Повећајте плате или идемо у штрајк

Дуг здравства у Српској достигао је милијарду марака. Из Струковног синдиката доктора медицине тврде да је дуг много већи. Бијели мантили су у све тежем положају. Здравствени систем крвари, дуговања су све већа, а стручни кадар одлази у иностранство. Да ли су медицински радници жртве лошег управљања?

Република Српска 24.05.2019 | 22:50
Повећајте плате или идемо у штрајк
Због силних дуговања нема повећања плата радницима у здравству – кажу у ресорном министарству. Бијели мантили огорчени - најављују обуставу рада.

„Има и простора и средстава за веће плате. Они то знају и нећемо попустити, посебно сад кад смо се договорили са ресорним министром да нам омогући састанак са премијером. До сад нас нису испоштовали. Али ћу сад да обавјестим све да смо у припреми обуставе рада у многим установама у Српској уколико не дође до преговора о повећању плата“, каже др Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине.

Мала плата, лоши услови за рад, немар власти...Проблеми медицинског особља могу се набрајати у недоглед. Није ни чудо што из БиХ сваки дан по један љекар оде на запад.

“Није све питање ни плате”, каже др Драган Ђорђић, хирург-ортопед у Болници "Свети врачеви"у Бијељини.

“Ту је проблем потрошни материјал, услуга, проблеми су нерационална трошења. Много се улаже у установе, а ту неће бити људи који ће да раде”, додаје др Ђорђић.

По начину размишљања људи у власти, доктори су трошак, каже др Фемић.

“Ми их много коштамо, и по њиховом размишљању не треба улагати у нас. И сад се таји колико је људи отишло из Српске. Постоје званични подаци Федералне коморе у 2017. сваког дана по један љекар је отишао у иностранство. Ту додајте љекаре из Републике Српске, а да тек не говоримо о медицинском особљу које највише одлази”, наглашава др Фемић.

„У здравству је карактеристично и то да су јако велики проблеми у радно-правним односима. Ту се убрајају, преко осам година, неуплаћени доприноси за пензионо и здравствено осигурање“, наглашава др Татјана Јовичић, педијатар у Болници "Србија"у Источном Сарајеву.

Дуговања здравствених установа званично су премашила милијарду марака, струка каже да је дуг много већи.

„У то не улазе кредити и репрограми, тако да је тај дуг далеко већи. По неким статистикама креће се око милијарду и 590 милиона КМ“, каже др Фемић.

И Влада РС и љекари свјесни су чињенице да здравство крвари и да је потребно то зауставити. Питање је да ли постоји начин.

“Мислим да се морамо окренути раду, не може се то постићи без љекара и медицинских сестара који су носиоци посла у здравственом систему. Ми смо сад у ситуацији да гледамо да здравствени систем почива искључиво на ентузијазму здравствених радника јер ми имамо огроман број прековремених сати”, каже др Јовичић.

Др Ђорђић додаје: “Све то кад погледате питате се гдје је у свему томе пацијент и шта ће бити с њим”.

Тежак положај љекара ломи се највише преко леђа грађана, закључено је у емисији "Изазови" БН телевизије. Струка оцјењује да ће, без конкретних потеза стање бити још горе.



БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ДУГ МИЛИЈАРДА БАМ

24.05.2019 21:02

Није то ниста, кад стигне Руски мали, а потом и велики,...кад стигне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.ДУГ МИЛИЈАРДА

24.05.2019 23:39

"Мало" виси је дуг. 1 590 000 000 БАМ. Идемо даље...

Name

Сарајлија

25.05.2019 00:17

Највазније је да МАп не продје недо Бог хехех пропали смо ко народ и једни и други и треци.. фуј лагано предајем вани за посаао

