Обавезе судије одгодиле рочиште

„Припремно рочиште је одложено, а ново заказано за 3. јун ове године“, рекли су у суду и додали да је разлог отказивања одсуство судије који је морао да присуствује обавезној обуци у Влади РС.

Република Српска 24.05.2019 | 10:23
Обавезе судије одгодиле рочиште
Суђење у спору Робних резерви Републике Српске и „Фармланда“ одгођено је по трећи пут у Окружном привредном суду Бањалука.

Наиме, рочиште у спору Робних резерви и „Фармланда“, ради накнаде штете по основу неизвршења уговорених обавеза и испоруке стотине хиљада вриједних јуница, било је заказано за јуче.

„Припремно рочиште је одложено, а ново заказано за 3. јун ове године“, рекли су у суду и додали да је разлог отказивања одсуство судије који је морао да присуствује обавезној обуци у Влади РС.

Робне резерве тужиле су „Фармланд“ из Нове Тополе ради накнаде штете по основу неизвршења уговорених обавеза и испоруке јуница вриједности 379.080 КМ.

У Окружном привредном суду почетком марта требало да буде одржано прво припремно рочиште које је, због „неиспуњења процесних претпоставки“, одложено за април.

Међутим, априлско рочиште је опет одложено и то за мјесец и по, а како су у суду тада рекли разлог је била болест поступајућег судије.

Портал ЦАПИТАЛ објавио је прије двије године да су Робне резерве РС тужиле „Фармланд“ због милионске штете.

Некадашња Дирекција за робне резерве РС је 2009. године са „Фармландом“ закључила уговор о пословној сарадњи на основу којег је предвиђена набавка и чување 1.000 грла.

Дирекција је набавила 500 стеоних јуница које је платила 2,1 милиона КМ, а „Фармланд“ се обавезао да ће сваке године Дирекцији испоручити подмладак и то 90 грла мушке и 90 грла женске телади (што је утврђено на основу уговором одређених 1.000 грла), док се Дирекција обавезала да на име накнаде за чување и обнављање приплодне стоке, здравствене заштите, и других трошкова у вези са извршавањем уговора „Фармланду“ уступи сав приход и средства остварена по основу производње млијека, коже и стајњака.

„У току реализације уговора о пословно-техничкој сарадњи са „Фармландом“ појавиле су се одређене потешкоће што је резултирало тиме да су „Робне резерве“ 30. септембра 2016. године покренуле поступак принудне наплате потраживања путем мјеница, а затим 3. новембра и тужбу против „Фармланда“, навео је 2017. тадашњи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић.

Он је истакао да су Робне резерве тужиле „Фармланд“ и због недостатка 5.000 тона пшенице и меркантилног кукуруза које је ово јавно предузеће чувало на фарми. Потпуни мањак робе која је била власништво “Робних резерви“ код овог складиштара утврђен је 2011. године.

Међутим, поменути спор пред Окружним привредним судом се води само за јунице.

„Фармланд“ је, према подацима Пореске управе РС, на крају марта имао дуг од 4,4 милиона КМ за порезе, доприносе и концесиону накнаду. Пореска управа РС и поред тога није поднијела захтјев за стечај овог предузећа, уз образложење да је у стечајним поступцима наплата неизвјесна и веома мала.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Света крава

24.05.2019 08:31

Младенко Тополовић је све потписивао, дигнете Младенка и у истражни има да пјева као славуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

24.05.2019 09:10

...ено Топаловића сад цијепа дрва на Мањачи, тачније има своје цјепаче!Уз то , постао је и извршни директор у Електрокрајини.

Name

грађанин

24.05.2019 08:35

где год додик се умјеша, остаје пустош, као после временске катастрофе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.05.2019 13:11

Робне резерве, банке, привреда у цјелини пропала, задузеност свакодневно расте..све пуца по савовима...

Name

Мико

24.05.2019 08:36

Каква је то обука у Влади РС? Њихове едукације су у ЦЕСТ-у. Данас је тамо семинар о малољетницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2019 09:09

Псссст... Немој никоме причат'

Name

РЕ.

24.05.2019 09:29

СРАМОТА ОБУКА СУДИЈА У ВЛАДИ? УЦЈЕНЕ ПРИТИСАК ДА ДОДИК И БИСЕРКА, ТЕГЕЛТИЈА ОСТАНУ НЕНИ. ШТА ТИ ВИШКОВИЋУ РАДИШ СРАМ ТЕ БИЛО. НИЈЕ КРАВАТА И ВРАТ КАО У БИКА. ДОК СУДИЈЕ ОБУЧАВАЈУ СА ЛЕГАЛНО КУПЉЕНОМ ДИПЛОМАМА ТАКВЕ СУ И СУДИЈЕ.

Name

Топ

24.05.2019 11:16

Ено на Топаловицевој фарми на Мањаци јуница,и у његовим становима код венеција моста,дзип мерцедес,од његовог кума Сандаре стан и пасат,брата Дјукица куца у Куљанима и голф 6....све с фармланда покрадено

ОДГОВОРИТЕ
Name

4

24.05.2019 21:47

сацувај бозе трба да буду пуни затвори

ОДГОВОРИТЕ