Финансијер Јанше оштетио БиХ

Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) поднијела је извјештај Тужилаштву БиХ против Дијане Ђуђић из Приједора и још двије особе због сумње да су разним кривичним дјелима оштетили буџет БиХ за скоро 5 милиона марака.

Република Српска 24.05.2019 | 19:38
Финансијер Јанше оштетио БиХ
Мистериозна Приједорчанка Дијана Ђуђић у живу јавности је доспјела прошле године након што је објављена информација да је дала позајмицу од 450.000 евра предсједнику Словенске демократске странке (СДС) Јанезу Јанши. Тада је објављено и да се доводи и у везу с бројним малверзацијама са новцем у земљама Европске уније.

Против Ђуђићеве и још двије особе поднесен је извјештај због сумње да су починили кривична дјела организовани криминал, прање новца и утаје пореза.

Инспектори СИПА, у сарадњи с полицијским агенцијама Словеније и других земаља Еврпске уније, дошли су до сазнање да су осумњичени починили кривична дјела у периоду од 2013. до 2018.

– Они су као одговорна лица у једној фирми из БиХ поступали као припадници групе за организовани криминал тако што отворили и у договору располагали са више банковних рачуна код комерцијалних банка на подручју Словеније, Аустрије и Мађарске. Те рачуне су користили за примање пара по основу опорезевих прихода стечених у иностранству, а без њиховог пријављивања надлежним пореским органима у БиХ – истакли су СИПА.

Ти приходи су били у износу од око 48 милиона марака, а неплаћањем пореских обавеза оштетили су буџет БиХ за тачно 4,8 милиона марака.

Извор близак истрази појаснио је да су Ђуђићева и њени сарадници оштетили буџет Републике Српске за 1,9, а буџет Брчко дистрикта за 2,9 милиона марака.

Према његовим ријечима, на њихове рачуне легале су велике своте новца, које су они подизали. Тада се тим средствима губио траг.



– Они су имали неке фирме у Бањалуци и Брчком и на њихове рачуне су лијегале велике своте новца које су они дизали, а нису плаћали никакве порезе и друге обавезе које су имали – појаснио је извор Српскаинфо.

Она је довођена и везу с контроверзним бизнисменом Роком Снежићем из Марибора.

Према писању словеначких медија, Дијана Ђуђић живи у Словенији, а почетком прошле године против ње је у тој земљи покренута истрага.

Истрагу је прво покренула аустријска Канцеларија за прање новца, након што су уочили да се на рачунима, који се воде на њено име, сакупљају и одливају велике суме новца чије поријекло није јасно.

Словеначке власти су одмах обавијештене о томе, а упућен је и захтјев за асистенцију БиХ. Она је након тога испитивана и на подручју БиХ, али и у Словенији.

– Истражиоцима је детаљније објаснила своју улогу у том послу. Дошло се до податка да је током 2016. и 2017. године прометовала с неких 7 милиона евра – писали су словеначки медији.

Преко рачуна Дијане Ђуђић долазили су паре из многих европских држава. Уз Аустрију, Словенију и БиХ, Ђуђићева је подизала велике суме које су уплаћене са рачуна банака у Хрватској, Словачкој, Мађарској, Швицарској, на Кипру…

– Тужиоци и инспектори осумњичили су Ђуђићеву да је једна од централних фигура великог прања новца и пореских утаја. О свему су детаљно информиране државе које се спомињу – пренијели су тада словеначки медији.

(СБ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.05.2019 18:12

Ништа њој неће да буде, удбашка екипа ће то да среди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.05.2019 21:12

Наравно,све спонзорисе ММФ али неко це да враца дугове.

Name

израелац

24.05.2019 18:25

Опа! изгледа да ће неко зауставити одлив Бих становника у Словенију... свеједно наши отварају фирме по Словенији, Аустрији... са народним парама а домаћа радна снага... све то треба из БиХ да су фирме да се народ скраси кући а не цијеле фамилије да воде.. кажу тамо боље а ево како је боље... није боље тамо само крију то а о нас се чешу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.05.2019 20:02

Не будали. Прођи сутра поред Словенацке амбасаде у Бањалуци па се увјери. Одосе сви из Додиковине, нема зивота у овој пропасти висе.

Name

Xxx

25.05.2019 08:03

Ова це бити ПОДОБНА за ову власт. Одмах јој дати министарско мјесто.

ОДГОВОРИТЕ