ДW: Меј одлази, а хаос се наставља

Британска премијерка Тереза Меј најављује да ће се 7. јуна повући са функције предсједнице странке Торијеваца. Тиме су јој одбројани дани и на функцији премијерке. Хаос са Бреxитом се наставља.

Свијет 25.05.2019 | 15:11
ДW: Меј одлази, а хаос се наставља
Према овом плану, Тереза Меј би за вријеме посјете предсједника САД Доналда Трампа још требало да буде премијерка (од 3. до 5. јуна): она је најавила да ће вршити службену дужност док се не изабере њен насљедник на функцији. Рекла је и да је то већ саопштила и краљици Елизабети ИИ.

"У најбољем интересу државе је да неки други премијер изведе Велику Бтианију из ЕУ", рекла је Тереза Меј. Своје саопштење у Даунинг стриту је завршила обливена сузама.

На крају премијерка Велике Британије одлази с функције због интерних партијских спорења у њеној конзервативној партији. Тереза Меј је слиједила свој циљ – с невјероватном упорношћу, како би рекли њени малобројни партијски пријатељи, или с бескрајном тврдоглавошћу, како би рекли њени противници.

Хтјела је да некако прогура кроз Доњи дом споразум о изласку Велике Британије из ЕУ, иако у њему већ одавно није имала већину. Након тога је хтјела да својевољно поднесе оставку – тако је барем обећала.

 Но, сљедећу фазу Бреxита, преговоре о будућим односима са ЕУ, треба да преузме њен насљедник или насљедница.

Посланици су три пута рекли не споразуму који би Великој Британији омогућио уређен излазак из ЕУ. Парламент је био потонуо у хаотично гласање.

Тереза Меј је морала да одложи гласање у марту и априлу, како би од ЕУ тражила још времена. Пре само неколико дана предузлеа је посљедњи, како је сматрала "одважан" покушај, да спорни споразум о Бреxиту учини примамљивим за парламент.

Међутим, одмах су зарлаукали и противници и заговорници Бреxита.

Раније су преговори са опозиционом Лабуристичком партијом неславно пропали.

"Бреxит меанс Бреxит"

Пре референдума о изласку Уједињеног Краљевства 23. јуна 2016, Тереза Меј је била у редовима оних који су опомињали. Она је заговарала останак у Европској унији. Након што је тадашњи премијер Дејвид Камерон након референдума поднио оставку, тадашња министарка унутрашњих послова се осећала одговорном да земљу уредно изведе из Европске уније.

Када се уселила у Даунинг стрит 10 сковала је флоскулу "Бреxит значи Бреxит". Она је осигурала да ће поштовати и спровести народну вољу изражену на референдуму. Ову реченицу је константно понављала приликом сваког јавног наступа и током свих преговора који су вођени у Бриселу; чак и када је постало јасно да би Бреxит могао да буде много компликованији него што су то Британци могли и да замисле. То јој је врло брзо донијело надимак "Меј-бот", што ће рећи да је у питању мејшавина робота и политичарке.

Након само девет мјесеци на функцији Меј је позвала на одржавање превремених избора. Она се понадала да ће тако ојачати своју позицију у преговорима о Бреxиту. Но, догодило се управо супротно. Избори су били катастрофа за премијерку и њену Конзервативну партију, која је изгубила 13 посланичких мјеста у парламенту. Меј стога с муком морала да формира мањинску владу, а била је упућена и на подршку сјеверноирске протестантске партије ДУП.

У вријеме док је била на мјесту премијерке у Великој Британији се догодило више терористичких напада. Онда је још дошло до пожара у јуну 2017, у 24 спрата високом Гренфел торњу, у којем су животе изгубиле 72 особе. Премијерка Меј је наредног дана обишла изгорелу зграду, али није разговарала са жртвама. Због тога је жестоко критикована. Касније је изјавила како је "стално жалила због тога што тог дана није разговарала са преживјелим и што је због тога изгледало као да је за то није брига".

Меј је била критикована и због поступака у другим областима. У свом првом говору на функцији премијерке у јулу 2016, Меј је обећала да ће сузбити социјалну неједнакост, такође да ће покушати да од "Велике Британије направи земљу која ће бити функционална за све", као и да ће се заложити за радничке породице. Но, ови племенити циљеви су због драме око Брегзита пали у други план.

Критике од самог почетка

Она је од самог почетка била критикована, и то не само од дугогодишњих заговорника Бреxита, већ и од стране својих партијских колега.

Њена "бијела књига" о будућим трговинским везама са ЕУ је такође била предмет спорења. Наиме, њен план да након изласка Велике Британије из ЕУ и даље важе заједничка трговинска правила, односно зона слободне трговине, на крају је резултирао оставком министра иностраних послова и једног од најгласнијих заговорника Бреxита, Бориса Џонсона, као и министра за Бреxит Дејвида Дејвиса.

Касније су министарка за рад Естер Меквеј и више државних секретара поднели оставке, због тога што нису били сагласни са оним што је Тереза Меј постигла у Бриселу. А када је и Дејвисов насљедник, Доминик Раб у новембру 2018. поднео оставку, са Стивеном Берклијем Британија је за само двије године добила трећег Бреxит-министра.

Међутим, у конфликту о трговинским правилима то је био само један примјер у читавом низу различитих мишљења, како у парламенту тако и у кабинету Терезе Меј, о томе како би се британски интереси најбоље могли заштитити током преговора о Бреxиту. На крају је и граница између Велике Британије и Ирске изазвала свађу у парламенту, али и унутар саме Конзервативне партије.

Према договореном Споразуму о Брегзиту из маја прошле године, од тренутка напуштања ЕУ на ирском острву би важио тзв. "бекстоп". А како, према Споразуму, не би дошло до подизања рампи и постављања граничних контрола између Ирске која је чланица ЕУ и Сјеверне Ирске, која је дио Уједињеног Краљевства, Велика Британија би требало у потпуности да остане дио европске царинске уније док се не пронађе боље рјешење.

Бекстоп правила, која би требало да трају до 2022, извукла су тврдолинијашке заговорнике Бреxита на барикаде - а то је био и један од главних разлога зашто Тереза Меј није успјела да на своју страну придобије већину посланика у парламенту.

А сад?

Тереза Меј остаје на водећој функцији све док Конзервативна партија не наже лидерку или лидера, који би онда дошао на функцију премијера. За сад је највероватније да ће "тврди" заговорник Бреxита, Борис Џонсон доћи на власт. Џонсон је прилично омиљен у бази партије, али је 2016. одбио да буде Камеронов насљедник.

Укупно ће се за руководећу функцију партије пријавити 15 торијеваца, а међу њима и некадашњи министар Брегзита. Али би и премијеру Борису Џонсону, који је у Бриселу прије свега правио испаде са тешким слоганима, било тешко да поново преговара о спорразуму о изласку из ЕУ. Тако би остао тврди Бреxит без споразума и са тешким посљедицама како за Уједињено Краљевство тако и за ЕУ. У овом тренутку је термин за излазак из ЕУ предвиђен за 31. октобар у поноћ.

(НН/дw.цом)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Горан

25.05.2019 14:19

Да Бог да , да се распадну, па да сви одахнемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2019 14:52

Жалим те изгубљен си случај. Отвори очи мало несто и прочитај немој лупати са окорјелог национализма, на крају они су ти и краља спашавали. А ДОК СЕ ОНИ РАСПАДНУ НАС НЕЦЕ НИ БИТИ