Тимес: Јапан рјешава кризу

Премијер Јапана Шинзо Абе намјерава да наступи у улози посредника у нормализацији односа Сједињених Америчких Држава и Ирана, пише британски Тимес преносец́и наводе јапанских медија.

Свијет 25.05.2019 | 19:48
Тимес: Јапан рјешава кризу
Јапан је од времена Другог свјетског рата под заштитом америчке војске и подржава спољну политику Вашингтона, али избјегава сукобе с Техераном, чије нафта представља важну ставку у јапанском увозу.

Јапански премијер ц́е, према писању Тимеса понудити своје услуге америчком предсједнику Доналду Трампу у својству посредника у рјешавању иранско-америчке кризе. О тој иницијативи пишу сви водец́и јапански медији, позивајуц́и се на анонимни извор у Влади.

Међутим, јапанска Влада није потврдила ове гласине и могла би да одустане од идеје уколико она буде дочекана непријатељски.

Према писању јапанских медија, Абе ц́е тај приједлог изнијети током тродневне посјете Трампа Јапану. Сљедец́ег мјесеца Абе намјерава да посјети Иран, а то ц́е бити прва посјета јапанског премијера тој земљи након више од 40 година.

Тимес наводи да се Шинзо Абе 24. маја састајао са Џоном Болтоном, Трамповим савјетником за националну безбједност. Према наводима информативних агенција, Болтон, познат по свом агресивном ставу према Ирану, изразио је подршку идеји јапанског премијера.

Јапан током неколико администрација није подржавао санкције Техерану или је тражио начин да их минимизира, изазивајуц́и незадовољство западних земаља. Јапан због тога није учествовао у нуклеарном споразуму с Ираном 2015. године, који су потписали САД, Велика Британија, Француска, Кина, Русија и Њемачка. Прије годину дана САД су из споразума иступиле, на основу одлуке Доналда Трампа.

Британски лист наводи да ц́е трагање за компромисом Вашингтона и Техерана бити прави испит дипломатских вештина јапанског премијера. Ниједан председник јапанске Владе није посец́ивао толико других држава, али не може се рец́и да је Шинзо Абе увек био успјешан.

Тимес закључује да разговор о иранском проблему уноси "елемент непредвидивости" у сусрет лидера Јапана и САД.

(Спутњик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Робин И Батман

25.05.2019 18:18

Не треба њима посредник за мир,за мир не треба посредовати.Мир ту.Треба да се они који хоце рат смире,Иран никога не напада,јавно.То сто финансира неке тамо главосјеце је друга тема.

ОДГОВОРИТЕ