Побједничке амбиције Милошевића: Партизан, па врх!

У суботу смо више од сат времена провели у разговору са тренером Партизана, Савом Милошевићем…

Фудбал 25.05.2019 | 23:25
Побједничке амбиције Милошевића: Партизан, па врх!
Непуна два месеца после промоције у новог тренера Партизана, Саво Милошевић је на стадиону у Хумској одржао "одјавну" конференцију за медије, на којој је говорио о минулој сезони, "пробуђеном" тиму и појединцима, резултатима које су постигли он и његов стручни штаб за мање од 60 дана, али и о многим другим темама. 

Сезона је завршена и донекле спасена.

Победа у финалу Купа против Црвене звезде и игра коју је пружио "парни ваљак", надигравши потпуно "вечитог ривала", вратили су готово ишчезлу наду армији навијача Партизана у боље сутра.

"Имам утисак да сам дошао 2016. године. С обзиром на све што се дешавало, броја утакмица у кратком периоду, ситуације у којој се екипа налазила пре два месеца, психолошког притиска, стрепње за место у квалификацијама за Лигу Европе, што је могло да има катастрофалне последице", почео је Саво Милошевић пре него што су новинари кренули да "решетају" бројним питањима.

"Просто је за неверовати да данас могу да причам са места човека који је освојио Куп, а лигу смо завршили победама у последње три-четири утакмице. Тешко је објаснити кроз шта смо све морали да прођемо, пре свега екипа, да игра изгледа онако као против Звезде. Нећу причати о игри о хвалоспевима, али Партизан је заслужено добио, свео је Звезду на једна шут, имао шест-седам играча који су претрчали 11 и по километара, што је интензитет већи него на мечу Ливерпул - Барселона", занимљивим податком наставио је стратег Партизана.

Многи су победу Партизана назвали последицом "лоше Звезде". Милошевић је по овом питању био врло јасан.

"Нисам много пратио медије после финала. Трудим се да се оријентишем на свој посао и екипу. Звезда је играла лоше зато што смо ми играли добро, а не што је хтела да игра лоше. То је похвала нама".

Млади тренер црно-белих дошао је крајем марта уместо бившег саиграча Зорана Мирковића и, иако је доживео два пораза у прве три утакмице на "врелој" клупи, успео да промени много тога у финишу сезоне и заврши је одбраном трофеја у Купу Србије.

"Док сам био директор репрезентације, рекао сам да не признајем термин старији и млади играчи. То је аматерско гледање. Могу да употребим и тежу реч  - идиотизам. Исто тако шта значи подмлађивање? Професионални фудбал значи да играју најбољих 11. Ако се то подразумева, небитно је да ли играч има 18 или 38 година. Више пута сам то поновио, а људи се чуде", говорио је Милошевић.

Нови стручни штаб Партизана успео је да уклопи голобраде дечаке са искусним играчима.

"После анализе, на мом почетку, било нам је јасно да клинци не могу да извуку тешке и компликоване ситуације, определио сам се зато да подигнемо и вратимо старије играче, јер имамо капацитет и могућност. На крају крајева, логично је да они повуку, па кад то крене ка бољем да после буде лакше користити и клинце. Завршили смо дерби са тројицом млађих од 18 година. Кад је дошло време да екипа буде јача, кад смо скинули психолошки притисак, могло је да се догоди и то да Лазар Павловић одигра утакмицу у Нишу. Не мислим да сам ја или стручни штаб урадили нешто спектакуларно, већ су то биле здраворазумске одлуке. Није било ничега што се може назвати научном фантастиком".

"ЗАШТО ПЛАКЕТЕ, КАКВИ ПОКЛОНИ..."

Уследила је прича о прелазном року...

"Немам одмора. Требало је започети припреме 8. јуна, али смо померили за пет дана. Имали смо простора и времена. Битно је да се момци одморе после напора, а исти нас чекају у јулу. Врло важна ствар је што смо себи обезбедили мало више простора за припреме, јер се најбитније ствари по клуб дешавају у јулу и августу", рекао је и нагласио да ће директно одлучивати о томе ко ће отићи, а ко доћи.

"Ко ће да учествује ако не ја? Нећу се враћати на оно што је било. Немамо времена. Реагујемо тренутно и не знам како је било пре, али желим да контролишем апсолутно стручни део, све. Зато сам и доведен. Апсолутно сам за то да не мешамо ингеренције, него да свако ради свој посла. Тако сам радио у Савезу, врло просто".

Да ли ће остати Остојић?

"Требало би", рекао је.