Name

ДЕГОТХИА

25.05.2019 08:55

Ево примјера пресуде за нека наша будућа суђења која ће се сигурно десити : Извод из пресуде Иви Санадеру - "Првоступањски је суд правилно пошао од ширег контекста јер је ријеч о осмишљеној политичкој корупцији у њеном најтежем облику. Такођер је правилно узета у обзир изузетна погибељност поступања које се очитује у томе да је оптуженик најтежи облик политичке корупције сам осмислио, а у реализацији криминалног плана и његову прикривању је био устрајан. Ријеч је о корупцији која се проводила као начин живота у увјерењу да је обнашање најодговорнијих функција у друштву основа богаћења, а у свему је било доминантно користољубље..... овакав облик коруптивног поступања челног човјека извршне власти, мотивиран искључиво лукративним побудама, један од најпогибељнијих облика криминалног поступања јер се због уских егоистичних интереса грубо обезвређују темељне друштвене вриједности на којима почивају демократски уређене државе и то од самог врха власти који је изабран да те вриједности брани и који мора бити гарант поштивања закона. Када предсједник Владе користи државне институције ради свог бескрупулозног богаћења, притом смишљено дајући таквом криминалном поступању привид законитости, на тај начин не само да наноси високу материјалну штету друштву, него и крши принцип владавине права који је цондитио сине qуа нон сваког правно уређеног друштва."

Name

ре.Сарајлија

25.05.2019 12:01

Ти изједнаци све одмах, разумљиво да се коме не замјерис, да се допаднес. Стандардно.

Name

Пропали

24.05.2019 21:08

Најгоре је сто ми уопсте нисмо ни свјесни колико смо пропали, нити ста нас цека у скорој будуцности. Вецина мисли да ово овако мозе трајати заувијек. Тотални колапс и банкрот је неизбјезан. Дугови убрзано расту, а масовни бијег преко је све изразенији. Једно подрзава друго, а привреда која свакако је скоро непостојеца додатно стрмоглаво пада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2019 13:15

И ја исто мислим....питам се до када?... пада Влада

Name

Директ

24.05.2019 21:30

Нас цовјек трпи све док је прекасно. Нисмо ми као Запад, па да за сваку "ситницу" позивамо на одговорност. Зато они Јесу ту гдје Јесу, а ми смо ту гдје јесмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

24.05.2019 21:31

Зато нас директор плаца струцњаке из иностранства. Домаци га не интересују знају ко је и колико он не зна! И гомила станова и станова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

24.05.2019 21:35

Ићи ћемо ми ускоро код врачева.Тако нам и треба.Једина ми је сатисфакција што ће код њих морати да иду и они који су гласали за ове лопове који су нас овако свукли на дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2019 12:03

Свети врацеви, свети руси!

Name

др X

24.05.2019 21:39

Није више ни до пара, ни до сигурности, ни достојанства, ни живота у РС, сад је у питању нешто много горе у здравству а то је безвриједност, безнадежност и беспомоћност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесла

24.05.2019 22:40

Ко изађе на улицу да протестује, остаће на улици. Има ко хоће и једва чека да ради у здравству за 800КМ лекари и 500КМ техничари, а ови којима је то мало нека изволе тражити где има боље, широко им поље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2019 06:32

Не потписуј се овим именом, а са тим ИQ!

Name

Друже "Тесла"

27.05.2019 13:17

Као са сис'о весла! Па , ко тебе ста пита?!

Name

Јокер

25.05.2019 05:20

Докторима треба дати да једу два пута дневно, а сви други радници гледају и не требају јести ни једном. И мислим да би се требало увести да се докторима, главним сестрама, сестрама љуби рука кад се долази у Д. Здравља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницки доктор, генералисимус

25.05.2019 13:23

Нама да љубите руке ми смо спасли рањенике из терористицког напада! А за плате не мора да их повецавате узимамо ми разлику од пацијената

Name

ре

25.05.2019 20:04

Као некад сто смо аги руку љубили, и то у ријетким слуцајевима када он дозволи. Миле тако Бакир-аги љуби руку...

Name

ПРАВДА

25.05.2019 05:49

ЗИВИО МИЛОРАД ДОДИК ЗИВИО МИЛЕ РОНХИЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

25.05.2019 07:54

Треба се и запитати да ли су здравсрвени радници заслузили повецање плата!? У приједорску болницу јадан онај који оде и зависи од услуга тог особља: -медицинске сестре (дрске, склоне узимању новаца, насминкане као да су на модној писти), -доктори поготово склони парама, некада хњихова услуга искљуциво зависи да ли имате неку везу или сте донијели паре, -исхрана оцајна, -просторије у јако лосем хигијенском стању, -редови у цекаоницама превелика. Све то настаје као резултат лосег особља, сто не маре истински за свој посао, али им је увијек плата ниска и спремни за страјк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

25.05.2019 13:31

Незнам морате сацекат видовиту зељку онаце вам исприцат једну лијепу лаз И тоје то пара нема сциме знате ли ви од када се није диго Кредит код ммф даби били у плусу

ОДГОВОРИТЕ