења.

Саопштавање одлука је одгођено, тачније, наставак сједнице одложен за понедјељак 27. маја.

И управо тај чин, као да је најбољи показатељ стања у бх фудбалу.

Другостепена, уосталом као и првостепена комисија требало би да одлучује на основу чињеница, аргументованих и доказаних, а према прописима Н/ФС БиХ, УЕФА и ФИФА.

Чињенице се лако сагледавају, а прописи јасно одређују, и у њима нема простора за субјективна тумачења, заштиту интереса, а посебно прекрајање реалности.

Таква правила владају у фудбалској Европи и свијету, али у БиХ појединци тога још нису свјесни, па покушавају да се “током викенда” док се игра посљедње коло Премијер лиге БиХ, уз пиће и ручкове “рукују испод стола”.

Модерна Европа јесте далеко испред нас, али “модерна технологија” је итекако стигла на Балкан, па, на сву срећу, документује и таква “друговања”.

Покушавајући да “испеглају” документацију о којој треба да донесу одлуку, појединци из “вишеградске групе” у Другостепеној комисији Н/ФС БиХ као да заборављају да је идентична документација већ доступна јавности, али и у енглеској верзији, спортско-дипломатским каналима, надлежнима у Ниону.

Заборавили су, изгледа, и 2011. годину, када је фудбалска организација у БиХ практично распуштена због сличних “марифетлука”. Заборавили су и да се “понављач” посебно прати.

Заборавили су и правилник у коме УЕФА јасно каже:

“Уколико национални фудбалски савез пријави за лиценцу клуб који не испуњава услове, УЕФА може суспендовати савез, новчано казнити и забранити му такмичење у квалификацијама за првенство Европе.”

Ко ће онда у Ниону објашњавати да 31. март у БиХ пада 4. априла?

(двогледи.цом)
ФОТО: Илустрација

Коментари / 0

Оставите коментар