"За мене је било велико изненађење кад сам видео да му додељују поклоне, да организују плакете за неки опроштај. Зашто? Чак и да није у Партизану... Верујем да може после припрема још 20 одсто боље. Зашто би оставио фудбал кад можеш још неколико година. Глупост је да се опрости, кад већ може да игра".

На питање да ли ће његова у прелазном року бити прва и последња, одговорио је врло конкретно: 

"Нисам Хитлер. Моја ће бити последња", а затим додао: 

"А до тога ће низ људи да проверава и контролише. Знате нашу финансијску ситуацију. Већина играча ће бити или из наше лиге или ћемо покушати да их вратимо из иностранства. Странци су доста компликовани, јер једно је кад видите видео материјал, а друго како стварно изгледају на терену. Морамо да будемо обазриви, да не доводимо да бисмо доводили, већ да буде играч за Партизан. Морате да знате какав је човек, не само професионалац. Озбиљни клубови имају на скенеру чак и крвну слику пре него што промисле да ли играчки и фудбалски задовољавају критеријуме. Немамо луксуз да промашимо много играче. Чека нас тежак посао."

Трансфер листа још није сачињена.

"Не, немамо је. Имамо 27 играча. Видећемо. Нама је новац неопходан што пре. Моја сугестија директору и председнику је да не чекамо касније, него да се продаје - ако то мора да се догоди, нека онда буде што пре, пошто нам од тога доста зависи куповина. Имамо доста добрих понуда за неке играче. Гледаћемо да што пре завршимо посао како бисмо формирали тим који ће почети припреме", не жели Милошевић да му се понове неке ситуације у којима су били његови претходници.

"СУМА ЋЕ ДОБИТИ ШАНСУ, АЛИ"

"Причали смо на ту тему у клубу. Имамо више играча на позајмици. Мораће сви да се јаве на прозивку. Они представљају одређене вредности за овај клуб. Немам право да се одричем било кога. Да ли ће Сума бити у позицији да уради нешто више у Партизану или да оде - највише зависи од њега. И за остале који ће кренути на припреме. Кад сам дошао нисам имао фаворите, него сам гледао да ставим оне који ће нам дати резултат. Примера ради, Ђоле Ивановић прве две утакмице није био ни у 18, после је сео на клупу, па играо мало боље, да би завршио као стартер у финалу. А пре тога сам га гледао једном или двапут у Спартаку. Немам, ништа против да Сума буде у 11, али с обзиром на оно што је досад приказивао то ће бити веома тешко", наставио је Милошевић.

За два месеца рада у Партизану сматра да је унапредио тренерски занат.

"Научио сам доста, ако причамо занатски. Све остало се поклапало или преклапало са оним што сам већ радио. Ако се бавите неким послом знате неке ствари, али док не добијете потврду на терену... Радио сам стручну тренерску анализу за УЕФА, али нема егзактног знања у фудбалу, јер то није наука, као што нема ни за Клопа, ни за Гвардиолу, немају они потврду да су најбољи на свету. Никада је неће ни добити. На утакмици добијете потврду или деманти са тренинга, а то је у сваком случају знање. Извукли смо максимум из екипе у односу на оно од претходна два месеца, сваки играч је направио помак, тиме сам највише задовољан. Више и од трофеја. Да буду продуктивнији 10, 20, 30 посто".

Немања Николић је на прошлом дербију био стартер, а у финалу Купа га није било ни на клупи.

Милошевиће је више пута причао са Сашом Илићем о његовој будућности у Партизану после играчке каријере.

"Нисмо конкретно разговарали, али јесмо више пута на ту тему. Све зависи од његове одлуке. Ја сам после каријере одморио од свега. Има примера да неко директно из копачки оде у фотељу или на клупу. Дуго му је трајала каријера, питање је да ли има енергије и снаге да одмах настави, али ће дефинитивно бити део Партизана".

"БОРБА ПРОТИВ КЛАДИОНИЦА"

Пре него што је почео да ради у Суперлиги, Милошевић је често знао да критикује најјаче домаће такмичење.

"Многим стварима сам у потпуности незадовољан", рекао је тренер Партизана, а затим почео да набраја: "Незадовољан сам кад је у пуитању суђење, утицај кладионица… Има много ствари које ми се не допадају, морам да се фокусирам на мој посао и да пробам примером да мењам ствари, да покажем како треба, јер од нас морају да уче млади људи. И кад је вођење екипе и кад је понашање на и ван терена. Морамо да будемо цивилизовани, у складу са одговорношћу какву имамо у друштву. Да моје речи буду адекватне у сваком моменту. Немам проблем да уђем у сукоб, али сам се трудио да у ова два месеца покажем како фудбал може да буде леп и нормалан. Има код нас неког болесног ината у фудбалу, произилази из тог ината нека болест, више него жеља за надметањем. Радим у УЕФА, знам како она води борбу против намештања уткмица. Биће великих ломова. Не причам само о нама, већ о свету. Знам играче који играју кладионицу, а то је кривично дело."

Милошевић не мисли да може нешто коренито да мења у српском фудбалу.

"Одавно сам изгубио илузије да било шта коренито могу да мењам у овој земљи, то сам схватио бавећи се политиком. Немам више илузија, пошто индивидуално мало можете да промените, осим уколико иницијатива не долазе са врха државе, системски. Трудио сам се да моја прича буде здраворазумска. Можда ће то неко прочитати и на њега ће утицати".

КАКО ЈЕ САВА ПРЕСТИГАО БРАНКА БРНОВИЋА

"Звао ме јутрос Бранко Брновић, тренер Будућности. Подгоричани имају финале Купа за неки дан и он се нада да ће после шест месеци рада да освоји трофеј. Али, рекао ми је, да сам га после два месеца претекао и да сада он не може да освајање купа потенцира као успех. Ја сам почео у Црној Гори, Брновић и Дејо (Савићевић) су највише утицали да се вратим фудбалу. Никад не знате колико вам је времена потребно за први трофеј, неки људи никад га не дочекају. Иначе, моје тренерско искуство је много веће него што људи виде, због рада у УЕФА, али то не могу ником да докажем."

Муса Нџаи?

"Тешко могу у овом тренутку да кажем. На прву лопту се види невероватна брзина. Кад сам дошао тек је почео да тренира после три месеца паузе. Волим брзину, јер модерни фудбал се на то своди, има почетну брзину, корак, а даље од тога нисмо успели да видимо. Није деловао лоше на тренингу, увео сам га у Нишу, а после утакмице је отишао у болницу, јер се уплашио шта му је са плућима."

Најавио је Саво бржи Партизан наредне сезоне…

"Само такав можете да очекујете. Не патим од тога да моја екипа игра брзо и да има 80 одсто поседа, него да брзина и посед донесу резултат".

"ЕНГЛЕЗИ ИСПРЕД СВИХ"

"Појавиће се неко од великана да побрка рачуне Енглезима, али су им буџети толики да Европа неће моћи са њима. То је процес, Европа није нашла одговор, касни са ТВ правима, Острвљани су применило амерички модел. Сваки клуб Премијер лиге добије најмање 100.000.000 евра. То ће се у великој мери понављати. Имали смо доминаицју Шпанаца у једном периоду, Реал, Атлетико, Севиља, али је то било више добро концепцијски. Ипак, Севиља и Атлетико немају по 500.000.000 евра. Сада може да се деси да Вотфорд освоји Лигу Европе."

Новац је пресудан?

"Новац није пресудан, али сви крећу са буџетима између 800.000.000 и милијарду, и неко мора да буде разочарање. Кад причамо о успеху, успех је кад се подвуче црта и види се колико је новаца у каси. Ово је Сити који је најуспешнији у историји клуба."

Партизан је освајањем Купа инкасирао десет милиона динара. Што је неупоредиво у односу на најразвијеније земље.

"Да бисмо размишљали о озбиљној причи морамо статусно да регулишемо питање клубова. Ми и даље функционишемо по принципу самоуправног социјализма. И како да причамо о тржишној економији и  ТВ правима. Немамо законску процедуру да нам то омогући.  Хоћемо фићом на Марс".

Милошевић више нема амбиција да буде председник Партизана.

"Сачувај Боже или Боже сачувај! Некада сам хтео јер сам био млад и луд. То вам је оно 'не покушавајте код куће'.  Највећи проблем фудбала нису људи из фудбала, него који су дошли у фудбал. Само, нико ме не слуша."

У каријери је постигао све што је желео

"Не жалим ни за чим, јер сам све снове оставио још са 16 година. Тада су ме сви гледали као лудака, јер сам говорио да ћу играти у Партизану. Смејали су ми се, а ја сам после три-четири године био у Партизану. Играо сам у три од пет најјачих лига, а једино жалим што нисам играо у Немачкој. Имам жељу да за пет, шест година водим неки од 15-20 највећих европских клубова. И сад ми се на то смеју. Ако то не постигнем онда ништа нисам урадио", подвукао је Саво Милошевић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар